Het verband tussen World of Warcraft en het ontdekken van medische antistoffen?

Bongobos

Een game spelen op je werk? Ja hoor, er komen steeds meer educatieve games en games hebben zelfs al tot ontdekkingen geleid. 

Op 16 oktober stonden in Antwerpen en Utrecht 2 interactieve videoschermen van 70m² die een virtuele brug vormden tussen beide steden. Tegelijkertijd vond een conferentie voor game ontwikkelaars plaats. Wim Wouters, directeur van de Antwerpse gamestudio GriN, was op beide aanwezig. Op The Bridge stelde Wouters een PacMen-achtig spel voor dat voorbijgangers via hun iPhone konden spelen én een vliegsimulator die op lichaamsbewegingen reageerde.
 
Moeten we GriN een specialist in serious gaming of in applied gaming noemen?
 
Wim Wouters: “Ach, ik hecht niet veel belang aan al die termen. Met serious gaming worden meestal educatieve games bedoeld en dat is inderdaad onze business. Het game PING bijvoorbeeld, voluit Poverty Is Not a Game, ontwikkelden we in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting. PING wil jongeren bewust maken van armoede en sociale uitsluiting. Het is een geweldig spel waar we erg trots op zijn, maar de distributie ervan kan nog beter. Al te vaak gaat men er vanuit dat een gratis te downloaden game zich wel vanzelf zal verspreiden. Niet dus.”
 
De eerste vluchtsimulators uit de jaren ‘60 legden de basis voor serious gaming: het game met een educatieve boodschap was geboren!
 
Wim Wouters: “Klopt. Intussen zijn er heel wat educatieve games op de markt. Nadat onze demo van een vorkliftsimulator de aandacht van Toyota trok op een Duitse beurs, mochten we dat educatieve game verder ontwikkelen om chauffeurs van vorkliften van Toyota op te leiden. Dergelijke games kan je internationaal verspreiden omdat ze van een vrij universele logica uitgaan. De weinige woorden die eraan te pas komen, zijn snel en relatief makkelijk te vertalen.”
 
Met Bongobos, een educatief spel voor kleuters waarvoor jullie 60.000 euro steun van het Vlaamse Gamefonds ontvingen, hebben jullie wellicht een grote hit beet?
 
Wim Wouters: “Ik hoop het. Het spel dient zich aan als een vierluik. De herfsteditie werd gelanceerd op 21 september, de overige edities volgen wanneer de respectieve seizoenen zich aandienen. Bongobos laat kleuters via verhaaltjes en liedjes op de iPad kennismaken met waarden als vriendschap en samenhorigheid. Het spel ontwikkelden we samen met uitgeverij Van In. Zij hielpen ons met de educatieve content en nemen ook de verdeling in de scholen voor hun rekening. Bongobos kost 1,99 euro per editie, maar voor scholen worden er kortingen voorzien.”
 

Zal gaming evolueren van virtueel entertainment tot een alomtegenwoordige aanpak voor het reële leven van elke dag?
 
Wim Wouters: “Gaming maakte altijd al deel uit van leerprocessen en spelenderwijs leren heeft altijd al bestaan, ook lang voor het computertijdperk. Maar met levenslang leren en de gamification van onze samenleving en arbeidscultuur krijgt dat spelenderwijs leren natuurlijk wel een extra boost.”
 
Wist je dat alle World of Warcraft-spelers samen in 2011 al 6 miljoen jaar ervaring hadden met het spelen van dat spel? Sommigen gaan ervan uit dat de competenties die ze hiermee vergaarden ook voor andere, meer ernstige zaken ingezet kunnen worden.
 
Wim Wouters: “Dat denk ik ook. In de medische wereld heeft crowd sourcing al tot doorbraken geleid en antistoffen opgeleverd. Ook sterren en hemellichamen werden al op deze wijze ontdekt.”

Deel deze pagina: