Hooverphonic op Eurosong in Antwerpse mode

“The wrong place” in the right clothes | copyright Belgium ESC 2021

Dinsdag 18 mei vertegenwoordigt Hooverphonic ons land tijdens de halve finales van het Eurosongfestival in Rotterdam. De band scoort in outfits waar de Antwerpse modewereld voor heel veel tussenzit. Tom Eerebout nam - samen met Maximilian Ritter - de styling voor zijn rekening. Hooverphonic koos bewust voor donker, eenvoudig elegant, daarmee de nadruk leggend op hun muzikale talent, de loepzuivere stem van Geike en haar sterke performance. Die keuze vertaalde Tom Eerebout, stylist van Lady Gaga, samen met Maximilian Ritter tot een sterk Hooverphonic-statement, met net dàt tikkeltje extra.

Geike Arnaert kortgerokt met knielaarzen, een creatie van Tom Eerebout

Tom Eerebout rolde eerder toevallig in de modewereld. Na het middelbaar verhuisde hij van Bredene naar Antwerpen om er een opleiding fotografie aan de Antwerpse Academie te volgen. Het zijn evenwel zijn vele vrienden in de modewereld en jaren lang hard werken geweest die hem uiteindelijk gemaakt hebben tot vaste stylist van Kylie Minogue en Lady Gaga. In 2019 werd hij door het magazine Hollywood Reporter uitgeroepen tot meest invloedrijke stylist, samen met Sandra Amador.

Tom Eerebout wil met zijn ontwerpen een verhaal vertellen en de persoon kleden met een outfit die hem of haar sterker maken waardoor ze zich beter voelen. “Ik heb de jurk van Geike vooral gebaseerd op haar persoonlijkheid en op hoe ze beweegt op het podium. De strakke, rechte schouderlijn laten we terugkomen in de kostuums van de mannen”, vertelt hij. “De Swarovski-kristallen op Geike’s jurk werden afgesteld op de felblauwe kleur van haar ogen. Sinds de eerste repetitie blijft het door mijn hoofd spoken om extra kristallen toe te voegen. Het is nu het moment om te shinen.”   

“Antwerpen geeft mij meer inspiratie, maar Bredene blijft mijn roots”

Samenwerking met Maximilian Rittler

Tom Eerebout ontwierp het design van de outfits, Maximilian Rittler bracht het design tot leven. Geïnteresseerd in schone kunsten, kwam Maximilian na een technische mode-opleiding in Wenen in 2015 naar Antwerpen om zijn creatieve proces verder te ontwikkelen. In 2019 voltooide hij zijn master aan de Antwerpse ModeAcademie met een volledige upcycled collectie. Nu doceert hij aan diezelfde ModeAcademie. Het voorbije jaar heeft hij zich toegelegd op het creëren van collecties en de deelname aan de Londense modeweek. Hij werd genomineerd als finalist voor het festival van Hyères 2020.

“Met mijn beeldtaal probeer ik mijn eigen visie en waarden - kennis, plezier en toewijding - te delen en te verspreiden."

Zwarte maatpakken van Café Costume

Alex Callier en gitarist Raymond Geerts treden op in een zwart kostuum van het Antwerpse label Café Costume van Bruno Van Gils. Dit label staat voor tailoring à la carte en levert kostuums die perfect passen bij de persoonlijkheid van de man (of vrouw) voor wie het gemaakt wordt.

Hooverphonic haalt inspiratie uit oude films, dus mocht de look vintage zijn. De maten van Alex en Raymond lagen al klaar bij Café Costume en er werden wijde broeken, hoog getailleerd en rechte schouders op maat van de twee heren geknipt. “De kostuums moeten de drager als gegoten zitten, en dat doen ze. Het plaatje klopt zo, de mannen zijn tijdloos gekleed, iets dominant en tegelijk evenwaardig met het kleed dat Geike zal dragen”, vertelt Bruno.

Het label Café Costume begon in 2006 in een klein winkeltje op het Antwerpse Zuid en heeft nu vestigingen in heel België. Bruno komt uit de clan Van Gils, eigenaars van het referentiemerk voor klassieke kostuums. Toen Bruno zich aan de Antwerpse Modeacademie inschreef, werd zijn grootvader zijn grootste supporter. “Café Costume brengt een eigen verhaal en wil nog meer op maat personaliseren. We droomden er van om ooit Gabriel Rios in kostuum te steken. En ja, nu kleden we Balthazar, de broers Dewaele, Michael Borremans, Triggerfinger en… Gabriel Rios”, lacht Bruno.

Geike’s laarzen van Adult. Antwerp

De kniehoge laarzen die de zangeres Geike zal dragen, werden gemaakt door Adult. Antwerp of de 27-jarige eigenzinnige ontwerpster Raphaële Lenseigne. Zij studeerde in 2017 af aan de Antwerpse Modeacademie en begon op een organische manier maar ook uit pure noodzaak met een eigen merk vanuit een wens de oh-so-polite mode te plagen en te doorbreken. De schoenen van Adult. Antwerp zijn uniek en herkenbaar uit de duizenden. De ontwerpen starten vanuit individualiteit en worden geconcipieerd tot flamboyante, hoge-hakken schoenen. De collecties zijn genderneutraal en beschikbaar van maat 36 tot 46.

“Dankzij mijn studie aan de Antwerpse Modeacademie heb ik mezelf op creatief vlak gevonden. Ik vond het heel belangrijk in Antwerpen te blijven. Ik beschouw mezelf als een Antwerpse ontwerper.”

Vooraf in het Antwerps op de turquoise loper in Rotterdam

Niet alleen de looks voor de halve finale maar ook de kledij op de turquoise loper in Rotterdam werd gestyled door Tom Eerebout: Geike helemaal in Dries Van Noten met een stoere blauwe jumpsuit én zilverkleurige schoenen. De mannen droegen vintage, tweedehandsshirts en een zonnebril van het Antwerpse Komono, voor extra rock ’n roll met een knipoog naar de eigen look van Hooverphonic.

Wij wensen ‘the dark horse in this competition’ alvast veel succes toe.

 

Opening MoMu in september 2021

Meer Antwerpse ontwerpers, designers, stylisten of studenten aan de Antwerpse ModeAcademie leren kennen? Vanaf de heropening op 4 en 5 september, biedt MoMu een vol programma met als thema: de globale transitie en betekenisvolle veranderingen binnen de modewereld.

Noteer zeker ook in je agenda:

 

Deel deze pagina: