"In het naaiatelier van Binnenste Buiten werken drie Afghaanse en Syrische kleermakers"

"In het naaiatelier van Binnenste Buiten werken drie Afghaanse en Syrische kleermakers. Aan hun vaardigheden twijfelt niemand, maar een gebrek aan diploma’s maakt het lastig om in de modesector aan de bak te komen. Binnenste Buiten helpt hen aan relevante ervaring en getuigschriften." vertelt Marijke Cassiers, coördinator Binnenste Buiten

"Binnenste Buiten is een project van het Antwerpse OCMW dat werkt aan het zelfbeeld van mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt en in onze samenleving in het algemeen. Kledij is daarbij geen onbelangrijk item. Daarom kunnen klanten bij ons goedkoop kleren kopen of laten herstellen."

"Belangrijke pijler van de werking is een team van kleermakers en naaisters – een bont gezelschap met erg uiteenlopende achtergronden. Een bewuste keuze: we zien elke dag hoeveel talent er rondloopt bij deze medewerkers uit verre streken. Dat ze de taal nog beter moeten leren spreken, is zeker belangrijk. Maar dat hoeft deze kleermakers er niet van te weerhouden hun vakmanschap en hun ervaring hier bij ons al te tonen. Door hen met hun eigen talent en hun passie aan het werk te zetten, krijgt hun eigenwaarde een flinke boost. Bovendien vergroot hun wereld meteen en dat versterkt de integratie."

"Wij winnen er trouwens ook mee: als je ziet wat sommige van onze kleermakers kunnen. Dat is echt wereldklasse. Ze hebben ons zelfs aan het denken gezet om nieuwe projecten op te starten zoals het recyclen van onverkochte jeans en het recycleren van banners."

Lees meer over werken met nieuwkomers

Sectoren: 
Deel deze pagina: