"Ik heb mensen nodig waarop ik kan rekenen."

Copyright: Wim Hadermann

Door de coronacrisis telt Antwerpen meer werkzoekenden dan de afgelopen jaren. De stad spant zich in om samen met werkgevers hieraan te werken. Dit inspirerende verhaal van Kruidvat toont hoe inclusief ondernemerschap en de tewerkstellingsmaatregelen van stad Antwerpen, Randstad RiseSmart en WaW – Make it Work vzw ook jouw onderneming kunnen helpen.

Op de Bredabaan in Merksem verscheen net voor de uitbarsting van de coronacrisis een nieuwe Kruidvatwinkel. Een opvallend ruime zaak, wat natuurlijk betekent dat er ook veel werknemers nodig zijn om de winkel te laten draaien. Die zoektocht naar geschikt talent verloopt niet altijd makkelijk, vertelt filiaalmanager Inez Koninckx.

Gemotiveerde werkkrachten

Inez: “Ik werk vaak met stagiairs, omdat ik het belangrijk vind dat zij een zo realistisch mogelijk beeld krijgen van hoe het eraan toe gaat in de praktijk. Toen Katrien Vanden Bergh van Randstad RiseSmart de winkel binnenstapte, spitste ik mijn oren toen ze me vertelde dat ze gemotiveerde werkkrachten kon leveren. Dat vond ik erg belangrijk, ik heb mensen nodig waarop ik kan rekenen, mensen die er iets van willen maken.”

Werkervaringsstage is kosteloos voor uw bedrijf

Katrien van Randstad RiseSmart stelde een WerkErvaringsStage (WES) voor, waarbij de werkzoekende de kans krijgt om ervaring op te doen op de werkvloer. Samen met een Individuele Beroepsopleiding (IBO) vormt deze stage een brug tussen werkgever en werkzoekenden die anderstalig en/of kortgeschoold zijn. Een WES is kosteloos voor het bedrijf.  

“Dat klonk natuurlijk als muziek in mijn oren," vertelt Inez. "Kort na ons gesprek stuurde Katrien mij enkele cv’s door van kandidaten en daaruit selecteerde ik twee personen, waaronder Sulaf. Zo eenvoudig was het. Ik had er meteen een goed oog in. En mijn voorgevoel werd al snel bevestigd. Sulaf was vanaf de eerste dag heel gemotiveerd.”

Succesverhaal

“Dat we de werknemer, of werkervaringsklant, niet hoeven te betalen is natuurlijk een geweldig voordeel."

Inez: "Sulaf kreeg een vergoeding via VDAB. Daardoor hadden zowel Sulaf als ik tijd. En tijd is een groot cadeau, zeker als er een taalbarrière is. Zo kon ik Sulaf individueel coachen. En ik merkte dat ze heel snel bijleerde. Ik was zo tevreden dat ik haar na de stage een contract aanbod en nu werkt Sulaf bij ons. Een succesverhaal dus, zowel voor Kruidvat als voor Sulaf. Ik moet toegeven dat als Sulaf via de normale manier had gesolliciteerd, ze het niet had gehaald. Daarvoor was haar Nederlands in het begin niet goed genoeg.”

Sulaf vult aan: “Of je de taal nu goed kent of niet, het is altijd moeilijk om met een nieuwe job te beginnen. In het begin kende ik veel producten uit het aanbod van Kruidvat niet eens. Maar dankzij dit traject en dankzij de begeleiding van Inez kreeg ik de kans om de job te leren."

"En nu draai ik volop mee, dat is fantastisch.”

Rutger, regionale recruiter van A.S. Watson – Healthy & Beauty BeNeLux: “Mensen kansen geven en inclusief ondernemerschap, daar staat Kruidvat voor. Wij werken graag samen met instanties die dit voor zowel kandidaat als voor onze winkels prettig kunnen faciliteren.”

Tijd investeren levert veel op

“Kansen geven wil ook zeggen: tijd investeren," zegt Inez. "Dat is dan ook mijn advies voor andere bedrijven: maak tijd vrij voor de werkervaringsklanten. Gelukkig verliep de administratie en het contact met haar stagebegeleider heel vlot. De return is heel hoog. Niet alleen voor de winkel, maar ook voor mezelf. Ik krijg er een warm gevoel van om te weten dat Sulaf, enkele jaren geleden nog op de vlucht voor de oorlog in Syrië, nu een job heeft en kan verder werken aan een nieuw leven. Ik vind het fantastisch dat dit systeem bestaat en ik ben zeker van plan om er nog gebruik van te maken. Valt het op dat ik enthousiast ben? (lacht).

Ontdek ook andere tewerkstellingsmaatregelen

Een WES is niet de enige manier om geschikt personeel te vinden in moeilijke tijden. Je kan ook kiezen voor een Individuele Beroepsopleiding (IBO). Dan betaalt je bedrijf geen RSZ, enkel een vast maandelijks bedrag tussen 650 en 1.400 euro. En dat is een serieuze besparing op uw loonkost. Hier lees je meer.

Of aIs je onderneming sociaal geëngageerd is, dan is sociale tewerkstelling via artikel 60 wellicht iets voor jouw bedrijf.  Wil je dit aanbod van tewerkstellingsmaatregelen gebruiken om je vacatures te vullen? Mail naar stad Antwerpen: Activering_werkgeverscel@antwerpen.be 

Sectoren: 
Deel deze pagina: