Innoveren op je werkvloer met sociale economie, ook iets voor jouw bedrijf

Webinar 'Innoveren op je werkvloer met sociale economie', v.l.n.r: Michaël Scraeyen, Tom Meeuws, Olivier Janssens, Ellen Wauters, Nadine Rypens, Bart Moens, Mathias de Munck, Lieven Bossuyt

Innovatie is alomtegenwoordig. Toch blijft het een uitdaging om bedrijven en kwetsbare werkzoekenden te betrekken bij innovatieprojecten. De grote groep langdurige werklozen in Antwerpen past nochtans perfect in dit plaatje. Om bedrijven te matchen met kwetsbare werkzoekenden op innovatieve werkvloeren, maakt de stad Antwerpen een budget vrij van € 825.000. De stad doet dit via het toelagereglement ‘nieuwe werkvloeren voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt'.

In dit artikel lees je de meest interessante en inspirerende stellingen en quotes uit onze webinar over innoveren met sociale economie op 2 juni 2021. Je krijgt hier een snelcursus in de vele voordelen van sociale economie, leest getuigenissen van ondernemers en leert alles over de uitwerking van innovatieprojecten om sociale tewerkstelling te stimuleren.

Op zoek naar een lijst van sociaal-economische partners en maatwerkbedrijven? We stelden een overzicht samen op deze pagina.

“Net zoals we tunnels graven om de Ring van Antwerpen door te verbinden, leggen we ook de link tussen reguliere en sociale economie. Zo helpen we werkzoekenden aan een betekenisvolle job.”

Tom Meeuws, Antwerpse schepen voor sociale economie 

Interactief webinar op 2 juni 2021

In onze webinar 'Innoveren op je werkvloer met sociale economie' stemden de kijkers mee over uiteenlopende stellingen rond sociale economie, terwijl onze moderator enkele vragen voorlegde aan het panel, bestaande uit:

 • Olivier Janssens - Arop
 • Bart Moens - docent en onderzoeker in de opleiding Sociaal Werk
 • Nadine Rypens - directeur 'WERK' van stad Antwerpen
 • Lieven Bossuyt - Lichtwerk
 • Michaël Scraeyen - Dolmans Landscaping Group

HERBEKIJK HET WEBINAR ‘INNOVEREN OP DE WERKVLOER MET SOCIALE ECONOMIE’

 

 • Welkom - Ellen Wauters, moderator
 • Voorwoord: Tom Meeuws, Antwerpse schepen voor sociale economie (video op 3’00)
 • Focus op reguliere en sociale economie (panelgesprek inclusief peiling):
  Olivier Janssens - Bart Moens - Nadine Rypens - Michaël Scraeyen (video op 6’50)
 • Ondernemer aan het woord: Eline de Munck (Odette Lunettes) (video op 12’00)
 • Focus op inclusieve werkvloeren (panelgesprek inclusief peiling):
  Olivier Janssens - Bart Moens - Nadine Rypens - Michaël Scraeyen (video op 24’00)
 • Het toelagereglement van Stad Antwerpen: Introductie en presentatie door Mathias de Munck (video op 32’00)
 • Innovatieve werkvloeren (panelgesprek inclusief peiling):
  Olivier Janssens - Bart Moens - Michaël Scraeyen - Lieven Bossuyt video op 31’00)
 • Case-study: dankzij augmented reality naar visuele werkinstructies bij een maatwerkbedrijf (video op 43’00)
 • Testimonial: Carlos van Geyte - werken bij een maatwerkbedrijf (video op 52’00)
 • Slotwoord: Tom Meeuws, Antwerpse schepen voor sociale economie (video op 56’00)

“Door de coronacrisis explodeerde de groenbusiness. We moesten flexibel schakelen en rekruteerden op korte tijd heel wat mensen.”

Michaël Scraeyen - Dolmans Landscaping Group

De interactie tussen reguliere en sociale economie

De werkloosheidgraad in Antwerpen mag dan wel het laagst zijn in vijf jaar, toch bleven 28.000 mensen in het jaar 2020 naar werk zoeken. Tot wel 11.000 van hen doen dit zelfs al langer dan twee jaar. Hier situeert zich de befaamde arbeidsparadox: er is massa’s werk, maar toch komt een groot deel van de werklozen niet aan de bak.

“Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt moeten we opleiden om via arbeid verder te komen in het leven. Maatwerk is een sociaal doel: dankzij een volwaardig loon naar een volwaardig leven.”

Olivier Janssens - Arop

Sociale economie biedt hier tal van oplossingen. Maatwerkbedrijven zoeken constant naar goede werkkrachten, zowel voor de begeleiding, als de productie. Reguliere bedrijven krijgen bovendien subsidies en een interessanter tarief om hun assemblageprocessen uit te besteden aan maatwerkbedrijven. Zo kan een regulier bedrijf zich focussen op grotere volumes, marketing en kerntaken. Dit neemt als het ware de ‘noise’ weg uit hun bedrijf en geven ze hiermee een ‘voice’ aan maatwerkbedrijven. Tot slot zorgt sociale economie voor een boost aan onze lokale economie en besteden we minder uit aan bedrijven in het Oosten.

"De lokroep van de Oosterse landen? Die doorbreek je met maatwerkbedrijven, dankzij hun hoge kwaliteit, interessante tarieven en moderne machines. Het Oosten ligt naast de deur!"

Olivier Janssens - Arop

De weg naar een inclusieve werkvloer

De ambitie is om zoveel mogelijk Antwerpenaren aan een job te helpen: de stad Antwerpen wil de werkzaamheidsgraad tegen 2025 verhogen van 64 naar 70 procent. Dit kan enkel door sociale en reguliere economie te blenden en elkaar te laten versterken. Maatwerkbedrijven hebben heel wat potentieel: dankzij de makkelijke instroom groeien de competenties van de arbeiders, waarna de doorstroom naar reguliere bedrijven zorgt voor ingevulde plaatsen op de arbeidsmarkt.

“Sociaal ondernemen is een verantwoordelijkheid die iedereen moet nemen. Via werkerevaringsstages zetten nieuwe arbeidskrachten hun eerste stappen in een nieuwe wereld. Doen ze het goed? Dan stromen ze door: van maatwerk naar regulier bedrijf.”

Michaël Scraeyen - Dolmans Landscaping Group

Toelagereglement

Om bedrijven te ondersteunen in het matchen met kwetsbare werkzoekenden op innovatieve werkvloeren, maakt de stad Antwerpen een budget vrij van € 825.000. De stad doet dit via het toelagereglement ‘nieuwe werkvloeren voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt'.

Lees op deze pagina alle voorwaarden en voordelen van deze nieuwe toelage.

Innovatieve werkvloeren

De digitalisering van onze maatschappij brengt zowel kansen als risico’s mee. Als risico’s zien we veranderende jobinhoud, toenemende complexiteit en in sommige gevallen zelfs jobs die vervangen worden door technologische oplossingen. Toch biedt innovatie ook tal van kansen. Zo kan technologie het werk net makkelijker maken, via onder meer robotassistentie. Dit brengt mensen met fysieke of cognitieve moeilijkheden veel dichter bij een volwaardige functie.

"Go digital, stay human."

Lieven Bossuyt - Lichtwerk

Een ander voordeel van technologische innovaties bij maatwerkbedrijven is het gebruik van visuele projecties. Met visuele werkinstructies, beeldprojecties en bewegingscontrole krijgen de operatoren bij maatwerkbedrijf Mariasteen continu begeleiding. Dit zorgt voor een hogere flexibiliteit en minder repetitief werk.

Bekijk op minuut 43 van de video hoe maatwerkbedrijf Mariasteen continu werkt aan toekomstgerichte oplossingen.

Dankzij technologische innovaties kan de lat voor maatwerkbedrijven veel hoger worden gelegd. Het biedt onder meer de optie om premiumproducten te verwerken, of goederen die een hogere mate van kwaliteit nastreven. Maatwerkbedrijf Arop produceert onder meer koelmodules en schokdempers voor autofabrikant AUDI. Dit maakt ook de arbeiders geëngageerder: ze voelen de connectie met de producten.

"Misschien nog wel belangrijker dan de nieuwste technologieën zelf, is het feit dat arbeiders samenwerken en van elkaar leren. Hun competenties nemen hierdoor toe, wat dan weer deuren opent naar reguliere bedrijven."

Lieven Bossuyt - Lichtwerk

Interesse?

Sociaal ondernemen begint ook bij jouw inzet. Help samen met ons het gat in de arbeidsmarkt te dichten: zet in op een mix tussen regulier en sociaal ondernemen. Dien hier je project in en krijg financiële ondersteuning.

Nieuwsgierig naar het aanbod aan maatwerkbedrijven? We stelden een handige lijst samen op deze pagina.

Sectoren: 
Deel deze pagina: