Gratis individuele coaching 'Onderhandelen met je leveranciers'

Sofie De Paep van Barchel samen met coach Reginald Bouw van Horeca Optima

Sofie De Paep van Barchel gebruikte lockdown-twee om haar ondernemersskills bij te schaven. Naast het opstarten van take-out op zondag, nam ze de tijd die ze thuis doorbracht om beter te leren onderhandelen met leveranciers. Ze schreef zich in voor een coaching van Reginald Bouw, een individuele coaching die stad Antwerpen gratis aanbiedt aan detailhandelaars en horecaondernemers.

“Ik weet wat het is om een horecazaak te runnen, maar onderhandelen vond ik wel moeilijk, zeker met leveranciers. Hoe gaat dat in zijn werk en hoe pak je dit aan?”, vertelt Sofie.

Onderhandelen met leveranciers, een coaching op maat van jouw zaak

Reginald Bouw van Horeca Optima: “De coaching telt twee sessies. Tijdens de eerste sessie stel je je onderneming voor, met welke leveranciers je werkt en hoever je staat in het ondernemen en onderhandelen. Zo stem ik mijn coaching individueel af op elke deelnemer. Ik vraag je een tiental leveranciers te selecteren waarmee je op verschillende manieren moet onderhandelen. Voorbije onderhandelingen evalueren we en met jouw verbeterpunten gaan we aan de slag. We bereiden concreet de onderhandelingen met drie leveranciers voor; daar zit een nieuwe leverancier tussen én een leverancier waarmee je reeds onderhandelt.

Een week later, tijdens de tweede sessie, bespreken we hoe die gesprekken in het echt verlopen zijn.”

“Dit was een één-op-één coaching, gericht op Barchel en dat trok me aan. Ik kon in volle vertrouwen concrete vragen stellen.” Sofie De Paep

Oefening baart kunst, ook bij onderhandelen

“Tijdens de coaching bied ik een structuur aan waarin je je onderhandelingen opbouwt, voorbereidt en effectief gaat toepassen”, licht Reginald toe. “Die structuur moet je inoefenen, je eigen maken. Heb je die perfect onder de knie, dan kan je tijdens het gesprek sneller inspelen op reacties van de leverancier en focussen op het resultaat. En, oefen eerst met minder belangrijke leveranciers. Ga dan pas voor de onderhandeling die er toe doet.”

“Ik ziet tijdens mijn coaching ondernemers goesting krijgen om beter te onderhandelen.” Reginald Bouw

Wat levert beter onderhandelen op?

“Beter onderhandelen vertaalt zich in een duurzaam partnership met je leverancier. Het betekent dat je ook kan negotiëren over betere kwaliteit aan goeie voorwaarden of over de frequentie van leveringen. Je kan betalingsvoorwaarden bedingen die voordeliger zijn voor jou. En je leverancier zal met je meedenken en spontaan nieuwe producten voorstellen”, antwoordt Reginald.

“Het gaat om zoveel meer dan de prijs”, zegt Sofie. “Wat Reginald me leerde, is de gegeerde bruid te spelen, terwijl er toch een mooi evenwicht blijft tussen vragende en biedende partij. Ik ben ook ruimer beginnen denken in het onderhandelen. Ik stelde me de vraag wat de leverancier kon doen in mijn take-out verhaal. Wat kon hij toevoegen in mijn leverbox?”                                                                                         

Plan tijd in om te onderhandelen

“Weinig of geen tijd hebben mag geen excuus zijn om niet te onderhandelen”, benadrukt Reginald. “In je zaak maak je tijd om je klanten te bedienen. Dat doe je om omzet te genereren. Waarom zou je dan geen tijd vrijmaken om te onderhandelen? Want dat brengt ook geld op, soms heel veel geld.”

“Veel leveranciers komen binnen wanneer het superdruk is. Ik trek er nu tijd voor uit en zorg dat niemand mij afleidt. Ik zit met mijn papieren klaar en laat zien dat ik goed voorbereid ben.” Sofie De Paep

Ik kan onderhandelen. Kan ik er beter in worden?

“Of je nu een starter bent of een doorwinterde ondernemer; dat maakt niet uit”, benadrukt Reginald. “Ik pas mijn coaching aan, aan de nood die jij hebt. Alle deelnemers doen het goed, maar willen beter worden. Een goeie onderhandelaar kan een toponderhandelaar worden en dat verschil ga je nog beter zien in het financiële luik.”

Wat is een goeie deal?

“Dat is in de eerste plaats je huiswerk maken”, antwoordt Reginald. “Je definieert voor jezelf wanneer het een goeie deal zal zijn en welke prioriteiten je wil bereiken. Lukt dat, dan heb je een goeie deal. Een beste deal is uiteraard wanneer je nog meer binnenhaalt dan wat op je verlanglijst stond.”

Nieuwe, ongekende leveranciers? Vraag referenties

“Bij nieuwe leveranciers raad ik altijd aan referenties te vragen”, voegt Reginald als goeie raad nog toe. “Ken je de leverancier niet, vraag hem drie klanten als referentie op te geven. Check bij hen waarom ze die leverancier aanbevelen.”

 

Schrijf je NU in voor de coaching ‘Onderhandelen met leveranciers’

Als detailhandelaar of horecaondernemer kan je je vaardigheden aanscherpen met een gratis coaching Onderhandelen met leveranciers en vervolgens kiezen voor een coaching Kostenbeheer die daar perfect bij aansluit. Je mag immers 2 van de 11 gratis coachings kiezen die de stad jou als ondersteuning aanbiedt.

Kies hier een tweede coaching die je helpt beter te ondernemen

 

 

 

 

Deel deze pagina: