Horecazaak Hygge werft nieuwkomer Amzinkhan als keukenhulp aan

Een jaar geleden maakten Annouck Minne en haar dochter Magalie De Bruyne een droom waar: ze zegden allebei hun job op en openden samen horecazaak Hygge in Berchem. Vijf maanden geleden informeerde een partner hen over het jongerenluik van het ESF-project ‘Activering Vluchtelingen Antwerpen’, en schakelden ze via een IBO-contract Amzinkhan Khogyani (24) uit Afghanistan in als keukenhulp. Ondertussen kreeg Amzinkhan een vast contract.

Magalie De Bruyne: “Amzinkhan had eerder stage bij ons gelopen, en daar waren we heel tevreden over. Toen we op zoek moesten naar extra handen om de drukte de baas te kunnen, wilden we hem graag deze kans geven. Vaak willen mensen ofwel afwassen ofwel meewerken in de keuken, maar Amzinkhan combineert beide met de glimlach.”

Annouck Minne vult aan: “Amzinkhan leert nog Nederlands spreken en schrijven, wat zeker op drukke momenten niet altijd evident is. Zijn inzet en zijn leergierigheid maken echter veel goed. En ook voor ons is het een leerrijke ervaring, en we helpen hem graag. Zo hebben we meegezocht naar een fijn appartement voor hem in de buurt en vraagt hij ons af en toe eens om een brief  te bekijken.”

“Vaak willen mensen ofwel afwassen ofwel meewerken in de keuken, maar Amzinkhan combineert beide met de glimlach.”

Amzinkhan Khogyani verblijft al drie jaar in België en was in zijn thuisland bakker. “Eiersla, aardappelsla en hummus: hier heb ik geleerd hoe je deze gerechten lekker klaarmaakt. En afwassen, opruimen en mee zorgen dat alles proper is: ik doe het met veel plezier.”

Krijgt u een vacature niet ingevuld? Een opleidingscontract kan hulp bieden

Via een Individuele BeroepsOpleiding (IBO) of BeroepsInlevingsOvereenkomst (BIO) kunt u gemotiveerde werkkrachten opleiden op de werkvloer. Ook erkende vluchtelingen kunnen op deze manier de kneepjes van het vak leren.

Onderstaande tabel vat beide opleidingscontracten samen:

BIO IBO
  • U betaalt een vaste vergoeding per maand. Voor een voltijds contract is dit momenteel 781,29 euro.
  • Maximum 6 maanden.
  • Geen aanwervingsverplichting na BIO-periode.
  • Begeleiding bij administratie door VDAB vóór de opstart, maar geen verdere opvolging tijdens het hele traject.
  • De kostprijs hangt af van het brutomaandloon van de werknemer. 
  • Maximum 6 maanden.
  • Aanwervingsverplichting na IBO-periode, met een duurtijd die minstens zo lang is als de opleidingsperiode.
  • Begeleiding bij administratie door VDAB vóór de opstart en verdere opvolging tijdens het hele traject.

Benieuwd naar de voordelen die beide contracten voor u als werkgever kunnen opleveren? Op de website van VDAB vindt u meer informatie over BIO  en IBO, of neem gerust contact op: telefonisch via 0800 30 700 of per e-mail naar wpl@vdab.be.

 

Lees meer over werken met nieuwkomers

Sectoren: 
Deel deze pagina: