Hoe het sterk groeiende Talenco zijn stek vond in Innovatieve Stadshaven

Innovatieve Stadshaven te Antwerpen | copyright AG Vespa

De professionele hulp van Investdesk zette Talenco op goede weg in de stad en zorgde voor connecties met andere bedrijven in de Antwerpse groeiclusters. Ontdek hier hoe het jonge en sterk groeiende Talenco samen met Investdesk - dienstverlening van stad Antwerpen - zijn nieuwe stek vond in het toekomstgerichte bedrijventerrein Innovatieve Stadshaven.

Een nieuw project heeft altijd een hefboom nodig. Voor het nieuwe bedrijventerrein Innovatieve Stadshaven, op de grens van stad en haven, is dat de Talenco Groep geworden. Op zes jaar tijd groeide dit maat- en servicebedrijf uit tot een organisatie van vier vennootschappen met meer dan 180 medewerkers en een omzet van meer dan 20 miljoen euro. Talenco, genomineerd voor Trends Gazellen 2022 Antwerpen, wil tegen 2025 groeien naar 250 medewerkers en een omzet van 40 miljoen euro en koos voor Innovatieve Stadshaven als uitvalsbasis om die groei te realiseren. Dirk Diels, directeur Business en Innovatie bij stad Antwerpen en Sandy Ceulemans, manager Investeren, vertellen hoe dit succesverhaal tot stand kwam.  

Van LinkedIn tot Investdesk 

“Dit verhaal begint vijf jaar geleden, op een miezerige winterdag”, vertelt Dirk. “Toen had ik voor het eerst een overleg met CEO Jens Hendrickx. We hadden elkaar op LinkedIn leren kennen. Veel ondernemers zal ik niet meer moeten overtuigen, maar LinkedIn is echt een ongelooflijk netwerkkanaal geworden. Jens was toen nog maar net begonnen en hij stelde zijn bedrijf voor. Ik ben Jens en Talenco blijven volgen en zag ze op korte tijd enorm groeien. Jens contacteerde me opnieuw toen hij met het plan zat om zijn verschillende activiteiten te concentreren op een nieuwe locatie. Een van onze taken is de markt kennen en opportuniteiten zien en benutten. Ik heb niet getwijfeld en heb meteen mijn collega Sandy van Investdesk ingeschakeld.” 

Op het kantelpunt tussen stad en haven 

“In Antwerpen beschikken we over een mooi aanbod van bedrijventerreinen, denk maar aan Blue Gate Antwerp in het zuiden van de stad", vult Sandy aan. "Omdat Talenco zich focust op productie, circulaire bedrijvigheid en ook watergebonden activiteiten wil uitoefenen, moesten we niet lang nadenken: Innovatieve Stadshaven is voor hen een droomlocatie. Innovatieve Stadshaven ligt op het kantelpunt tussen stad en haven en omvat drie sites: Kempeneiland (aan het nieuwe ziekenhuis), Steenborgerweert en Mexico-eiland, de plek waar Talenco voor gekozen heeft.” 

Matchmaking 

“Waarom bedrijven als Talenco ons inschakelen? Wel, we hebben een uitgebreid netwerk, we kennen de stad op ons duimpje en we weten wanneer welk openbaar domein wordt aangepakt”, vertelt Sandy. “Op basis van dat programma van eisen schakelen we met het netwerk van makelaars in bedrijfsvastgoed en met publieke partners zoals het stedelijk vastgoedbedrijf AG Vespa. Wij zorgen voor matchmaking, maar zijn niet betrokken in onderhandelingen of waar overeenkomsten worden gesloten. In het geval van Talenco wisten we dat het terrein van de Van Wellen Groep aan het Mexico-eiland vrijkwam. Het loont zeker de moeite ons te contacteren, want je kan ons inschakelen op de manier die je zelf wil. Van louter informatie tot diepgaander advies of een intensieve samenwerking… Er hangt niets aan vast en onze dienstverlening is gratis.” 

“Met bedrijventerreinen gaat het zoals op een zonnig terras: als er mooi volk zit, komt er alleen maar mooi volk bij!” 

Aantrekkelijke buurt 

Het toekomstgerichte bedrijventerrein Innovatieve Stadshaven ligt in het overgangsgebied tussen stad en haven met als doel de link tussen de twee te versterken. De ideale locatie en een aantrekkelijke buurt voor startende en innoverende bedrijven. “We mikken op een bepaald type van activiteiten en niet op een bepaalde sector”, vertelt Sandy. “Logistieke bedrijven, maakindustrie (waar Talenco een schoolvoorbeeld van is), industrie 4.0, ondersteunende diensten aan havenbedrijven, bedrijven in de mobiliteitssfeer… ze passen allemaal perfect in Innovatieve Stadshaven.”  

Hefboom 

Dirk en Sandy zijn ervan overtuigd dat de beslissing van Talenco om naar Innovatieve Stadshaven te verhuizen als een hefboom zal werken. “Talenco is inderdaad het eerste bedrijf dat zich vestigt in Innovatieve Stadshaven”, zegt Dirk. “Maar er zitten nog andere veelbelovende projecten in de pijplijn. Ik denk dat het met bedrijventerreinen gaat het zoals op een zonnig terras: als er mooi volk zit, komt er nog mooi volk bij (glimlacht).” 

Ben je op zoek naar een andere locatie voor je bedrijf? Contacteer ons, wij luisteren graag naar je plannen. En wie weet is het de eerste stap naar een even mooi succesverhaal als Talenco en Innovatieve Stadshaven.  

Thema's: 
Deel deze pagina: