Het monitoringsysteem CovidCare@Home van Byteflies volgt patiënten thuis nauwgezet op

copyright Frederik Beyens - Byteflies

In de strijd tegen Covid-19 lanceerde stad Antwerpen een oproep naar bedrijven om slimme oplossingen tot producten uit te werken. Byteflies, een Antwerpse scale-up, diende CovidCare@Home in waarmee Covid-19-patiënten onder medisch toezicht op afstand sneller het ziekenhuis kunnen verlaten. Byteflies kreeg financiële ondersteuning van de stad om deze technologie gratis aan te bieden aan zoveel mogelijk Antwerpse ziekenhuizen.

CovidCare@Home = medisch toezicht op afstand

4 parameters bepalen hoe het herstel van een Covid-19-patiënt evolueert. Byteflies ontwikkelde een kit waarmee de patiënt ademhaling, temperatuur, zuurstofsaturatie en hartslag ook thuis kan meten. De patiënt kan de gemeten waardes met een persoonlijke code ingeven in een monitoringsysteem. Het verplegend personeel krijgt toegang tot deze gegevens en kan zo het herstel van de patiënt thuis verder opvolgen en - indien nodig - de patiënt terugroepen.

Druk op het ziekenhuispersoneel verminderen

De grote toestroom aan corona patiënten doet het water bij veel zorginstellingen weer aan de lippen staan. Om de druk op het ziekenhuispersoneel te verlichten, moeten de patiënten sneller het ziekenhuis kunnen verlaten. Steeds meer ziekenhuizen tekenen daarom in op CovidCare@Home van Byteflies

Met steun van de stad meer Antwerpse ziekenhuizen gratis aangesloten

Byteflies wilde aanvankelijk 10 ziekenhuizen bij dit medisch toezicht op afstand betrekken om zo minstens 1000 patiënten thuis medisch te kunnen opvolgen. Inmiddels zijn het er 19; begin november werden nog eens 7 bijkomende ziekenhuizen mee opgenomen in het monitoringsysteem: AZ West, AZ Monica, AZ Delta en AZ Vesalius, het Sint-Franciscus Ziekenhuis te Heusden-Zolder, het Noorderhart Mariaziekenhuis te Pelt en AZ Sint-Elisabeth te Zottegem.

Communicatie met de huisarts toegevoegd

Inmiddels verlaten veel Covid-19-patiënten het ziekenhuis met een CovidCare@Home kit.  Om nog beter op te volgen, vroegen ziekenhuizen aan Byteflies om ook de eerstelijnszorg in de monitoring te betrekken. Een nieuwe optie werd toegevoegd: het huisdokter dashboard. Hiermee kunnen participerende ziekenhuizen de huisdokter van de patiënt betrekken bij de opvolging op afstand van patiënten die thuis verder uitzieken.

Een continue parameter-registratie via patches 

Byteflies werkt verder aan een intelligente patch-oplossing. Dit is een pleister die het mogelijk maakt om de vitale parameters (hartslag, ademhaling, zuurstofsaturatie en temperatuur) te meten. Een patch is gebruiksvriendelijk en kan objectief, continu en volautomatisch patiëntengegevens verzamelen; een meerwaarde voor zowel zorgpersoneel als patiënt. 

Vandaag kunnen hartslag en ademhaling reeds via een patch continu geregistreerd worden. Ziekenhuis Oost-Limburg en UZ Gent testen nu de uitbreiding naar meting van zuurstofsaturatie en temperatuur.

Deze sensortechnologie wordt nu ingezet om zoveel mogelijk Covid-19-patiënten met medisch toezicht op afstand thuis verder op te volgen. Goed nieuws is dat op lange termijn deze technologie ook kan worden gebruikt bij chronisch zieken; het verplegend personeel kan deze patiënten thuis ook via medisch toezicht op afstand accuraat opvolgen.

Link met het eigen monitoringsysteem van UZA

De komende maanden wordt verder uitgezocht hoe het TELECOVID opvolgingssysteem - een eigen monitoringsysteem van Universitair Ziekenhuis Antwerpen – ook kan uitgebreid worden met de continue registratie van vitale parameters via de intelligente patch-oplossing van Byteflies.

Meer weten? Contacteer Byteflies, ook wanneer je als ziekenhuis wil aansluiten op CovidCare@Home.

 

Meer weten over andere winnende projecten die stad Antwerpen selecteerde na deze oproep? Lees verder

Sectoren: 
Deel deze pagina: