Haven koploper in innovatieve afvallogistiek

Met honderden bedrijven actief in tal van sectoren is de haven van Antwerpen niet alleen een kruispunt van heel diverse afval- en materiaalstromen, maar mee de motor van de kringloopeconomie.

Door de aanwezigheid van honderden bedrijven die actief zijn in tal van sectoren, is de haven van Antwerpen een kruispunt van allerlei soorten afval- en materiaalstromen. Dit zorgt voor een gediversifieerde kringloop waarbij het afval van het ene bedrijf een grondstof wordt voor een ander bedrijf, terwijl weer andere zich in innovatieve afvalverwerking.

Cradle-to-cradle

Gemini Corporation is een mooi voorbeeld van een bedrijf in de Antwerpse haven die gespecialiseerd is in het recycleren van reststoffen. Het logistiek bedrijf focust zich op het volledig sluiten van de kringloop (cradle-to-cradle): materialen die als afval worden beschouwd, recycleren tot nieuwe producten. Gemini Corporation kiest hiervoor de haven van Antwerpen als Europese hub waar de goederen worden gecontroleerd en gesorteerd en de specialisten van Gemini hen een nieuw leven geven.
 
De strategische locatie en expertise van de haven van Antwerpen zorgt ervoor dat Gemini Corporation van hieruit zijn wereldwijde klanten met innovatieve producten kan voorzien.
 
Ook het Europees Maritiem Veiligheidsagentschap bevestigt de voortrekkersrol van de haven van Antwerpen inzake het inzamelen en verwerken van afvalmaterialen die gerecycleerd worden tot bruikbare goederen of grondstoffen.
 
Deze doordachte kringloopeconomie onderstreept het maatschappelijk verantwoord ondernemen van de Antwerpse haven en haar streven om de meest duurzame haven te zijn en te blijven in de Hamburg-Le Havre range.
 
Lees meer over innovatieve afvallogistiek via het ‘Everything is possible’-verhaal.

Sectoren: 
Thema's: 
Deel deze pagina: