“Innovatie is een psychologisch proces”

Katja Craeghs is een matchmaker. Met haar bedrijf Greenpoint.be legt ze de link tussen kmo’s en creatieve experts. Het doel: innovatie stimuleren en een frisse wind binnenlaten in de denkwijze van een bedrijf. Onlangs deed ze dat samen met ANTWERP. POWERED BY CREATIVES voor vijftien bedrijven uit de provincie Antwerpen in co-creatietrajecten.

“Elk bedrijf heeft eigen redenen om te kiezen voor een co-creatie, of een samenwerking met een creatief bedrijf. Innovatie ziet er nu eenmaal voor iedereen anders uit”, vertelt Katja Craeghs. “Bovendien is wat bedrijven dénken dat innovatie voor hen betekent, meestal niet wat ze echt nodig hebben. De frisse blik van iemand die creatief kan denken is dan een enorme meerwaarde.”

Beginnen aan de top

Als facilitator begint Katja altijd met een goed gesprek. “Ik wil te weten komen wat de drijfveer is van een onderneming. Dus is het belangrijk dat ik samenzit met de eigenaar van het bedrijf en nog een paar mensen met een hoge beslissingsbevoegdheid. Waarom? Omdat een co-creatietraject een serieus engagement vraagt. Als de top van het bedrijf niet overtuigd is, krijg je nooit iets in beweging.”

Switch naar systeemdenken

“Veel creatieven zijn gewend om opdrachten te krijgen en die uit te voeren: een nieuw product ontwerpen of een website bouwen. In een co-creatietraject is dat bijzaak. Het gaat er juist om dat ze een nieuwe denkwijze binnenbrengen in het bedrijf, van productdenken naar systeemdenken. Wanneer ik een expert introduceer bij een bedrijf, is dat iemand die daar ijzersterk in is. Om de perfecte match te maken, doe ik een beroep op een groot netwerk dat ik door de jaren zorgvuldig heb uitgebouwd.”

Doorzetten

“Wanneer ik een match heb gemaakt, gaan het bedrijf en de creatieve expert samen aan het werk in drie workshops volgens een welbepaalde methodologie. Tussentijds houd ik zelf de vinger aan de pols. In bijna elk traject komt er wel een moment waarop mensen de moed laten zakken. En juist dan mag je niet opgeven. Het is door dingen los te laten die je liever níét wilde loslaten, dat je tot echt vernieuwende resultaten komt. Innovatie is een psychologisch traject, meer nog dan een designproces”, lacht Katja.

“Onze methode is erg resultaatgericht. Er is altijd een uitkomst met toekomstperspectief. Dat is de grootste return on investment: niet alleen een direct, meetbaar resultaat, maar ook een denkmethode die je op lange termijn meeneemt.”

IJsjes on demand

“Een voorbeeld van een geslaagd traject? IJssalon Foubert uit Sint Niklaas en nu ook op de Groenplaats. Foubert wil groeien en hun klanten in elke vestiging dezelfde ervaring bieden. Samen met True Agency werken ze aan een doordachte communicatie die uitrolbaar is in al hun vestigingen. Een leuk extraatje trouwens: ze werken ook met een mobiele app zodat je hun ijskarren kan oproepen met je smartphone. Uit onderzoek bleek dat bepaalde mensen het typische deuntje van de ijskar als storend ervaren, zeker wanneer de kinderen al in bed liggen. Origineel opgelost, toch? En het systeem heeft succes. Op een paar jaar tijd hebben ze hun aantal ijskarren vermeerderd van drie naar vijftien.”

Of Katja nog een tip heeft voor kmo’s die willen innoveren? “Onthoud vooral dat je innovatietraject niet ‘klaar’ is wanneer je een externe expert aan boord haalt. Als expert kan ik je helpen om obstakels weg te nemen en nieuwe business-opportuniteiten aan te reiken.  Maar innoveren is een werkwoord: je moet er zelf als bedrijfsleider voor open staan en er tijd voor vrijmaken. Anders begin je er beter niet aan.”

Ook interesse in co-creatie?

Registreer dan voor één van de infosessies van ANTWERP. POWERED BY CREATIVES

Het project Connecting the dots werd gecoördineerd door ANTWERP. POWERED BY CREATIVES met Katja Craeghs als facilitator.

Thema's: 
Deel deze pagina: