Havens van Antwerpen en Zeebrugge bundelen de krachten

Copyright: Port of Antwerp-Bruges

Groot nieuws: na jarenlange gesprekken is er een akkoord over het samengaan van de havens van Antwerpen en Zeebrugge. Hiermee is een belangrijke stap gezet naar een wereldhaven van de toekomst, die economie, mens en klimaat verzoent.

Port of Antwerp-Bruges

Het startschot voor het eenmakingstraject is vandaag gegeven, na verloop van ongeveer één jaar zullen beide havens verdergaan onder de naam ‘Port of Antwerp-Bruges’. Bekijk de video. 

“Dit samengaan zorgt voor een nieuwe wereldhaven met potentieel en slagkracht: we zijn complementair en zetten ons op de wereldkaart.”
Jacques Vandermeiren, CEO, Port of Antwerp

Ambitie

Samen kunnen de havens beter inspelen op nieuwe domeinen als innovatie, digitalisering en groene energie. Port of Antwerp-Bruges zal de aanwezige digitale kennis van beide havens toepassen en meer uitbreiden naar een Smart Port. Op deze manier wordt het een gedigitaliseerde haven die via Internet of Things, automatisatie en uitgebreide dataverwerking de prestaties en het economische concurrentievermogen verbeteren. Bovendien draagt deze samenwerking ook bij aan een circulaire toekomst: het duurzame verhaal is belangrijk in de huidige globale klimaattransitie.

"De timing is bijzonder interessant: de haven speelt een belangrijke rol in de handhaving van onze economie in de aanstormende energietransitie." Pascal de Buck, CEO Fluxys

Belgische troeven

“Dankzij de complementariteit van beide havens wordt Port of Antwerp-Bruges een nieuwe wereldhaven met enorm veel potentieel,” vertelt Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp. De havenplatformen van Zeebrugge en Antwerpen zullen hun jarenlange industriële, logistieke en maritieme ervaring delen. Dankzij de complementariteit van beide havens vormt er een synergie van de bestaande individuele ecosystemen en aanwezige dynamische groei: deze fusiehaven wordt veel groter dan enkel de som van twee sterke havens. Bijgevolg kan Port of Antwerp-Bruges sterker tegenover crisissen staan zoals de coronacrisis, maar ook tegenover de onduidelijke gevolgen van de Brexit.”

“Deze krachtenbundeling optimaliseert de hinterlandverbindingen, waardoor onze lokale klanten beter bereik hebben en competitiever zijn. Deze verhoogde efficiëntie past bovendien ook in onze transitie naar duurzaamheid.” 

Capaciteit

“De Haven van Antwerpen heeft nog veel potentieel voor de behandeling van containers,” licht Jacques Vandermeiren extra toe. “Deze samenwerking licht de voordelen ervan uit: vele allianties en rederijen zitten hier. De groeiende nood in logistieke opslagruimte kan Port of Antwerp-Bruges op een betrouwbare en vooruitzienende manier oplossen. Via de ruimere actieradius is het makkelijker om de opslagnoden te spreiden.”

“Het aanwezige DNA, de ligging en de jarenlange ervaring maken beide havens uiterst complementair. Een ideale match!” Tom Hautekiet, CEO Port of Zeebrugge

Nog prominenter op de wereldkaart

Het samengaan van de havens van Antwerpen en Zeebrugge lokt natuurlijk heel wat reacties uit. Zo zegt Jan Van Mossevelde, CEO van PSA, de grootste containerbehandelaar van de haven van Antwerpen:

“Door onze krachten te bundelen zullen we nieuwe opportuniteiten creëren om beide havens nog prominenter op de wereldkaart te zetten.”

Bekijk in dit filmpje hoe andere belangrijke spelers uit de havengemeenschap van Antwerpen en Zeebrugge reageren op dit opvallende nieuws. Met reacties van Jan Van Mossevelde - PSA, Marc Adriansens - ICO, Fernand Huts - Katoen Natie, Patrick Kockx - CMA CGM, Pascal De Buck - Fluxys.

Sectoren: 
Deel deze pagina: