Havens van Antwerpen en Montréal hernieuwen samenwerking

De havens van Antwerpen en Montréal gaan ook de komende drie jaar verder samen werken. Dat maakten beide havenbesturen dinsdag bekend tijdens het bezoek van Jean D’Amour, de Québecse Minister verantwoordelijk voor Transport en voor de Uitvoering van de Maritieme Strategie.

Montréal, de grootste haven van Québec, en Antwerpen sloten in 2013 voor de eerste maal een samenwerkingsovereenkomst af. Die loopt nog tot het voorjaar van 2016, maar beide partijen besloten recent om de samenwerking aansluitend voor drie jaar te verlengen. 

Gelijkenissen

Dat beide havens elkaar zo goed vinden, mag niet verbazen. Beide havens vertonen immers sterke gelijkenissen: zo zijn ze allebei verbonden met de zee via een invloedrijke rivier en beschikken ze over een uitgestrekt achterland met verschillende staten die gekenmerkt worden door een grote koopkracht en tal van industriële activiteiten. Bovendien behoort Canada, als onderdeel van Noord-Amerika, tot de belangrijkste voorlandpartner van Antwerpen. In 2014 bedroeg de totale trafiek tussen Antwerpen en Canada 4,5 miljoen ton. De implementatie van het handelsakkoord tussen de EU en Canada, het Canada-European Union Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) dat in 2016 geratificeerd moet worden, kan deze trafiek de komende jaren een flinke boost geven.

Samenwerking

Sinds 2013 zijn de handelsrelaties tussen beide regio’s danig versterkt. Vrij snel na het afsluiten van de overeenkomst volgde een eerste bezoek van een delegatie van de haven van Montréal. Het jaar daarop trok een Antwerpse delegatie onder leiding van havenschepen Marc Van Peel naar Canada. Begin dit jaar bracht de Eerste minister van Québec, Philippe Couillard, een werkbezoek aan de Antwerpse haven. Vlak voor de zomer was andermaal een delegatie van de haven van Montréal te gast in Antwerpen. 

Stratégie Maritime

Enkele weken na het bezoek van deze delegatie stelde Philippe Couillard in Montréal de Québecse Maritieme Strategie voor, wat een nieuw hoofdstuk in de maritieme geschiedenis van Québec inluidde. De Maritieme Strategie zal worden uitgevoerd door het creëren van werkgelegenheid, het faciliteren van transport en logistiek en de duurzame ontwikkeling van de industrie. “Québec is meer dan ooit klaar om haar Europese partners expertise, goed uitgebouwde infrastructuur en een grote economische markt in expansie aan te bieden”, luidde het toen. 

Sectoren: 
Deel deze pagina: