Initiatieven van ondernemers tegen corona

In deze uitzonderlijke tijden zien we veel solidariteit, ook bij ondernemers. Op deze pagina bundelen we inspirerende ondernemersinitiatieven voor ondernemers, voor bewoners en voor de zorgsector.

1. Ondernemers voor ondernemers

Help uw klanten social distancing te respecteren

De Antwerpse onderneming EDMIRE biedt een creatieve oplossing aan om de social distancing van 1,5 meter te visualiseren. Zij ontwikkelden een sjabloon en stellen het online gratis ter beschikking: https://edmire.design/di-stence. Ondernemers en organisaties kunnen dat zelf printen en inkleuren. Makkelijk: op de vloer te bevestigen op 1,5 m afstand, om te verduidelijken waar mensen moeten staan tijdens het wachten. Op de stoep kan men best inkleuren met stoepkrijt, want het moet verwijderbaar zijn.

EDMIRE is een van de ondernemers die deel uit maken van de Antwerp Powered By Creatives community . Vincent De Smedt, CEO van Edmire: “Ook creatieve ondernemingen zijn getroffen door de coronacrisis, maar denken zoals altijd mee na hoe oplossingen te bieden aan onverwachte uitdagingen. Het sjabloon Di-Stence is een handig hulpmiddel in deze tijd.”

Hulp voor thuislevering

Horecazaken en winkels moeten gesloten blijven, maar mogen wel nog aan huis leveren. Daarom stellen Fietsenwinkel De Geus, iBike en de Kringwinkel gratis cargofietsen ter beschikking aan horeca, kleine zelfstandigen en retailers. De cargobikes zijn inzetbaar voor de levering van maaltijden, boekenpakketten, kleding…

Hulp bij business, administratie en planning

De gezondheidszorg en de distributiesector staan voor grote uitdagingen. De lange werkdagen en de vele extra helpende handen die nodig zijn om de drukte aan te kunnen, kunnen ook voor administratieve chaos zorgen bij de ondernemingen. Bedrijven uit deze sectoren kunnen tijdens de volledige periode van de coronacrisis gratis gebruik maken van de personeelsplanningstool van Beeple om alles vlotter te laten verlopen. Beeple stelt ook gratis opleidingen en ondersteuning ter beschikking om te helpen bij het opstarten van de software en vragen van ondernemers te beantwoorden. Bedrijven uit deze sectoren die getroffen zijn door de coronacrisis kunnen rekenen op 20% korting voor het gebruik van de personeelsplanningstool van Beeple om hun planning vlotter te laten verlopen.

Maty van Geirt van Fingerfood Truck stelt zijn softwareprogramma Catermonkey tijdelijk gratis ter beschikking aan cateringbedrijven, event planners, foodtruckers en uitbaters van feestzalen. “Ons programma helpt zulke ondernemingen vanaf het opmaken van offertes over de inkopen en de personeelsplanning tot het factureren. Het bespaart hen tot wel 70% administratieve tijd.”

Recovid is een webplatform van ondernemers voor ondernemers, met tips en tools om de impact van de coronacrisis op uw organisatie te stabiliseren en te herstellen. Er worden 3 toolkits gelanceerd. De eerste toolkit is de First Aid Kit die u onder andere helpt om terug controle te krijgen over uw financiële situatie. Naast financiële tips & tricks krijgt u een stappenplan om klanten, leveranciers en personeel te betrekken en zo samen deze uitdagende periode door te komen.

Hulp voor een vlot werkende website

De digitale tool van Coding Mammoth houdt uw website, webshop en/of servers in het oog en verwittigt u wanneer er een technisch probleem is. De bewakingstool Semonto is nu vier maanden gratis voor ondernemers en KMO’s. 

Ook brouwerijen ondersteunen de lokale horeca

In navolging van brouwerijen Haacht en Palm, steekt nu ook Duvel Moortgat horecaondernemers een hart onder de riem door een maand huur kwijt te schelden. Dit geldt voor uitbaters van horecapanden die eigendom zijn van de brouwerijen. Bovendien zal Duvel Moortgat het bier dat bij de heropening vervallen is, gratis vervangen. Ook Alken-Maes neemt verschillende initiatieven om hun horecapartners doorheen deze moeilijke en onzekere periode te helpen. Zo wordt de helft van de huur van april en mei kwijtgescholden voor de panden en de uitbatingen waarvan de brouwerij eigenaar is.  AB InBev scheldt huur horeca-uitbaters voor april kwijt . Ook bierbrouwer Omer Vande Ghinste neemt een aantal steunmaatregel om cafés te helpen om de sluitingsperiode te overbruggen. Zo moeten de horecaondernemers een maand geen huur betalen.

Digitale wachtrij op afstand - Antwerps pilootproject

We verspillen 6 maanden van het leven in een wachtrij. QUU wil klanten een beetje van deze tijd teruggeven. Quu is een app die klanten de mogelijkheid biedt digitaal aan te schuiven op echte locaties in Europa. Voor klanten is het gratis en ze hoeven zich niet te registreren met persoonlijke informatie. QUU biedt dit gratis aan aan Antwerpse ondernemers als pilootproject. Het vervangt het ticketje met nummer wanneer klanten een winkel binnenkomen. Meer info over de digitale wachtrij van QUU: www.quu.app 

 

2. Ondernemers helpen zorgsector

Online zorgpad voor mensen die besmet denken te zijn

Awell Health werkte samen met een aantal artsen van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) een online zorgpad uit om alle patiënten die mogelijk besmet zijn met het coronavirus optimaal te begeleiden. Gebruikers vullen een vragenlijst met symptomen in, en krijgen daarna een inschatting van de kans dat ze besmet zijn met het virus. Deze tool kan de ongerustheid bij mensen wegnemen en ervoor zorgen dat ze niet nodeloos naar de spoedafdeling gaan.  Maak kennis met het gratis instrument, geschikt voor bedrijven actief in voor de zorgsector. 

3. Ondernemers helpen bewoners

Help anderen of vind hulp

Helpper is een Antwerpse onderneming die een online ontmoetingsplaats lanceerde om buren met elkaar in contact te brengen. Mensen die een helpende hand zoeken voor dagelijkse taken, kunnen er in contact komen met hulpvaardige buurtbewoners.  

Olivier van Helpper: “Tijdens de coronacrisis bieden we ons platform overal gratis aan. We werken intussen samen met buurtnetwerk Hoplr en samen staan we sterk. Helpper matcht mensen die hulp nodig hebben in deze moeilijke periode met bereidwillige buren, bijvoorbeeld voor boodschappen. We zorgen ervoor dat ze allebei gratis verzekerd zijn en ondersteunen hen waar nodig.”

Online in contact blijven met familie en vrienden

Beego is een Antwerpse organisatie die IT-studenten inzet om computerhulp aan huis te bieden. Ze hebben nu ook een digitale crisislijn opgezet in heel Vlaanderen. Mensen die geïsoleerd zijn door de coronacrisis kunnen gratis terecht bij een team IT-studenten. Ze bieden vrijwillig en van thuis uit assistentie om digitale hulpmiddelen te installeren zoals Skype, Whatsapp, Google Hangouts enzovoort.

4. Online platformen

Voor ondernemers in de horeca en detailhandel ontstonden al heel wat initiatieven om online open te blijven.

Bekijk tips voor het opstarten van een webshop, manieren om uw klanten te laten weten dat ze online bij u terecht kunnen en laat klanten cadeaubonnen kopen voor de toekomst. Heel wat websites voor take-away bieden nu extra diensten aan of laten u uw zaak gratis registreren, en bepaalde websites bieden ook café's een manier om klanten toekomstige pintjes te laten aankopen.

5. Agenda met digitale intiatieven

Webinars: bekijk onze b2b-kalender

Zelf hulp bieden?

Bekijk de oproepen naar ondernemers en kijk waar u zelf hulp kan bieden.

Nog andere initiatieven?

Kent u nog andere initiatieven? Meld ze ons via ondernemerstegencorona@antwerpen.be.

Deze lijst kan onmogelijk volledig zijn. Het overzicht en de rangorde is toevallig, zonder uiting van voorkeur of waardeoordeel. Voor de juiste voorwaarden verwijzen wij u naar de webplatformen zelf. De verantwoordelijkheid ligt bij de initiatiefnemers.

 

Deel deze pagina: