Heraanleg Herentalsebaan in Deurne bijna af: “Positiviteit loont”

De Herentalsebaan in Deurne begint er eindelijk af uit te zien na maanden van werkzaamheden. De vernieuwing is de aanzet om van deze lange straat opnieuw een levendige handelskern te maken. “De handelaars hebben eerst door de zure appel moeten bijten voordat ze kunnen genieten van hun nieuwe straat”, zegt Erik Lejeune. Als coach detailhandel heeft hij samengewerkt met de handelaars van de Herentalsebaan tijdens de werken.

Erik Lejeune werkt bij de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij van de Provincie Antwerpen (POM). “Mijn collega-coaches en ik hebben als taak om handelskernen af te bakenen en kernversterkende maatregelen voor te stellen”, legt hij uit. “De Herentalsebaan was een geval apart. Daar hadden ze al een actieve handelskern en de heraanleg kan zeker een impuls geven aan een nieuwe dynamiek. Maar tijdens de werkzaamheden kwamen de handelaars voor een hele uitdaging te staan. Het was mijn taak om hen daarbij te ondersteunen.”

“Náh”

De hele Herentalsebaan is enkele maanden moeilijk bereikbaar geweest terwijl er hard gewerkt werd aan een nieuw wegdek met veilig ingebedde tramsporen. “Voor de handelaars zijn langdurige wegenwerken een ramp”, zegt Erik. “Ook al is het eindresultaat een straat die meer uitstraling heeft en meer shoppers aantrekt, de periode van de werken zelf blijft heel moeilijk voor de handelaars. Ze verliezen er inkomsten aan, dat is onvermijdelijk. Ons doel was om dat positief aan te pakken. Bijvoorbeeld met affiches in de vitrines: ‘Wij blijven bereikbaar, náh’. Met wat humor kom je al een heel eind.”

Betrokkenheid

“Goede communicatie is misschien wel dé belangrijkste succesfactor bij dit soort van trajecten. Een stuurgroep met vertegenwoordigers van de stad Antwerpen en het district Deurne alsook handelaars van de Herentalsebaan, kwam elke maand samen om de belangrijkste onderwerpen te bespreken. De handelaars hielden zelf wekelijks een stuurgroep, waarin ik ook zetelde. Die stuurgroep heeft fantastisch werk geleverd. Iemand nam elke week deel aan de werfvergadering en onderhield zo de contacten met de aannemers en de arbeiders. Een ander lid stond in voor de communicatie via Facebook met foto’s, nieuwtjes en leuke verhalen. Zo hield de stuurgroep leven in de brouwerij en ontstond er een grote betrokkenheid in de buurt.”

Positiviteit maakt het verschil

“We hebben van in het begin afgesproken: elke keer als er iets te vieren valt, gaan we dat doen. Zo hebben we de arbeiders onlangs nog uitgenodigd om spaghetti en een ijsje te komen eten. Gewoon om hen te bedanken voor hun harde werk en hen ook eens in de bloemetjes te zetten. Die mensen hebben ongelooflijk werk geleverd.”

“Tijdens de werkzaamheden kwamen de handelaars voor een hele uitdaging te staan. Het was mijn taak om hen daarbij te ondersteunen. Een heraanleg kan zeker een impuls geven aan een nieuwe dynamiek.”

“Je kan zeuren over de ongemakken van een straat waarin gewerkt wordt, of je kan er positief naar kijken. Als handelaar krijg je klappen wanneer je hele straat opengebroken wordt. Daar is jammer genoeg niets aan te doen. Er bestaat bijvoorbeeld wel een hinderpremie, maar die is beperkt. Wat wél echt een verschil maakt, is als je de krachten bundelt en er samen voor gaat. Met dit traject hebben we duidelijk getoond dat positiviteit loont.”

Engagement van de handelaars

“Het zou mooi zijn om dit traject te kopiëren bij andere grootschalige wegenwerken”, vindt Erik. “Wat je nodig hebt, is een groep geëngageerde mensen die er samen het beste van willen maken. Als coach heb ik hier alleen maar geprobeerd om contacten gemakkelijker te maken. Het echte werk hebben de handelaars zelf gedaan, met een enorme drive en een positieve insteek. Ernst, To en Christian waren onvermoeibaar en hebben met hun positiviteit de hele buurt aangestoken.”

“Je kan zeuren over de ongemakken van een straat waarin gewerkt wordt, of je kan er positief naar kijken. De krachten bundelen en er samen voor gaan. Met dit traject hebben we getoond dat positiviteit loont. ”

“In het voorjaar is de Herentalsebaan af. Dan houden we een groot slotfeest met de hele buurt, en dit op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart. Er is al een feeststuurgroep opgericht die daar een spetterend evenement van gaat maken. We zouden graag samenwerken met De Lijn, een paar optredens regelen en natuurlijk doen alle winkels hun deuren open. Het wordt de kroon op deze hele periode.”

U hebt een winkel of horecazaak in de stad Antwerpen?
Sluit u aan bij de handelaarsvereniging die actief is in uw buurt.  

Of wil uw handelaarsvereniging een actie organiseren om de zaken in een of meerdere straten in de kijker te zetten, bijvoorbeeld tijdens wegenwerken?
Vraag hiervoor een premie aan. 

Bekijk alle info voor handelaarsverenigingen.

Deel deze pagina: