Gezocht en gevonden dankzij Tech-Check: getalenteerde snijbrander

“Vermetal is dikwijls op zoek naar technische profielen die niet bang zijn om hun handen vuil te maken. En daar helpen de sociale werkplaatsen die partner zijn van De Lift VZW ons bij. Zij weten welke mensen we zoeken, screenen de kandidaten én nemen de meeste administratie voor hun rekening. Zo hebben we snel de juiste man op de juiste plaats. En dat aan een lage instapkost”, vertelt Luc Moortgat, zaakvoerder van Vermetal.

“Het verwerken van oude metalen - en al zeker het verkleinen van zwaar schroot van scheepswrakken - is zwaar fysiek werk. De snijbrander die wij zochten moest van aanpakken weten, buiten willen werken en niet bang zijn om een uitdaging aan te gaan. Die pluk je zomaar niet van de schoolbanken. Gelukkig stelde De Lift relatief snel Mohamad voor: een jonge Syriër met ervaring in het herstellen van vrachtwagens en schepen in zijn thuisland, die met behulp van het project Tech-Check op zijn technische competenties was gescreend. Hij kon dus lassen en snijbranden!”

“Na een eerste interview zagen we zijn potentieel, maar beseften we ook dat hij te weinig kennis van het Nederlands had. Mohamad sprak immers geen woord Engels of Nederlands. Enkel Arabisch. Omdat hij het Nederlands wel verstaat en duidelijk inspanningen doet om het te leren spreken, besloten we hem toch een BIO-stage aan te bieden. Het taalprobleem losten we voorlopig op door hem te laten samenwerken met een andere Syrische werknemer. Om te starten werkt dat prima!”


“Mohamad werkt nu drie weken bij ons en toont inderdaad veel potentieel. Een nieuwe medewerker start op verschillende posten om te zien welk werk hem het beste ligt. Mohamad kan goed snijbranden en heeft ook aanleg voor plasmabranden en om containers te herstellen. Zijn Nederlands moet wel nog flink verbeteren en dus zorgde De Lift ervoor dat hij één keer om de twee weken Nederlandse les kan volgen. Maar ook daarbuiten doet Mohamad veel moeite om zich de taal eigen te maken - onder andere door vakjargon te noteren. Aan motivatie dus geen gebrek. We verwachten dat hij een waardevolle aanwinst zal zijn voor onze onderneming!”

  • Geeft u zo’n goed gescreende en voorbereide kracht als Mohamad graag een kans op uw werkvloer? Neem contact op met Anke De Maeyer van De Lift VZW, anke.demaeyer@delift.net, tel. 0484 72 31 59.

 

Lees meer over tewerkstelling van erkende vluchtelingen

Deel deze pagina: