Gigantisch kunstwerk op leegstaande Antwerp Tower

Een indrukwekkend kunstwerk siert vanaf 7 september de gevel van de Antwerp Power. Eigenaar Matexi wil zo het leegstaande gebouw een tijdelijke artistieke invulling geven.

Een uniek stedelijk icoon volgens de ene, een lelijke mastodont volgens de andere. De Antwerp Tower roept tegenstrijdige gevoelens op. Eigenaar Matexi herontwikkelt de building tegen 2020 tot een plek met retail en 150 appartementen. Nu de werken net begonnen zijn, realiseert kunstenaar Gert Adriaenssens hier een kunstwerk, vertelt Philip Rubbens van Matexi. “De gigantische gevel bood een enorme kans nu het gebouw leegstaat. We dachten aan een kunstproject en daarvoor circuleerden verschillende ideeën. Die waren niet allemaal even haalbaar, tot kunstenaar Gert Adriaenssens hier op een dag binnenwandelde. Hij had een goed voorbereid plan en wist waarover hij sprak. Daardoor was er een klik vanaf het eerste moment.”

Geen stunt

Het monumentale kunstwerk ‘Happy Birthday Gordon’ is een eerbetoon aan Gordon Matta-Clark en zijn kunstwerk ‘Office Baroque’. De Amerikaanse kunstenaar wilde de gevel van een gebouw aan Het Steen voorzien van uitsneden. Hij kreeg enkel toelating voor aanpassingen binnenin het gebouw. Veertig jaar later eert Adriaenssens hem door de vorm van zijn originele ‘cuttings’ te realiseren op de Antwerp Tower. Daarvoor verwijdert hij een deel van de befaamde oranje ramen. Een stunt wil Philip Rubbens dat niet noemen. “Je krijgt hierdoor als bedrijf natuurlijk media-aandacht. Maar als ontwikkelaar willen we ook iets voor de stad betekenen. Want ook Antwerpen en de kunsten krijgen hierdoor de nodige aandacht.”

“Met de pop-up A-tower schreef Matexi eerder al een opmerkelijk verhaal”

Met de pop-up A-tower schreef Matexi al een opmerkelijk verhaal. “We verwierven de Antwerp Tower in 2013 met als doel die te herontwikkelen. Toen de vergunning in zicht kwam, konden we niet meer verhuren. We stelden Bert Vanlommel, Bertrand Lekeux en De Klopperij toen tijdelijk aan als curator. Zij gaven het gebouw een laagdrempelige pop-upinvulling met een bar en een restaurant, maar bijvoorbeeld ook met een kapsalon en een expo van kunstenaar Koen van den Broek. En aan de straatzijde bleven zoveel mogelijk handelszaken open.”

Inspiratiebron

Voor Philip Rubbens was de pop-up A-tower een groot succes. Hij ziet er dan ook een inspiratiebron in voor andere leegstaande gebouwen. “De iconische locatie droeg natuurlijk bij tot het succes. Maar elke plek is uniek, je kan een pop-up niet kopiëren. Iedereen kent de Antwerp Tower langs buiten als een lelijke blok, maar haast niemand was er ooit binnen geweest. Door de toren open te stellen, konden mensen de kwaliteiten van dit gebouw ontdekken. Ze spraken over het geweldige terras, niet over een stadskanker die moest verdwijnen. En ook de buurt profiteerde mee. Plots was hier passage op uren waarop de De Keyserlei anders leeg is. Dat versterkt de stad, merkten we.”

“Een ondernemer moet zich aan zijn afspraken houden”

Vrijheid geven

Matexi stimuleerde daarmee het ondernemen, vindt Philip Rubbens. “We gaven de initiatiefnemers heel veel vrijheid. Maar ze droegen ook het volledige risico. Daardoor waren ze verplicht tot ondernemen. En dat risico hebben ze met twee handen vastgepakt. Het is hun verdienste dat het zo’n succes werd. Het enige dat wij deden was hen de kans daartoe geven: geen zwaar contract, geen claims met betrekking tot opkomst, geen huur. Wij wilden gewoon geen onkosten, die betaalden zij. Niet onbelangrijk is ook dat ze achteraf hebben alles opgeruimd. Dat is must: een ondernemer moet zich aan de afspraken houden. Vandaag hebben we daardoor nog steeds een heel goede band met hen. Bij Gert Adriaenssens ervaren we diezelfde professionaliteit, zij het in een heel andere sector.”

 

Lees meer over bedrijfslocaties in Antwerpen

 

Deel deze pagina: