Groenteverwerkend bedrijf Gomad wint Inclusief Ondernemen Award 2018

© Gomad

“Inclusief ondernemen hoeft helemaal geen softe business te zijn”, vindt Christophe De Mey van groenteverwerkend bedrijf Gomad. “We zijn een gewone, winstgevende onderneming waar we tegelijk vluchtelingen helpen om aan een nieuw leven te starten.” Als erkenning voor het werk dat Gomad doet, kreeg het bedrijf vorig jaar de eerste Inclusief Ondernemen Award.

Als startend bedrijf werkte Gomad al van in het begin met erkende vluchtelingen. Sindsdien groeide het bedrijf verder uit met dezelfde werkwijze. “Intussen zijn we met vijftien bij Gomad, bijna allemaal erkende vluchtelingen die we met hulp van VDAB en Levanto hebben aangeworven. We zijn pas verhuisd naar een nieuwe bedrijfslocatie van 2000 m2, meer dan het dubbele van onze vorige locatie. Dat geeft ons de kans om nog meer in te zetten op de opleiding van mensen met ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’, zoals dat heet.”

Werkplekarchitecten

“Levanto is een voorbeeld van een Werkplekarchitect: een organisatie die mensen coacht op de werkvloer en begeleidt naar werk, onder andere hier bij Gomad. Hun manier van werken vind ik absoluut schitterend, en ik vroeg me af of we met Gomad op onze eigen schaal ook zoiets konden doen. Daarom hebben we nu ons eigen opleidingslokaal waar we samenwerken met VDAB en Centrum voor Basiseducatie om op de werkvloer Nederlandse les en integratie aan te bieden. VDAB helpt ons bijvoorbeeld ook met de administratie rond stages en contracten. Een enorme hulp, want die administratie is misschien wel de hoogste drempel voor ons.”

“Kijk, een kleiner bedrijf kan ook duurzaam ondernemen én winstgevend zijn”

“Een aantal van de mensen die we hier opleiden, kunnen bij Gomad zelf aan de slag. Maar dat is niet meer ons enige doel. We willen hen de vaardigheden geven om aan de slag te kunnen bij andere werkgevers in de voedingsverwerkende sector of de horeca. Na de opleiding gaan we hen begeleiden naar een waardige job met een degelijk loon.”

Award Inclusief Ondernemen

“Van het Sterpunt Inclusieve Onderneming kregen we vorig jaar een ‘Referentiebewijs Inclusieve Onderneming’, een label voor bedrijven die werken met ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’. In november hebben we zelfs de allereerste award voor inclusieve ondernemingen gewonnen. Tussen de andere deelnemers zaten bijvoorbeeld grote dienstenchequebedrijven en OCMW’s. Dat wij, als kleine garnaal, in de prijzen zijn gevallen vind ik dus wel een hele eer. Al was het maar omdat we ermee kunnen tonen: kijk, een kleiner bedrijf kan ook duurzaam ondernemen én winstgevend zijn.”

“Iemand die zich gewaardeerd voelt, integreert ook beter”

“Die award hebben we gewonnen omdat we eigenlijk een nieuwe realiteit gecreëerd hebben. Hier hebben we geen cultuurkloof. Je mag niet vergeten dat onze medewerkers zelf ook uit verschillende landen komen. Een Afghaan is geen Syriër en een Irakees is geen Pakistaan. We vragen van iedereen een basis van respect voor elkaar, en dat werkt. Iemand die zich gewaardeerd voelt, integreert volgens mij ook beter. Je ziet dat eens mensen die eerste stap gezet hebben, de volgende stappen gemakkelijker zijn.”

Gezonde groei

“Ik snap dat niet elke ondernemer staat te springen om vluchtelingen aan het werk te zetten, maar dat komt vooral uit onwetendheid. Taal lijkt een belangrijke barrière, maar eigenlijk valt dat mee. In het begin leerde ik onze medewerkers gewoon zelf Nederlands, tijdens het werk. Nu hebben we hiervoor een structuur opgebouwd in samenwerking met partners zoals VDAB. Bovendien vind ik het belangrijk om hen hier een veilige plek te geven waar ze een nieuwe start kunnen nemen. Dus help ik ook met brieven van de deurwaarder of zelfs met schulden. Maar het is geen pure barmhartigheid. Gomad is geen sociaal bedrijf, maar een gewone, naar winst strevende onderneming. Zie het zo: iedereen roept dat het een krappe arbeidsmarkt is, maar ik krijg elke dag spontane sollicitaties. Gomad kent een gezonde groei, ik kan mijn rekeningen betalen, en intussen doe ik iets goeds voor de maatschappij. En mijn dochters weten dat papa niet alleen courgettes snijdt, maar ook echt een verschil maakt voor mensen.”

Lees ook:
Nomad: starter in de foodindustrie stelt tien vluchtelingen tewerk

Sectoren: 
Deel deze pagina: