GRAAN gelanceerd met gratis starterscoaching

Floortje De Ley waagde begin 2018 de sprong naar het spannende bestaan van de zelfstandige. Sindsdien organiseert ze bakworkshops rond de gezellige houtoven van GRAAN in de Provinciestraat. Met de hulp van starterscoach Gert Buys kreeg ze meer vat op de cijfers achter haar passieproject.

Aandacht voor het ambacht

GRAAN is een plek waar mensen samen leren bakken”, legt Floortje uit. “Ik leg de focus op pure ingrediënten en op het ambachtelijke proces van bakken met een houtoven. In het drukke stadsleven is het niet evident om tijd te nemen en samen eten te maken. Samen bakken brengt mensen bijeen. Deelnemers die elkaar bij het begin van de workshop nog niet kennen, zitten na een paar uur vol enthousiasme samen aan tafel om op te eten wat ze gemaakt hebben. Daar doe ik het voor.”

“Voordat ik met GRAAN begon, werkte ik in loondienst. De sprong naar het statuut van zelfstandige vond ik best groot. Hoe moest ik bijvoorbeeld weten of wat ik deed wel financieel haalbaar was? Toen ik ontdekte dat de stad Antwerpen gratis coaching aanbiedt aan starters in detailhandel en horeca, heb ik dat met beide handen aangepakt. Zo ben ik in contact gekomen met Gert.”

Als … dan …

Gert Buys is financieel directeur van de stad Mortsel en combineert die functie met zijn werk als starterscoach via PROEF, een horeca- en foodincubator die startende of gevestigde horeca en foodondernemers begeleidt in het opbouwen van hun zaak en merk. “Starterscoaching is echt verfrissend”, zegt hij. “Je werkt kort met mensen samen en als het goed is, zie je hen op een paar uur tijd echt vooruitgaan. Floortjes vraag – ‘hoeveel omzet moet ik draaien, en hoe meet ik dat?’ – is een heel goed uitgangspunt. We hebben samen een opvolgingsdocument opgebouwd met spreadsheets om haar kosten en omzet te meten. We vertrokken vanuit een worksheet dat Floortje al gebruikte om haar workshopsessies in bij te houden. Voor 2019 hebben we een paar ‘als … dan …’-scenario’s uitgetekend: als ik zoveel omzet draai, dan kan ik mezelf zoveel loon uitkeren of deze investering doen. Heel concreet en meetbaar.”

“Dat systeem bespaart me enorm veel tijd”, vult Floortje aan. “Het geeft me houvast: ik weet precies hoeveel omzet ik moet realiseren om mijn zaak draaiende te houden, en ik kan op tijd ingrijpen als dat nodig is.”

Inzicht in de cijfers

“Waarom ik precies voor het thema ‘kostenbeheer’ koos in mijn starterscoaching? Omdat ik me over het financiële luik het meest onzeker voelde”, zegt Floortje. “Ik wist heel goed wat ik wilde doen met GRAAN en het is fantastisch om van je passie je beroep te maken. Maar je loopt het risico om je erin te verliezen en keihard te werken zonder resultaat te zien. Dus moest ik meer inzicht krijgen in de cijfers achter mijn onderneming. De starterscoaching is kort, drie sessies van een uur, en die tijd vliegt om. Maar met het systeem dat we samen hebben uitgebouwd, kan ik nu zelf verder.”

“Als zelfstandige heb je een duidelijk plan en concrete doelen nodig”, beaamt Gert. “Anders kan je je uit de naad werken zonder vooruit te komen. En dat is jammer, zeker wanneer je een goed concept hebt zoals Floortje, en de wil om er iets van te maken. Je hoeft niet alles in functie te stellen van méér geld, méér omzet. Maar het is wel belangrijk dat je weet wat er geld in het laatje brengt, en wat niet. Als ik mensen daarmee op weg kan helpen tijdens die korte starterscoaching, dan ben ik heel tevreden.” 

Starterscoaching, iets voor u?

De stad biedt startende ondernemers in de sectoren detailhandel en horeca een gratis coachingsessie aan als geschenk bij de opstart van hun zaak. Het thema kiest u zelf: kostenbeheer (zoals Floortje), interieurinrichting, verkooptraining of communicatie.

Vraag uw gratis starterscoaching aan

 

Thema's: 
Deel deze pagina: