Innovatieve app vereenvoudigt borstvoeding

Tijdens de Belgische week van de Borstvoeding begin oktober wordt het gloednieuwe Appje voor de Borst gelanceerd. Dat is een app die het jonge mama’s gemakkelijker maakt om borstvoeding te geven. Een treffend en innovatief voorbeeld van e-health. Filip Smet, CEO van creatief softwarebedrijf Lemon Companies, is één van de ondersteunende krachten achter de applicatie.

Wat doet Appje voor de Borst precies?
Filip: “Vrouwen die borstvoeding geven, houden in de app bij hoe vaak en wanneer ze hun kind gevoed hebben. Ze kunnen ook de luierinhoud en het gewicht van de baby noteren. De app houdt alles bij en meldt onregelmatigheden in de routine van de mama. De vroedvrouw, die aangeduid wordt door Kind & Gezin, kan met behulp van deze applicatie alles eenvoudig opvolgen en indien nodig bijsturen.

Anders gebeurt dit via een boekje en is het contact tussen mama en vroedvrouw een stuk minder transparant. Jonge moeders worden dan vaak onzeker en haken daardoor sneller af met het geven van borstvoeding. Via de app willen we dit vermijden.”

Joint venture met evenwaardige partners

Hoe is Appje voor de Borst tot stand gekomen?
Filip: “Dit project is gegroeid vanuit een maatschappelijk debat en een grote passie voor innovatie. Vroedvrouw Hannah Van Hout, ondersteund door Nick Fransen, contacteerde Lemon Companies met het idee, maar ze had geen tijd of budget om het project zelfstandig uit te werken. Een andere ondersteunende partner vonden we in Harry Demey, CEO van het reclamebureau LDV United. Samen met deze drie partijen hebben we uiteindelijk een aparte vennootschap opgericht voor Appje voor de Borst.”

Is de opstart van zo’n joint venture evident?
Filip: “Er bestaat geen standaard framework voor participatieprojecten. Het is altijd een beetje zoeken. Het draait niet enkel om kapitaal, maar ook om het aantal werkuren dat je eraan besteedt. Het is geen evident partnership, maar de constellatie zit erg goed omdat we zo complementair zijn. Hannah zorgt voor de inhoud en de expertise, Lemon Companies voor de technische uitwerking, het development en de infrastructuur en Harry voor de marketing en communicatie.”

Doen jullie meer van dit soort joint ventures?
Filip: “Ja, zo zijn bijvoorbeeld www.cazou.nl, een webshop om tweedehands kinderkledij te verkopen en www.forganiser.be ,waarmee je gemakkelijk flexibel horecapersoneel kunt inboeken, tot stand gekomen. We kunnen helaas niet alle creatieve ideeën aannemen en beperken ons tot 1 à 2 participatieprojecten per jaar. We blijven uiteindelijk wel een software bedrijf dat zijn diensten moet factureren. Maar wanneer gepassioneerde mensen ons enthousiast een idee komen verkondigen en we geloven er zelf ook in, kan dit enkel een win-win worden.”

Exposure is ook een belangrijke return

Hoe zorg je voor de bekendmaking van de app?
Filip: “Harry heeft ons in contact gebracht met Kind&Gezin. Hun doel voor 2016-2017 is duidelijk. Ze willen vrouwen meer borstvoeding doen geven en hen helpen om het langer vol te houden. Appje voor de Borst sluit hier dus naadloos op aan. Kind&Gezin heeft de app zelfs opgenomen in hun ondernemingsplan en zal het communiceren aan alle mama’s. Daarom lanceren we de app tijdens de week van de borstvoeding in oktober. Uiteraard communiceren we ook via de traditionele promotiekanalen en willen we erg inzetten op community building.”

Wat is de return van Appje voor de Borst voor jou?
Filip: “Omdat we zoveel mogelijk mama’s willen bereiken, is de app gratis. Er is dus geen verdienmodel of winstmarge uitgewerkt. We doen dit puur om de maatschappelijke waarde. Maar er is ook meer dan enkel financiële return. Voor Lemon Companies, als softwarebedrijf, is het aantal downloads, clicks en doorgebrachte tijd op de app ook van enorm belang. En daarnaast de exposure natuurlijk. Je mag de visibiliteit die het geeft aan je bedrijf absoluut niet onderschatten. Maar ik vind het ook oprecht een enorm tof en positief project. Ik ben blij dat ik zo de e-health mee kan helpen verbeteren. Op termijn zouden we wel een aantal betalende features kunnen toevoegen.”

Interne én externe goodwill

Wat zijn de uitdagingen van dit project?
Filip: “Bij een joint venture bouw je iets op vanaf nul en dat is nooit evident. Je moet de juiste partners vinden en een goede constellatie opbouwen. Daarnaast moet je het ook intern verdedigen. Er kruipt enorm veel extra tijd in en je hebt geen onmiddellijke return. Concreet bij Appje voor de Borst vormt de grootste uitdaging het bereiken van zoveel mogelijk potentiële gebruikers natuurlijk.”

Hoe kan dit project nog versterkt worden?
Filip: “We zijn volop in de testfase en we zoeken nog mensen– al dan niet mama’s – om de bètaversie van Appje voor de Borst uit te proberen. Ze kunnen ons contacteren via e-mail of Facebook. Dankzij hun feedback kunnen we de app nog verbeteren.”

Welke e-health-projecten hebben jullie nog?
Filip: “Dat is meer organisch gegroeid. Ziekenzorg CM is al lang klant bij ons. Eerst verzorgden we hun hosting via ons dochterbedrijf Interhost Solutions. Toen we software begonnen te ontwikkelen mochten we mee aan tafel zitten met de grote jongens. We hebben hard ons best gedaan om dat project binnen te halen. We hebben een uitgebreide functionele analyse gemaakt en technische mensen meegenomen om alles toe te lichten. Die gedrevenheid heeft de doorslag gegeven. Buiten Ziekenzorg CM werken we ook voor andere medische organisaties zoals Galapagos, HealthConnect, Artsen zonder Grenzen en het Heilig Hart ziekenhuis in Leuven. We willen niet gewoon een leverancier zijn, maar echt een lange termijnpartner.

Het is fantastisch om te werken aan e-health-projecten, omdat je mensen helpt en innovatie brengt die nuttigs is voor de maatschappij. Of klanten nu groot of klein zijn, we willen altijd meedenken.

Test Appje voor de Borst uit!

  • Draag uw steentje bij aan een e-healthproject en download de bètaversie. Hoe? Neem contact op met Filip Smet via filip.smet@lemoncompanies.com of stuur een bericht via de Facebook-pagina.
  • De Belgische Week van de Borstvoeding vindt plaats van 3 tot 9 oktober.
Sectoren: 
Deel deze pagina: