"Ik vind het belangrijk om Belgische naaisters werk te geven"

foto: Elisabeth Verwaest

Ontwerper Wim Bruynooghe (27) studeerde in 2013 af aan de Antwerpse Modeacademie. Amper twee jaar later opent hij een eerste winkel op de Frankrijklei. "Het gaat snel voor mij, maar niet zo snel als in de modewereld."

Wim: “Mijn Belgische klanten vragen vaak waar ze mijn collectiestukken kunnen kopen. Tot nu toe was dat enkel in het buitenland, in multibrand shops in Wenen en Londen. Ik had een tijdje een pop-upwinkel in Brussel, maar nu is het tijd om mijn eigen winkel te openen. Voor de buitenwereld lijkt het erg snel te gaan. Ik ben nog geen twee jaar geleden afgestudeerd, maar ik weet waar ik naartoe wil."

Dé boulevard van Antwerpen

"Waarom op de Frankrijklei? Mijn atelier bevindt zich hier al sinds vorig jaar. Door hier te werken, leerde ik de buurt kennen en begon ik mogelijkheden te zien. Deze locatie leent zich perfect voor een zaak. Er zijn weliswaar minder winkelaars dan in het centrum, maar het blijft de Frankrijklei, dé boulevard van Antwerpen. Ik wil hier allerlei events organiseren, zoals tentoonstellingen of een verkoop van vintagestukken."

Modewereld gaat te snel

"Ik wil niet gejaagd elk seizoen een nieuwe collectie uitbrengen. Daarom werk ik met een vaste collectie, waar elke seizoen een aantal stukken bij komen. Zo reageer ik op de gejaagdheid in de modewereld. Het gaat allemaal te snel, vind ik. Het is bijna onmogelijk voor winkels om al die stukken te kopen. Bovendien is het ook helemaal niet duurzaam. Ik kies er bewust voor om in België te produceren. Het is veel goedkoper om dat in andere landen te laten doen. Maar ik vind het belangrijk om Belgische naaisters werk te geven.”

Foto-expo Marleen Daniëls

In de vlaggenschipwinkel van Wim Bruynooghe loopt momenteel een expo van modefotografe Marleen Daniëls, die onder meer samenwerkte met Dries Van Noten en de Antwerpse Zes. U kan haar werk niet alleen bezichtigen, maar ook kopen.
Marleen: “Wim was een van de beloftevolle talenten van 2013 van Weekend Knack. Ik heb hem toen gefotografeerd. Vorig jaar kreeg ik hem opnieuw voor de lens, voor de 50e verjaardag van de modeafdeling van de Koninklijke Academie. Hij vroeg me of ik zijn catalogus wilde maken. Inmiddels zitten we al aan de derde editie. Ik ben helemaal mee met Wim’s verhaal. En hij met het mijne.”

Meer info

Thema's: 
Deel deze pagina: