Initiatieven van ondernemers tegen corona

In deze uitzonderlijke tijden zien we veel solidariteit, ook bij ondernemers. Op deze pagina bundelen we inspirerende ondernemersinitiatieven voor ondernemers, voor bewoners en voor de zorgsector.

1. Blijf open via online platformen 

Onze ondernemers worden geconfronteerd met ongeziene omstandigheden. Naast het uitgebreide pakket steunmaatregelen van de stad Antwerpen, roept de stad met de campagne IkKoopAntwerps.be haar bewoners op om Antwerpse handelaars en ondernemers maximaal te steunen.

Zet uw aanbod daarom ook op één van de platformen onder ‘IkKoopAntwerps.be’ zodat iedereen bij u kan komen winkelen, proeven en genieten. Alle info om uw zaak te registreren vindt u hier.

Daarnaast worden verscheidene webplatformen gecreëerd. Ook via deze platformen kan uw zaak actief blijven. We bieden een niet-limitatief overzicht op deze pagina. Tips en inspiratie om online uw zaak open te houden, vindt u op deze website van VLAIO

Laat uw klanten weten dat u online open bent

Registreer uw winkel of horecazaak op een van de platformen via IkKoopAntwerps.be en gebruik de toolkit om uw zaak of webshop online in de verf te zetten.

Op de website wijblijvendoorgaan.be kan u bovendien een banner downloaden om te gebruiken in online communicatie, waarmee u klanten laat weten dat ze nog steeds bij u terecht kunnen. Als u uw zaak registreert op de website, kunnen klanten u ook makkelijk vinden.

Bied uw producten aan in een webshop

Hebt u al een winkel in Antwerpen en verkoopt u ook online? Sluit u dan aan bij Eshop Antwerp. Daar worden webshops van Antwerpse winkels gebundeld, en kunnen klanten uw webshop gemakkelijk terugvinden.

U vindt nog meer platformen voor handelaars op IkKoopAntwerps.be.

Verkoopt u momenteel nog niet online? Op Shopify kan u een webshop aanmaken. Momenteel kan u 90 dagen gratis gebruik maken van hun service. Ook op Jimdo en MijnWebWinkel kan u eenvoudig starten met een webshop. Of registreer u op Bestel online, Belgunique of Miinto, afhankelijk van welk platform het best bij uw zaak past. Zo kunnen klanten uw producten gemakkelijk van thuis uit bestellen.

Bied takeaway of levering aan

  • Registreer uw zaak op populaire en nieuwe takeaway platformen

Via de nieuw opgerichte platformen Steun Horeca Vlaanderen en steundehoreca.be kunt u gratis uw diensten aanbieden aan klanten die maaltijden willen komen afhalen of laten leveren.

Het Antwerpse horecaplatform Resengo voorziet een steunplan om lokale horeca te ondersteunen. Ze lanceerden een takeaway-module en nemen de kosten voor online cadeaubonnen en alle online betalingen volledig voor eigen rekening.

Populaire bestel- en bezorgplatformen Uber Eats, Takeaway.com en Deliveroo laten de activatiekosten (gedeeltelijk) vallen voor restaurants die zich deze periode aansluiten.

Bij Uber Eats en Deliveroo wordt u ondersteund door een speciaal team om in korte tijd uw info online te zetten. Takeaway.com biedt restaurants die zich nu aansluiten een gratis tablet aan. Deliveroo breidde het bezorggebied uit zodat u meer potentiële klanten kan bereiken, en biedt op maat gemaakte online marketing tools. Neem steeds rechtstreeks contact op met het betrokken bedrijf om de meest recente voorwaarden op te vragen.

Too Good To Go stelt tijdelijk hun dienst open voor alle handelszaken in België. Too Good To Go strijdt met hun platform tegen voedselverspilling en heeft al meer dan 1 miljoen gebruikers in België. Geïnteresseerd om uw producten ook aan te bieden via dit platform? Neem contact op met Too Good To Go

Andere online platformen waar u takeaway of cadeaubonnen kan aanbieden zijn bijvoorbeeld waarkanikafhalen.be, Eten onlineMy menuHapsalonsAide aux restaurateurs en Afhaalrestaurants.

  • Denk out of the box

Zelfs gastronomische diners aanbieden is nog mogelijk in deze tijden. Registreer uw zaak op Gault Millau en bied zo take-away en leveringsopties. 

Ook bakkers en slagers hoeven niet achter te blijven. Klanten kunnen online bestellen bakkersonline.be of slagersonline.be, en de bestelling nadien afhalen of laten leveren.

Laat uw klanten nu kopen, later consumeren

 

Meld uw horecazaak nu gratis aan op #HorecaComeback en verkoop waardebonnen die uw klanten later kunnen komen verzilveren.

Café Solidair is een initiatief van brouwerij Alken-Maes NV, brouwerij AB InBev doet hetzelfde met Café Courage. Klanten kunnen uw café steunen door nu al pintjes te kopen die ze na de heropening komen opdrinken.

Registreer uw zaak op Wat Drink je? en breng uw volledige aanbod gratis tot bij uw klanten. Zij plaatsen online hun bestelling en betalen via Payconiq. De inkomsten worden onmiddellijk naar u doorgestort. Wanneer u weer mag openen, kan de klant met een code zijn/haar bestelling consumeren in uw zaak.

Via Batfunding kan u uw klanten vouchers aanbieden voor toekomstige diners en/of drankjes. 

Bied cadeaubonnen aan die klanten later kunnen verzilveren

Ook Cadeaubonantwerpen verkoopt cadeaubonnen waarmee klanten hun lokale handelaars kunnen ondersteunen. Reeds aangekochte cadeaubonnen worden door cadeaubonantwerpen kosteloos verlengd. Houd steeds hun website in de gaten voor actuele informatie.

Via DinnerGift.be kunnen klanten momenteel meer kopen dan cadeaubonnen voor etentjes. Alle ondernemers kunnen er momenteel hun zaak registreren en kosteloos cadeaubonnen aanmaken op Let’s Support. De volledige waarde van elke bon gaat naar de gekozen zaak. Consumenten kunnen de bon gebruiken als de zaak weer opent, en wie extra steun wil bieden, verzilvert de bon niet.

'Steek onze lokale zelfstandigen een hart onder de riem' is het motto van Wij komen terug.  U kan uw zaak gratis registreren op het online platform voor de verkoop en opvolging van cadeaubonnen. Ook via Steun mee biedt u makkelijk cadeaubonnen aan.

  • Wat met cadeaubonnen die al aangekocht waren?

Deals die via Groupon werden aangekocht, blijven 12 maanden langer geldig. Uiteraard kunnen klanten hier ook nu nog steeds online deals aankopen om te gebruiken wanneer het weer kan. Bekijk alvast alle actuele info op de website van Groupon.

2. Ondernemers voor ondernemers

Help uw klanten social distancing te respecteren

De Antwerpse onderneming EDMIRE biedt een creatieve oplossing aan om de social distancing van 1,5 meter te visualiseren. Zij ontwikkelden een sjabloon en stellen het online gratis ter beschikking: https://edmire.design/di-stence. Ondernemers en organisaties kunnen dat zelf printen en inkleuren. Makkelijk: op de vloer te bevestigen op 1,5m afstand, om te verduidelijken waar mensen moeten staan tijdens het wachten. Op de stoep kan men best inkleuren met stoepkrijt, want het moet verwijderbaar zijn.

EDMIRE is een van de ondernemers die deel uit maken van de Antwerp Powered By Creatives community . Vincent De Smedt, CEO van Edmire: “Ook creatieve ondernemingen zijn getroffen door de coronacrisis, maar denken zoals altijd mee na hoe oplossingen te bieden aan onverwachte uitdagingen. Het sjabloon Di-Stence is een handig hulpmiddel in deze tijd.”

Hulp voor thuislevering

Horecazaken en winkels moeten gesloten blijven, maar mogen wel nog aan huis leveren. Daarom stelt Fietsen De Geus een deel van zijn cargobikes gratis ter beschikking  aan horeca, kleine zelfstandigen en retailers. De cargobikes zijn inzetbaar voor de levering van maaltijden, boekenpakketten, kleding...

De deelwagens van Poppy kunnen nu ook door lokale start-ups en kleine ondernemingen gehuurd worden. Bekijk alle info rond het initiatief op hun website

Hulp bij administratie en planning

De gezondheidszorg en de distributiesector staan voor grote uitdagingen. De lange werkdagen en de vele extra helpende handen die nodig zijn om de drukte aan te kunnen, kunnen ook voor administratieve chaos zorgen bij de ondernemingen. Bedrijven uit deze sectoren kunnen tijdens de volledige periode van de coronacrisis gratis gebruik maken van de personeelsplanningstool van Beeple om alles vlotter te laten verlopen. Beeple stelt ook gratis opleidingen en ondersteuning ter beschikking om te helpen bij het opstarten van de software en vragen van ondernemers te beantwoorden.

Maty van Geirt van Fingerfood Truck stelt zijn softwareprogramma Catermonkey tijdelijk gratis ter beschikking aan cateringbedrijven, event planners, foodtruckers en uitbaters van feestzalen. “Ons programma helpt zulke ondernemingen vanaf het opmaken van offertes over de inkopen en de personeelsplanning tot het factureren. Het bespaart hen tot wel 70% administratieve tijd.”

Hulp voor een vlot werkende website

De digitale tool van Coding Mammoth houdt uw website, webshop en/of servers in het oog en verwittigt u wanneer er een technisch probleem is. De bewakingstool Semonto is nu vier maanden gratis voor ondernemers en KMO’s. 

Horecapartners steunt de sector met gratis advies 

De Antwerpse onderneming ‘Horecapartners’ zal tot en met 17 april 2020 gratis advies geven aan elke horecaondernemer. Hebt u vragen over premies van de overheid, wil u brainstormen over de aanpak van een heropening, of gewoon uw hart luchten? Horecapartners staat voor u klaar.

Ook brouwerijen ondersteunen de lokale horeca

In navolging van brouwerijen Haacht en Palm, steekt nu ook Duvel Moortgat horecaondernemers een hart onder de riem door een maand huur kwijt te schelden. Dit geldt voor uitbaters van horecapanden die eigendom zijn van de brouwerijen. Bovendien zal Duvel Moortgat het bier dat bij de heropening vervallen is, gratis vervangen. 

3. Ondernemers helpen zorgsector

Online zorgpad voor mensen die besmet denken te zijn

Awell Health werkte samen met een aantal artsen van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) een online zorgpad uit om alle patiënten die mogelijk besmet zijn met het coronavirus optimaal te begeleiden. Gebruikers vullen een vragenlijst met symptomen in, en krijgen daarna een inschatting van de kans dat ze besmet zijn met het virus. Deze tool kan de ongerustheid bij mensen wegnemen en ervoor zorgen dat ze niet nodeloos naar de spoedafdeling gaan.  Maak kennis met het gratis instrument, geschikt voor bedrijven actief in voor de zorgsector. 

Extra materiaal voor zuurstoftherapie en nieuwe ontwikkelingen

Patiënten met COVID-19 hebben vaak extra zuurstof nodig wanneer zij worden opgenomen in het ziekenhuis.  Als specialist in innovatieve zuurstoftherapie besloot Oxypoint alle medewerkers in te zetten om ziekenhuizen te ondersteunen. Achter de schermen werken zij aan de Oxypoint O2MATE: een digitale flowmeter die de ademhaling van een patiënt registreert en deze gegevens meteen koppelt aan andere vitale parameters. Zo kunnen artsen en verpleegkundigen hun patiënten nog beter opvolgen. Hulp nodig? Laat het weten!

Wouter van Roost, CEO van Oxypoint: “We bieden ziekenhuizen in nood flowmeters en neusbrillen aan. Daarnaast ondersteunen we met onderhoud en herstellingen voor de zuurstoftherapie. Onze medewerkers zijn ook volop in gesprek met medische professionals om te bekijken hoe we producten kunnen ontwikkelen om nog meer te helpen.”

Gratis wagens voor zorgverleners

Poppy wil zorgverleners steunen in deze uitdagende periode. Zij kunnen nu gratis gebruik maken van de deelwagens. De wagens zijn in heel de stad Antwerpen te vinden en kunnen na gebruik op een publieke parkeerplaats in Antwerpen achter gelaten worden. Reservaties, openen van de wagen en betalingen verlopen via een app. Voor meer info kijkt u op de website van Poppy

Antwerpse bedrijven maken gratis duizenden spatmaskers

Antwerpse ondernemer Yo Engelen van eventbedrijf E-Demonstrations bundelde de krachten met bijna 20 andere Antwerpse bedrijven om gratis duizenden spatmaskers te maken. De eerste ladingen zijn intussen vertrokken richting ziekenhuizen, rusthuizen en woonzorgcentra. Om de doelstelling van minstens 50.000 mondmaskers te halen, zijn ze nog op zoek naar extra materialen zoals PetG-platen. Kan uw bedrijf hierbij helpen. Neem dan contact op via yo@e-demonstrations.be.

Antwerpse start-up Bingli wil overbelasting corona-artsen vermijden

Oprichters van de digitale start-up Bingli, Tom Van De Putte en Piet Van De Steen, ontwikkelden een online module die de eerste triage van coronapatiënten voor zijn rekening neemt. Via een enquête beantwoorden gebruikers de vragen die een arts normaal zou stellen. Het slimme algoritme helpt dan in te schatten of ze bij een arts moeten aankloppen of niet. Zo kunnen artsen mensen identificeren die meer medische aandacht nodig hebben.

Uiteraard geeft onze module geen uitsluitsel of je nu al dan niet besmet bent met Covid19, dat kan alleen een test in het ziekenhuis uitwijzen”, benadrukt Van De Putte. “Maar onze module kan wel inschatten of je symptomen hebt van het virus en hoe risicovol die zijn. Ons algoritme baseert zich op wetenschappelijke literatuur en op de feedback van artsen, we zorgen voortdurend voor nieuwe updates. Als bepaalde alarmsignalen afgaan – voor risicogroepen, voor symptomen die lang aanslepen of verergeren,… – dan raden we mensen aan om snel een arts te contacteren. Is het risico eerder klein, dan raden we mensen aan om waakzaam te blijven en geven we officiële richtlijnen mee om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Antwerpse hotelkamers voor ziekenhuispersoneel

Sinds 13 maart zijn nog maar enkele hotels in Antwerpen beperkt open. De Antwerp Hotel Association wil hun vrije kamers inzetten om ziekenhuispersoneel te steunen. Zij kunnen gratis overnachten om uit te rusten, of zodat ze niet naar hun gezin hoeven te gaan en zo de kans op besmetting te verkleinen. Een kamer boeken kan via een speciale link die naar de verantwoordelijken van de Antwerpse ziekenhuizen werd gecommuniceerd.

4. Ondernemers helpen bewoners

Help anderen of vind hulp

Helpper is een Antwerpse onderneming die een online ontmoetingsplaats lanceerde om buren met elkaar in contact te brengen. Mensen die een helpende hand zoeken voor dagelijkse taken, kunnen er in contact komen met hulpvaardige buurtbewoners.  

Olivier van Helpper: “Tijdens deze Coronacrisis bieden we ons platform overal gratis aan. We werken intussen samen met buurtnetwerk Hoplr en samen staan we sterk. Helpper matcht mensen die hulp nodig hebben in deze moeilijke periode met bereidwillige buren, bijvoorbeeld voor boodschappen. We zorgen ervoor dat ze allebei gratis verzekerd zijn en ondersteunen hen waar nodig.”

Online in contact blijven met familie en vrienden

Beego is een Antwerpse organisatie die IT-studenten inzet om computerhulp aan huis te bieden. Ze hebben nu ook een digitale crisislijn opgezet in heel Vlaanderen. Mensen die geïsoleerd zijn door de Coronacrisis kunnen gratis terecht bij een team IT-studenten. Ze bieden vrijwillig en van thuis uit assistentie om digitale hulpmiddelen te installeren zoals Skype, Whatsapp, Google Hangouts enzovoort.

5. Agenda met digitale intiatieven

Webinars: bekijk onze b2b kalender

Zelf hulp bieden?

Bekijk de oproepen naar ondernemers en kijk waar u zelf hulp kan bieden.

Nog andere initiatieven?

Kent u nog andere initiatieven? Meld ze ons via ondernemerstegenCorona@antwerpen.be.

Deze lijst kan onmogelijk volledig zijn. Het overzicht en de rangorde is toevallig, zonder uiting van voorkeur of waardeoordeel. Voor de juiste voorwaarden verwijzen wij u naar de webplatformen zelf. De verantwoordelijkheid ligt bij de initiatiefnemers.

 

Deel deze pagina: