Initiatieven van ondernemers tegen corona

In deze uitzonderlijke tijden zien we veel solidariteit, ook bij ondernemers. Op deze pagina bundelen we inspirerende ondernemersinitiatieven voor ondernemers, voor bewoners en voor de zorgsector.

1. Ondernemers voor ondernemers

Gratis i-DEPOTs indienen in juni 2020

Ondernemers zijn volop bezig met innovatieve oplossingen voor uitdagingen waar zij tegenaan lopen. Zo komen veel nieuwe ideeën tot stand. Daarom roept het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom de maand juni uit tot ‘Maand van de nieuwe ideeën’. Normaal gesproken kost een i-DEPOT 37 euro voor 5 jaar. Maar in juni 2020 kan iedereen zijn nieuwe idee, concept of format gratis online vastleggen in een i-DEPOT. Het is een bewijsmiddel waarmee u kunt aantonen dat een bepaald idee, concept, format of ontwerp al bestond. Een idee vastleggen kan verstandig zijn, als u later wilt kunnen aantonen dat u het gecreëerd, bedacht of ontworpen hebt. Informatie vindt u op de campagnepagina.

Help uw klanten social distancing te respecteren

De Antwerpse onderneming EDMIRE biedt een creatieve oplossing aan om de social distancing van 1,5 meter te visualiseren. Zij ontwikkelden een sjabloon en stellen het online gratis ter beschikking: https://edmire.design/di-stence. Ondernemers en organisaties kunnen dat zelf printen en inkleuren. Makkelijk: op de vloer te bevestigen op 1,5m afstand, om te verduidelijken waar mensen moeten staan tijdens het wachten. Op de stoep kan men best inkleuren met stoepkrijt, want het moet verwijderbaar zijn.

EDMIRE is een van de ondernemers die deel uit maken van de Antwerp Powered By Creatives community . Vincent De Smedt, CEO van Edmire: “Ook creatieve ondernemingen zijn getroffen door de coronacrisis, maar denken zoals altijd mee na hoe oplossingen te bieden aan onverwachte uitdagingen. Het sjabloon Di-Stence is een handig hulpmiddel in deze tijd.”

Hulp voor thuislevering

Horecazaken en winkels moeten gesloten blijven, maar mogen wel nog aan huis leveren. Daarom stellen Fietsenwinkel De Geus, iBike en de Kringwinkel gratis cargofietsen ter beschikking aan horeca, kleine zelfstandigen en retailers. De cargobikes zijn inzetbaar voor de levering van maaltijden, boekenpakketten, kleding…

Hulp bij business, administratie en planning

De gezondheidszorg en de distributiesector staan voor grote uitdagingen. De lange werkdagen en de vele extra helpende handen die nodig zijn om de drukte aan te kunnen, kunnen ook voor administratieve chaos zorgen bij de ondernemingen. Bedrijven uit deze sectoren kunnen tijdens de volledige periode van de coronacrisis gratis gebruik maken van de personeelsplanningstool van Beeple om alles vlotter te laten verlopen. Beeple stelt ook gratis opleidingen en ondersteuning ter beschikking om te helpen bij het opstarten van de software en vragen van ondernemers te beantwoorden.

Maty van Geirt van Fingerfood Truck stelt zijn softwareprogramma Catermonkey tijdelijk gratis ter beschikking aan cateringbedrijven, event planners, foodtruckers en uitbaters van feestzalen. “Ons programma helpt zulke ondernemingen vanaf het opmaken van offertes over de inkopen en de personeelsplanning tot het factureren. Het bespaart hen tot wel 70% administratieve tijd.”

Recovid is een webplatform van ondernemers voor ondernemers, met tips en tools om de impact van de coronacrisis op uw organisatie te stabiliseren en te herstellen. Er worden 3 toolkits gelanceerd. De eerste toolkit is de First Aid Kit die u onder andere helpt om terug controle te krijgen over uw financiële situatie. Naast financiële tips & tricks krijgt u een stappenplan om klanten, leveranciers en personeel te betrekken en zo samen deze uitdagende periode door te komen.

Hulp voor een vlot werkende website

De digitale tool van Coding Mammoth houdt uw website, webshop en/of servers in het oog en verwittigt u wanneer er een technisch probleem is. De bewakingstool Semonto is nu vier maanden gratis voor ondernemers en KMO’s. 

Horecapartners steunt de sector met gratis advies 

De Antwerpse onderneming ‘Horecapartners’ zal tot en met 3 mei gratis advies geven aan elke horecaondernemer. Hebt u vragen over premies van de overheid, wil u brainstormen over de aanpak van een heropening, of gewoon uw hart luchten? Horecapartners staat voor u klaar.

Cheers for the heroes

#cheersfortheheroes is een nationaal apero-moment op 16 mei. Horeca uitbaters worden gemobiliseerd om zich te registreren op een gratis platform. Deelnemende zaken kunnen een apero box aanbieden. Via de website kan de Antwerpenaar lokaal zijn apero box bestellen van hun favoriete zaak om zo op 16 mei samen het glas te heffen. Alle winsten uit dit initiatief zijn voorbehouden voor de handelaar en de consument betaalt 3 euro extra welke integraal naar CLAP&ACT zal gaan, een initiatief dat zich inzet voor de Belgische universitaire ziekenhuizen.

De Grootste Buurtbistro

Op 23 mei organiseren DinnerGift en Give A Day een nationale actie om de horeca te steunen. Op die dag is het de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen in België takeout bestellen bij hun favoriete restaurant, het thuis gezellig opeten en zo de grootste buurtbistro creëren. De actie wordt gepromoot door partners zoals Google, horeca federaties en Bekende Vlamingen. U kan heel simpel uw zaak toevoegen via uw takeout link. Niet aangesloten bij een takeout service? Geen probleem, ook via uw eigen website, een Facebook post of een Google Form kan u uw zaak aansluiten. Neem deel aan de Grootste Buurtbistro.

Ook brouwerijen ondersteunen de lokale horeca

In navolging van brouwerijen Haacht en Palm, steekt nu ook Duvel Moortgat horecaondernemers een hart onder de riem door een maand huur kwijt te schelden. Dit geldt voor uitbaters van horecapanden die eigendom zijn van de brouwerijen. Bovendien zal Duvel Moortgat het bier dat bij de heropening vervallen is, gratis vervangen. 

Ook Alken-Maes neemt verschillende initiatieven om hun horecapartners doorheen deze moeilijke en onzekere periode te helpen. Zo wordt de helft van de huur van april en mei kwijtgescholden voor de panden en de uitbatingen waarvan de brouwerij eigenaar is. AB InBev scheldt huur horeca-uitbaters voor april kwijt. Bierbrouwer Omer Vande Ghinste neemt een aantal steunmaatregel om cafés te helpen om de sluitingsperiode te overbruggen. Zo moeten de horecaondernemers een maand geen huur betalen.

Mentale gezondheid voor uw werknemers

De Antwerpse start-up Opper geeft actieve workshops aan bedrijven om de mentale gezondheid van de werknemers te verbeteren. Vanaf 13 april starten zij met een stretching blog om werknemers die thuiswerken op een gezonde manier te laten bewegen. Daarnaast biedt Opper tijdelijk een gratis “wellbeing scan” aan voor uw onderneming. Meer info via www.opper.be.

2. Ondernemers helpen zorgsector

Online zorgpad voor mensen die besmet denken te zijn

Awell Health werkte samen met een aantal artsen van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) een online zorgpad uit om alle patiënten die mogelijk besmet zijn met het coronavirus optimaal te begeleiden. Gebruikers vullen een vragenlijst met symptomen in, en krijgen daarna een inschatting van de kans dat ze besmet zijn met het virus. Deze tool kan de ongerustheid bij mensen wegnemen en ervoor zorgen dat ze niet nodeloos naar de spoedafdeling gaan.  Maak kennis met het gratis instrument, geschikt voor bedrijven actief in voor de zorgsector. 

Extra materiaal voor zuurstoftherapie en nieuwe ontwikkelingen

Patiënten met COVID-19 hebben vaak extra zuurstof nodig wanneer zij worden opgenomen in het ziekenhuis.  Als specialist in innovatieve zuurstoftherapie besloot Oxypoint alle medewerkers in te zetten om ziekenhuizen te ondersteunen. Achter de schermen werken zij aan de Oxypoint O2MATE: een digitale flowmeter die de ademhaling van een patiënt registreert en deze gegevens meteen koppelt aan andere vitale parameters. Zo kunnen artsen en verpleegkundigen hun patiënten nog beter opvolgen. Hulp nodig? Laat het weten!

Wouter van Roost, CEO van Oxypoint: “We bieden ziekenhuizen in nood flowmeters en neusbrillen aan. Daarnaast ondersteunen we met onderhoud en herstellingen voor de zuurstoftherapie. Onze medewerkers zijn ook volop in gesprek met medische professionals om te bekijken hoe we producten kunnen ontwikkelen om nog meer te helpen.”

Gratis vervoer voor zorgverleners

Poppy wil zorgverleners steunen in deze uitdagende periode. Zij kunnen nu gratis gebruik maken van de deelwagens. De wagens zijn in heel de stad Antwerpen te vinden en kunnen na gebruik op een publieke parkeerplaats in Antwerpen achter gelaten worden. Reservaties, openen van de wagen en betalingen verlopen via een app. Voor meer info kijkt u op de website van Poppy

Taxibedrijf Taxi Power & Services biedt gratis taxidiensten aan voor het ziekenhuispersoneel dat zich inzet voor Covid-19-patiënten. Na een lange shift kan het ziekenhuispersoneel op deze service beroep doen. Meer info via  www.taxipower.be of info@taxipower.be.

Antwerpse bedrijven maken gratis duizenden spatmaskers

Antwerpse ondernemer Yo Engelen van eventbedrijf E-Demonstrations bundelde de krachten met bijna 20 andere Antwerpse bedrijven om gratis duizenden spatmaskers te maken. De eerste ladingen zijn intussen vertrokken richting ziekenhuizen, rusthuizen en woonzorgcentra. Om de doelstelling van minstens 50.000 mondmaskers te halen, zijn ze nog op zoek naar extra materialen zoals PetG-platen. Kan uw bedrijf hierbij helpen. Neem dan contact op via yo@e-demonstrations.be.

Antwerpse start-up Bingli wil overbelasting corona-artsen vermijden

Oprichters van de digitale start-up Bingli, Tom Van De Putte en Piet Van De Steen, ontwikkelden een online module die de eerste triage van coronapatiënten voor zijn rekening neemt. Via een enquête beantwoorden gebruikers de vragen die een arts normaal zou stellen. Het slimme algoritme helpt dan in te schatten of ze bij een arts moeten aankloppen of niet. Zo kunnen artsen mensen identificeren die meer medische aandacht nodig hebben.

Uiteraard geeft onze module geen uitsluitsel of je nu al dan niet besmet bent met Covid19, dat kan alleen een test in het ziekenhuis uitwijzen”, benadrukt Van De Putte. “Maar onze module kan wel inschatten of je symptomen hebt van het virus en hoe risicovol die zijn. Ons algoritme baseert zich op wetenschappelijke literatuur en op de feedback van artsen, we zorgen voortdurend voor nieuwe updates. Als bepaalde alarmsignalen afgaan – voor risicogroepen, voor symptomen die lang aanslepen of verergeren,… – dan raden we mensen aan om snel een arts te contacteren. Is het risico eerder klein, dan raden we mensen aan om waakzaam te blijven en geven we officiële richtlijnen mee om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Antwerpse hotelkamers voor ziekenhuispersoneel

Sinds 13 maart zijn nog maar enkele hotels in Antwerpen beperkt open. De Antwerp Hotel Association wil hun vrije kamers inzetten om ziekenhuispersoneel te steunen. Zij kunnen gratis overnachten om uit te rusten, of zodat ze niet naar hun gezin hoeven te gaan en zo de kans op besmetting te verkleinen. Een kamer boeken kan via een speciale link die naar de verantwoordelijken van de Antwerpse ziekenhuizen werd gecommuniceerd.

3. Ondernemers helpen bewoners

Help anderen of vind hulp

Helpper is een Antwerpse onderneming die een online ontmoetingsplaats lanceerde om buren met elkaar in contact te brengen. Mensen die een helpende hand zoeken voor dagelijkse taken, kunnen er in contact komen met hulpvaardige buurtbewoners.  

Olivier van Helpper: “Tijdens de coronacrisis bieden we ons platform overal gratis aan. We werken intussen samen met buurtnetwerk Hoplr en samen staan we sterk. Helpper matcht mensen die hulp nodig hebben in deze moeilijke periode met bereidwillige buren, bijvoorbeeld voor boodschappen. We zorgen ervoor dat ze allebei gratis verzekerd zijn en ondersteunen hen waar nodig.”

Online in contact blijven met familie en vrienden

Beego is een Antwerpse organisatie die IT-studenten inzet om computerhulp aan huis te bieden. Ze hebben nu ook een digitale crisislijn opgezet in heel Vlaanderen. Mensen die geïsoleerd zijn door de coronacrisis kunnen gratis terecht bij een team IT-studenten. Ze bieden vrijwillig en van thuis uit assistentie om digitale hulpmiddelen te installeren zoals Skype, Whatsapp, Google Hangouts enzovoort.

Vragen over financiële gevolgen van deze coronatijd

Triple A Solutions is gespecialiseerd in credit management en lanceert een nieuwe gratis hulplijn voor iedereen die het door corona financieel moeilijker krijgt of met vele vragen zit rond geldzaken. Meer info over dit initiatief vindt u op hun website

4. Online platformen

Voor ondernemers in de horeca en detailhandel ontstonden al heel wat initiatieven om online open te blijven.

Bekijk tips voor het opstarten van een webshop, manieren om uw klanten te laten weten dat ze online bij u terecht kunnen en laat klanten cadeaubonnen kopen voor de toekomst. Heel wat websites voor take-away bieden nu extra diensten aan of laten u uw zaak gratis registreren, en bepaalde websites bieden ook café's een manier om klanten toekomstige pintjes te laten aankopen.

5. Agenda met digitale intiatieven

Webinars: bekijk onze b2b-kalender

Zelf hulp bieden?

Bekijk de oproepen naar ondernemers en kijk waar u zelf hulp kan bieden.

Nog andere initiatieven?

Kent u nog andere initiatieven? Meld ze ons via ondernemerstegencorona@antwerpen.be.

Deze lijst kan onmogelijk volledig zijn. Het overzicht en de rangorde is toevallig, zonder uiting van voorkeur of waardeoordeel. Voor de juiste voorwaarden verwijzen wij u naar de webplatformen zelf. De verantwoordelijkheid ligt bij de initiatiefnemers.

 

Deel deze pagina: