Hoe fiets je als bedrijf zonder zorgen langs de verkeersknoop?

Mobiliteit is voor elk bedrijf van belang. Medewerkers en producten moeten snel en vlot ter plaatse geraken, maar de steeds vaster aangesnoerde verkeersknoop en de toegenomen parkeerdruk dreigen onze economie te verlammen. De nood aan een andere, duurzame mobiliteit is overduidelijk. Hoe zorg je er als bedrijf voor dat je medewerkers zich vlot door de verkeersdrukte kunnen bewegen? Samenwerken met een maatwerkbedrijf biedt een overtuigend antwoord op een prangende vraag.

Fietsbeheer is een sterke groeipool bij Levanto, een maatwerkbedrijf in Deurne. Bart Tomlow, directeur van het fietsbeheerbedrijf en het logistieke bedrijf: “We verhuren nu zo’n 5.500 fietsen aan bedrijven, meestal op de lange termijn. De fietsen zijn bestemd voor werk-werkverkeer, al dan niet op de terreinen van het bedrijf zelf, of voor woon-werkverkeer.”

Steeds meer bedrijven ontdekken de voordelen van een fietsenpark dat door externe specialisten wordt beheerd. Bart Tomlow: “Een poetsbedrijf gebruikt onze fietsen om bij grote klanten in de chemiesector van gebouw naar gebouw te rijden. Andere klanten huren bij ons fietsen waarmee medewerkers zich snel kunnen verplaatsen binnen de bedrijfsterreinen. Fietsen huren voor speciale gelegenheden kan ook. Tomorrowland huurt elk jaar zo’n 40 fietsen voor snel transport op het festivalterrein.”

Duurzame mobiliteit

Nergens is het mobiliteitsprobleem zo nijpend als in de stad. Bart Tomlow: “Steeds meer bedrijven zien in dat het zo niet verder kan en kiezen voor duurzame mobiliteit. Een goed voorbeeld is Argenta, dat bij Levanto fietsen huurt voor werk-werkverkeer.” Bert Maes, programma-adviseur Gezonde Groei bij Argenta: “Argenta zet in op duurzame mobiliteit en stimuleert dat op diverse manieren. We hebben nu al een duurzame modal split van 50% van onze medewerkers die met het openbaar vervoer of met de fiets naar het werk komen. Dat cijfer willen we nog verder optrekken.”

Argenta is gevestigd in het hart van de stad en voelt de impact van de verkeersknoop als geen ander. Bert Maes: “Argenta heeft twee sites in Antwerpen: de hoofdzetel aan de Belgiëlei, die nu ingrijpend wordt gerenoveerd, en de Veldekens in Berchem. Onze medewerkers moeten zich vlot tussen beide sites kunnen verplaatsen, maar met het openbaar vervoer ligt dat niet voor de hand omdat er geen rechtstreekse verbinding is.”

“Levanto biedt ons een ontzorgend totaalpakket. Fietsen beheren is voor ons geen core business. Levanto neemt ons die zorg uit handen.”

Ontzorgend totaalpakket

Argenta zocht en vond de oplossing in een fietsenpark voor werk-werkverkeer. Bert Maes: “Onze twee sites liggen zo’n drie kilometer uit elkaar, een perfect fietsbare afstand. Op beide sites hebben we een aparte fietsenstandplaats. Wie naar de andere site wil fietsen, haalt een sleuteltje af aan de balie van het onthaal. Als er op een gegeven moment te veel fietsen staan op de ene site en te weinig op de andere, verplaatsen we een aantal fietsen om het evenwicht te herstellen.”

Levanto verzorgt voor Argenta het volledige fietsbeheer. Bert Maes: “Levanto heeft ons zo’n dertig fietsen met Argenta-logo geleverd en staat in voor het volledige beheer van de fietsen, inclusief onderhoud en herstellingen. Fietsen behoren niet tot de core business van een bank. We wilden een partner die ons een volledig ontzorgend pakket biedt. Levanto plant zelf het onderhoud in en zorgt voor de preventieve vervanging van onderdelen. Defecten worden vlot en snel hersteld en de uitval is heel beperkt.”


Ook voor woon-werkverkeer

Ook Gezinszorg Villers doet een beroep op Levanto. Joeri Rysbrack, HR-verantwoordelijke bij het Antwerpse bedrijf: “We werken met Levanto samen voor de huur van onze dienstfietsen. Gezinszorg Villers werkt met wijkhuizen, zodat we dicht bij onze cliënten zitten en snel op hun wensen kunnen inspelen. Meestal moeten onze medewerkers geen grote afstanden afleggen. Parkeren wordt steeds moeilijker en met het openbaar vervoer geraak je niet overal. De fiets is voor ons de ideale oplossing.”

Bij Gezinszorg Villers worden de fietsen van Levanto ingezet voor werk-werkverkeer en woon-werkverkeer. Joeri Rysbrack: “We huren zo’n 70 fietsen van Levanto. Onze verzorgenden en poetshulpen vertrekken thuis met de fiets naar hun eerste cliënt en fietsen na het werk ook weer naar huis. Twee maal per jaar komt Levanto naar de wijkhuizen, waar de fietsen een onderhoudsbeurt krijgen. Bij een defect komt Levanto de fiets herstellen of ophalen voor herstelling in het atelier. In de wijkhuizen zijn ook altijd reservefietsen beschikbaar, zodat niemand zonder fiets komt te zitten.”

Elektrische dienstfietsen

Sinds kort test Gezinszorg Villers ook elektrische dienstfietsen van Levanto uit. Joeri Rysbrack: “Die fietsen zijn vooral interessant voor medewerkers die verbonden zijn aan een wijkhuis dat een groter gebied bestrijkt, wat inhoudt dat een aantal cliënten wat verder weg woont en de afstanden groter zijn. Vijftien medewerkers krijgen een jaar lang zo’n elektrische fiets en testen hem uit. Daarna gaan we het project evalueren.”

Dat Levanto een maatwerkbedrijf is, speelt zowel voor Gezinszorg Villers als voor Argenta een rol. Joeri Rysbrack: “We gaan altijd op zoek naar maatwerkbedrijven of andere sociaal betrokken bedrijven als we partners nodig hebben. Dat past in onze missie, visie en waarden.” Bert Maes: “Voor Argenta was het aspect sociale economie een belangrijk element in onze keuze voor Levanto. Nabijheid speelde ook een rol. We zochten een kleinere, duurzame partner die in de buurt gevestigd is.”

Maatwerkbedrijven en duurzame mobiliteit: 5 voordelen

  • uw bedrijf zet in op duurzame mobiliteit
  • u hoeft niet zelf te investeren in de aankoop van fietsen
  • de kost van het fietsenpark is voorspelbaar en transparant
  • het maatwerkbedrijf biedt u een ontzorgend totaalpakket
  • de mobiliteit van uw medewerkers is permanent verzekerd

In de stad Antwerpen zijn 12 maatwerkbedrijven gevestigd. Samen bieden ze een ruime dienstverlening aan, van logistieke versterking, verpakking, assemblage, productie, bouw en renovatie tot schoonmaak, groenverzorging, recyclage, fietsbeheer en horeca.

Ontdek het aanbod op www.ondernemeninantwerpen.be/maatwerkbedrijven of contacteer Gina Verbeeck, expert werk en sociale economie (gina.verbeeck@stad.antwerpen.be, tel. 32 3 338 21 14).

 

Sectoren: 
Deel deze pagina: