Het succes van 1 jaar The Beacon vraagt om extra kantoorruimte in 2020

Innovatiehub The Beacon maakte het afgelopen jaar internationaal naam op het vlak van Internet of Things- en artificiële intelligentie-toepassingen. Daarmee bewijst de hub dat technologie een antwoord kan bieden op complexe stedelijke vraagstukken.

 

Om nog beter in te spelen op de snelle ontwikkelingen in het technologische landschap en hun engagement te bevestigen, bundelen de oprichtende partners nu de krachten in vzw The Beacon. Deze structuur stelt hen in staat om door te groeien tot een Europees referentiepunt voor Internet of Things en artificiële intelligentie-toepassingen.

Succes in cijfers

Technologisch toptalent (22 nationaliteiten) is er actief in 64 bedrijven en onderzoeksinstellingen. Tijdens de 106 georganiseerde events het voorbije jaar, bereikte The Beacon goed 4.000 experten in digitale innovatie uit binnen- en buitenland.

Extra ruimte nodig

Partners stad Antwerpen, Havenbedrijf Antwerpen, Universiteit Antwerpen, imec en Agoria richtten de hub eind september 2018 op aan de Sint-Pietersvliet. Recent trad Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, toe tot het ecosysteem. De Lantis-medewerkers en het team van intendant Alexander D'Hooghe verhuizen binnenkort naar hun kantoren in The Beacon. Inmiddels is 90% van de beschikbare kantoorruimte gevuld met technologische start-ups, scale-ups, corporates en toponderzoekers. Begin 2020  breidt The Beacon uit met een extra verdieping. Zo kunnen er zich nog 15 extra bedrijven vestigen.

Kruisbestuiving zorgt voor innovatie

Veelbelovende Antwerpse start-ups en internationaal gerenommeerde bedrijven zitten naast elkaar in The Beacon. Het ‘koffie-machine-effect’, waarbij spontane ontmoetingen uitgroeien tot slimme ‘futureproof’ producten, rendeert. Als bewijs reeds een aantal tastbare toepassingen: een onbemand schip laten varen; technologie voor dronestransport van bloedstalen; analyse van anonieme mobiliteitsdata om weggebruikers in real time de snelste en veiligste weg aan te bieden; het verhogen van de veiligheid in petrochemische bedrijven via draadloze sensoren voor de controle van industriële kleppen en de ‘MensenMassaMeter’, een project voor crowd control.

Smart mobility in The Beacon

Smart mobility is sterk vertegenwoordigd: zo opereert het team van Mobilidata, een project van de Vlaamse overheid in samenwerking met imec en andere partners, vanuit The Beacon. Dat wil door slimme technologie een brede waaier aan toepassingen mogelijk maken om de verkeersveiligheid en doorstroming te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen. Slimme verkeerslichten is één van die toepassingen en een primeur voor Vlaanderen. 

Ook de werken aan de Oosterweelverbinding bieden opportuniteiten aan innovatieve spelers. Nu al worden in The Beacon intermodale routeplanners en aanpasbare digitale kaarten ontwikkeld, het impactmanagement voor geplande wegenwerken onderzocht en de gevolgen voor de snelheid, de kost en de milieu-impact van een gekozen route berekend.

Nieuwe structuur creëert nieuwe opportuniteiten

Voor de verdere ontwikkeling van The Beacon is de oprichting van een onafhankelijke en neutrale organisatie belangrijk. Daartoe tekenden de partners van het eerste uur samen met Lantis vandaag de oprichtingsakte van vzw The Beacon.

Dankzij de zelfstandige vzw-structuur zal The Beacon sneller en efficiënter kunnen inspelen op opportuniteiten en deelnames aan nationale en internationale projecten en innovatietrajecten.

 

Hebt u interesse in een kantoorruimte in The Beacon of wil u toetreden tot het sterke ecosysteem? Meer info op https://thebeacon.eu

Sectoren: 
Deel deze pagina: