Gezondheidszorg en smartphones, een geslaagd huwelijk

Op 4 en 5 september is Antwerpen gaststad voor The 5th Conference, een internationale conferentie over de digitale revolutie in de gezondheidszorg. Die trekt healthprofessionals uit de hele wereld aan naar Antwerpen om de koppen bij elkaar te steken over e-health. Een van de sprekers is Claudia Put, vicepresident Health bij het Internet of Things-bedrijf Sentiance. We hadden een gesprek met haar over Antwerpen, algoritmes en Artificiële Intelligentie in de gezondheidssector.

Big data om consumenten te helpen

Sentiance observeert gedrag via sensordata van de smartphone. En daarmee wil het bedrijf het leven van de gebruikers op een echte, tastbare manier verbeteren.

Claudia Put, vicepresident Health bij Sentiance: “We bekijken vooral gegevens die je smartphone doorgeeft vanuit de accelerometer, GPS en gyroscoop. Daarmee kunnen we bepalen of je in beweging bent of niet, en kunnen we afleiden wat je zoal doet: werken, wandelen, fietsen, de bus nemen. Daarvoor gebruiken we algoritmes. Als we die gegevens over een langere termijn bekijken, dan kunnen aan de hand daarvan we je gewoontes in kaart brengen. We weten dan bijvoorbeeld wanneer je normaal het huis verlaat om te gaan werken, of je de bus neemt of met de auto rijdt, waar je afstapt en hoelang je op je werk blijft. Zonder je ook maar één vraag te stellen, leiden we af of je ’s woensdags een Uber-mama bent omdat je dan je kinderen rondrijdt naar hun hobby’s. Of dat je een dogwalker bent en elke avond om acht uur een wandelingetje doet.”
  
Een massa data dus, en dat vinden veel mensen een beetje eng. Gaat Big Brother met hun gegevens aan de haal? Claudia: “Je gewoontes zijn natuurlijk interessante gegevens, bijvoorbeeld voor een marketeer die je een koffie wil verkopen op het exacte moment dat jij gewoonlijk van de bus stapt. Maar marketing optimaliseren is niet de doelstelling van Sentiance. We willen onze data gebruiken ten voordele van de consument. Hij moet er beter van worden.”


Claudia Put, vicepresident Health bij Sentiance

Toepassingen: revalidatie en ouderenzorg

Sentiance verzet bergen met de nieuwe perspectieven van digitalisering in de gezondheidssector. Want al die informatie over de gewoontes van Sentiance-gebruikers is van enorme waarde voor een arts. Hoe voelt de patiënt zich vandaag? Als dat nodig blijkt, kan de arts op basis van de doorgestuurde informatie een extra controle inplannen, een consult verplaatsen of digitaal advies geven. Wie ouder is, kan langer zelfstandig wonen met de hulp van deze big data.

Claudia Put: “De informatie die we verzamelen, geeft ons een goed zicht op je dagelijkse routine. Wijk je daarvan af, dan is er misschien iets aan de hand. Een voorbeeld: een oudere man woont alleen en gaat normaal gezien elke ochtend om zeven uur naar de bakker. Maar deze ochtend merken we dat hij om negen uur zijn huis nog niet verlaten heeft. Met die informatie kan de thuisverpleging of de familie een kijkje kan gaan nemen. Misschien is die man gevallen of is er iets anders aan de hand?”

“We willen onze data gebruiken ten voordele van de consument. Hij is degene die er beter van moet worden.”

“Een ander voorbeeld: een patiënte herstelt onvoldoende na haar knieoperatie. Uit onze gegevens blijkt dat ze amper het huis uitkomt, hoewel bewegen – wandelen, bijvoorbeeld – na zo’n operatie heel belangrijk is. Het is voor die patiënte een heel gedoe om naar de dokter te komen voor een consultatie. Met onze software kan de huisarts haar vanop afstand opvolgen en bijvoorbeeld aanraden om meer te bewegen. Tijdswinst dus, voor beide partijen.”

“Artificiële Intelligentie biedt heel wat mogelijkheden, dat merk je al aan deze enkele voorbeelden. Er zijn nog veel meer toepassingsgebieden en de toekomst zal er alleen maar meer brengen.”

Claudia Put van Sentiance is keynote spreker tijdens The 5th Conference on Digital Health, op 5 september 2019. Ze legt in haar presentatie de focus op een ziekteverzekering op maat van een persoonlijk risicoprofiel.  Je leest het hier.

Bent u benieuwd naar deze en andere digitale (r)evoluties in de gezondheidszorg? 

Tijdens The 5th Conference gaan vooraanstaande sprekers en het publiek de dialoog aan over nieuwe technologie, digitale transformaties en trends die een grote impact hebben op onze toekomst. Alle informatie over het event vindt u op de website van The 5th Conference.

Schrijf je nu in voor The 5the Conference on digital health aan een kortingstarief

Ben je actief in gezondheidszorg en maak je deel uit van het Antwerpse ecosysteem? 
Als strategische partner van The 5th Conference biedt stad Antwerpen een korting aan van €100 op je inschrijving als bezoekers. Gebruik hiervoor de code Antwerp100 bij je inschrijving

Sectoren: 
Thema's: 
Deel deze pagina: