Groeien als ondernemer met tips van studenten 'internationaal ondernemen'

Ibrahim Baaj uit Syrië (rechts) met student en mentor Kelly Bantu (links)

In het kader van hun opleiding internationaal ondernemen vormden 6 studenten van Karel de Grote Hogeschool de voorbije anderhalve maand een duo met anderstalige nieuwkomers. Tijdens dit proefproject zorgden de studenten voor antwoorden op concrete vragen in de taal van de nieuwkomers en gaven ze coaching en tips om professioneel te ondernemen. Op basis van het succes van het proefproject gaat in september een 20-tal nieuwe duo’s student/kandidaat-ondernemer van start. Schrijf je nu in: work@antwerpen.be

Om meer mensen aan het werk te krijgen, kiezen stad Antwerpen en VDAB voor een coherente en inclusieve aanpak van uitdagingen op de arbeidsmarkt. Dit kan onder meer door in te zetten op ondernemen: nieuwe ondernemingen zorgen niet alleen voor extra werkgelegenheid, maar zijn bovendien een interessante piste voor werkzoekenden die moeilijk via het reguliere circuit aan werk geraken.

Kandidaat-ondernemers begeleiden in proefproject

De verschillende initiatieven om kandidaat-ondernemers te begeleiden worden meestal enkel in het Nederlands aangeboden, waardoor een aanzienlijk deel van de nieuwkomers er geen gebruik van kan maken. Om op deze vraag een antwoord te bieden, hebben de stad en VDAB samen met Karel de Grote Hogeschool een proefproject opgezet.

6 studenten internationaal ondernemen werden gematcht met hetzelfde aantal anderstalige nieuwkomers met een businessidee of met een vraag om hun pas gestarte zaak te professionaliseren. Zo gingen er 6 duo’s student/kandidaat-ondernemer aan de slag in een taal die ze beiden goed beheersen. Tijdens de coaching gespreid over 40 uur kwamen concrete vragen rond ondernemen aan bod. Aan het einde moesten de deelnemers zicht hebben op hun slaagkansen alsook op de verschillende instanties waar ze met vragen terechtkunnen. Ter voorbereiding kregen de studenten een opleiding met tips en praktische handvatten om de nieuwkomers individueel te begeleiden en te coachen, met ook aandacht voor culturele aspecten.

Van droom naar realiteit 

Ibrahim Baaj (35) is een ondernemende nieuwkomer uit Syrië, die sinds 2019 in België woont. Hij wil graag een eigen zaak beginnen om e-bikes en e-scooters online te verkopen. Als deelnemer in het proefproject werd hij door de stad en VDAB gelinkt aan Kelly Bantu (25), een student internationaal ondernemen aan Karel de Grote Hogeschool die zelf twee cosmeticabedrijven heeft. “Het was heel fijn om Kelly als mentor te hebben”, zegt Ibrahim. “Ze hielp me met alle vragen die ik had, met name over juridische zaken zoals minimale kwaliteitsvereisten en retourbeleid.

"Samen met haar heb ik beslist eerst voor een lokaal e-businessbedrijf te werken en er ervaring op te doen, om binnen de 2 jaar wel mijn eigen onderneming actief in de hele Benelux op te starten.”

Kelly vult aan: “Het was echt een plezier om met Ibrahim samen te werken. Zo heb ik niet enkel bijgeleerd over mentorschap en culturele verschillen, maar heeft hij mij bijvoorbeeld ook heel bruikbare inzichten bijgebracht over online verkoop. Hij kan op mijn steun blijven rekenen bij het waarmaken van zijn dromen als ondernemer.”

Ook interesse?

In september wordt het project uitgebreid en wordt een 20-tal anderstalige nieuwkomers met vragen rond ondernemen begeleid door studenten. Ken je iemand of heb je interesse om aan deze of een volgende editie deel te nemen, mailen naar work@antwerpen.be.

Sectoren: 
Thema's: 
Deel deze pagina: