Houtatelier Levanto maakt inrichting van De Nieuwe Natie

Op vrijdag 27 oktober opende de Nieuwe Natie in de Stadfeestzaal. Zes creatieve ondernemers mochten de spits afbijten in het gloednieuwe interieur. Dat werd gebouwd door de medewerkers van het houtatelier van maatwerkbedrijf Levanto. “Een grotere opdracht dan we gewend zijn”, vertelt coördinator Jan Bal trots, “en juist daarom heel interessant.”

“De inrichting van de Nieuwe Natie bestaat uit zes afzonderlijke ‘winkeltjes’, op zichzelf staande blokken die toch duidelijk met elkaar verbonden zijn”, licht Jan toe. “In het midden van de ruimte staan ook nog twee losse ‘huisjes’ om producten in te presenteren en een lange tafel als ontmoetingsplek. Het ontwerp is ontstaan in samenspraak met de stad Antwerpen en met de hulp van een interieurarchitect.”

Doorstromen naar de arbeidsmarkt
De medewerkers van het houtatelier zijn jongeren die moeilijk hun weg vinden op de arbeidsmarkt en mensen die langdurig werkloos zijn. “In ons maatwerkbedrijf leren ze de kneepjes van een vak, houtbewerking in dit geval, zodat ze later kunnen doorstromen naar tewerkstelling bij ‘gewone’ bedrijven”, legt Jan Bal uit. “We werken daarom zoveel mogelijk in reële omstandigheden: met een deadline en een serieuze kwaliteitsverwachting. Daar leren onze medewerkers het meeste van bij.”

“De Nieuwe Natie was een mooie uitdaging. De afwerkingsgraad moest hoog liggen, het werk moest goed vooruit gaan en de technische details zijn best complex. Dat levert onze medewerkers weer technische kennis op die interessant is op de arbeidsmarkt. Ze zijn fier op het resultaat – en terecht! Velen van hen hebben al een moeilijk parcours achter de rug. Dit succes is een enorme opsteker voor hen, die hen motiveert om verder te doen.”

Maatwerk met ambitie
Het houtatelier zelf heeft intussen de ambitie om uit te breiden. “Om onze medewerkers nog beter klaar te maken voor de arbeidsmarkt”, vertelt Jan. “We willen uitbreiden naar een volwaardige schrijnwerkerij. Zo kunnen we nog meer variëteit brengen in onze projecten, en dus in de werkervaring van onze medewerkers. Grote projecten zoals de Nieuwe Natie zijn daarbij zeker interessant, maar ook kleinere opdrachten voor particulieren, bedrijven of in onderaanneming.”

Enkele impressies, spring zeker eens binnen in de Stadsfeestzaal:

 

Deel deze pagina: