Innovatie maakt het verschil. De kracht van het Medical Solutions Accelerator-programma van Verhaert

Wouter Hendrickx, coördinator Medical Solutions Accelerator Verhaert | copyright Jonathan Ramael

Het romantische beeld klopt: start-ups beginnen vaak vanuit een garage of een co-workingspace te werken aan een disruptief idee. Maar hoe nemen ze de volgende stappen? Coördinator Wouter Hendrickx vertelt enthousiast over de kracht van het Medical Solutions Accelerator-programma van Verhaert.

Waarom bestaat het Medical Solutions Accelerator-programma? 

“Het doel van Verhaert is start-ups, maar ook scale-ups, kmo’s en grote bedrijven vooruit te helpen. Specifiek voor medische start-ups organiseren we de Medical Solutions Accelerator. Dat is een zesdaags programma waarbij we start-ups intensief aan het werk zetten en inspireren. Zo komen bijvoorbeeld design thinking, medical regulations en patient-centricity aan bod. We hebben het ook over hoe je een overtuigende pitch maakt. En dankzij onze contacten kunnen we de deelnemers met drukbezette experts in gesprek laten gaan. Op het einde van de rit weten start-ups welke stappen ze nog moeten zetten om hun oplossing te doen slagen op de markt.”

“Dit is een zesdaags programma waarbij we start-ups intensief aan het werk zetten en inspireren.”

BIO
Wouter Hendrickx
25 jaar
Studeerde productontwikkeling aan Universiteit Antwerpen en specialiseerde in Strategic en Interaction design
Werkt twee jaar bij Verhaert en is naast Manager of Innovation Acceleration ook coördinator van de Medical Solutions Accelerator
Is nationale voorzitter van de Chiro, de grootste jeugdbeweging van Vlaanderen
"Mijn passie? Samenwerken om gemeenschappelijke doelen te bereiken.“

Wat is de meerwaarde van Verhaert en van het programma? 

“Ten eerste bestaat Verhaert bijna 60 jaar en hebben we in die tijd heel veel expertise en ervaring opgebouwd. Daarnaast werken we voor uiteenlopende klanten in uiteenlopende markten. De kans dat we een vraag van een start-up kunnen matchen met een van onze driehonderd experten is erg groot. Daarnaast investeer ik veel tijd en energie in het ecosysteem rondom Verhaert. Dit programma is dan ook opgezet samen met Universiteit Antwerpen, Unversitair Ziekenhuis Antwerpen, stad Antwerpen en BlueHealth Innovation Center. Samen hebben we een enorm brede waaier aan expertise en dat is een absolute meerwaarde voor de start-ups. Een bijkomend voordeel is dat onze partners heel wat expertise hebben als het over validatie gaat, een heel belangrijk onderdeel voor medische start-ups. Zo kunnen we antwoorden bieden op vragen als: ‘Hoe zet je clinical trials op?’ en ‘Wie moet je betrekken om je kans op slagen te verhogen?’”

“Een geweldig voordeel is dat onze partners heel wat expertise hebben als het over validatie gaat, een heel belangrijk onderdeel voor medische-start-ups.”

Het Medical Solutions Accelerator-programma bestaat nu vier jaar. Wat zijn de learnings?

“Het is heel fijn om vast te stellen dat veel van de start-ups van het eerste programma nog steeds bestaan. Dat is niet zo evident, want de medische sector is een heel risicovolle en ook overweldigende markt, door alle regulaties en de complexheid van het ecosysteem. Een andere learning is dat het connecteren de start-ups de moed geeft om uitdagingen aan te gaan. Mensen samenbrengen, informatie uitwisselen, ideeën opwekken… het levert een energie op die heel veel mogelijk maakt.”

Wat na het programma? Kan je een voorbeeld geven van een vervolgtraject?

“Op het einde van het programma willen we dat start-ups hun propositie op een heldere manier kunnen pitchen én we zorgen ervoor dat ze goed weten welk werk er nog op de plank ligt. Na het programma hebben start-ups de mogelijkheid om hun netwerk verder op te bouwen en kunnen ze de risico’s die er zijn stap voor stap wegwerken. We introduceren elke start-up ook bij imec.istart, een incubatieprogramma dat helpt met de verdere ontwikkeling en opschaling.” 

“Vanuit Verhaert delen we specifieke marktinzichten en introduceren start-ups bij onze internationale partners.”

Hoe belangrijk is het internationale netwerk van Verhaert voor de start-ups?

“Start-ups werken vaak op een nichemarkt die pas interessant wordt als je over de landsgrenzen heen denkt. Een groot deel van de business van Verhaert heeft een internationaal karakter en op die manier kunnen we niet alleen onze specifieke marktinzichten delen, maar introduceren we de start-ups ook bij onze internationale partners. Meer en meer merken we dat start-ups al een internationaal karakter hebben als ze bij ons komen aankloppen. Dit werkt alleen maar verrijkend voor de andere start-ups.”

Wat zijn de reacties van vorige deelnemers aan het programma?

“Bijna altijd zijn ze verbaasd over wat het relatief korte programma oplevert. Het doel is om start-ups vooruit te helpen in ons ecosysteem. Het krachtigste instrument dat we hebben om dat doel te bereiken is samenwerking. Hoe fijn is het dat iedereen, van ziekenhuis tot stad en universiteit, aan hetzelfde zeel trekt. Elke start-up zegt ons hetzelfde: ‘Wow, dit hebben we nog nooit meegemaakt.’”

Meer info en inschrijven (tot 3 juli!) voor dit Medical Solutions Accelerator programma. 

 

Thema's: 
Deel deze pagina: