Inspiratie voor ondernemers: productie van beschermkledij door tal van creatieve samenwerkingen stimuleert economie

Copyright: stad Antwerpen

In deze economisch moeilijke tijden moeten ondernemers vertrouwen op hun wendbaarheid. De Antwerpse creative sector scheert hoge toppen dankzij heruitgevonden productieprocessen en opvallende samenwerkingen.

 

Verschillende types van bedrijven gooien zich in de strijd om ons land van beschermende kledij te voorzien. Vijf inspirerende cases scheppen een uniek beeld van de flexibiliteit en het vooruitstrevend sociaal engagement van Antwerpse ondernemers in uitdagende tijden.

Creatives tegen Corona

De creatieve sector in Antwerpen is gekend voor zijn constante zoektocht naar innovaties en opportuniteiten. In de strijd tegen het coronavirus is het dan ook geen toeval dat velen van hen de handen in elkaar sloegen voor de productie van beschermingsmateriaal. Zo richt vzw Creatives tegen Corona zich op de ontwikkeling van patronen en prototypes voor mondmaskers, beschermende schorten en coveralls.

Een team van freelance creatieven uit Haptic House in Deurne stak de koppen bij elkaar en kwam met opensource-patronen op de proppen. Dankzij hun uitgebreid netwerk vormde zich een fusie van ambachten en digitale skills met modeontwerpsters, productontwikkelaars, webdesigners, grafisch ontwerpers en zelfs Antwerpse modehuizen.

Hun patronen laten zowel industriële als kleine naaiateliers en zelfs hobbyisten hun eigen beschermende kledij maken. Dankzij het stijgende aantal aanvragen zoekt Creatives tegen Corona constant naar extra productiecapaciteit, wat een overduidelijk resultaat is van hun verbindende veerkracht.

Textielbedrijf kiest voor mondmaskers

Toch reiken de kersverse coöperaties tot ver buiten de creatieve sector: ook industriële bedrijven tonen hun flexibiliteit om het nijpende tekort aan mondmaskers aan te pakken. Als Antwerps familiebedrijf maakt Van Heurck al honderd jaar werkkledij voor de industrie, de horeca en de zorgsector. Samen met ECA, een Oost-Vlaamse producent van autobekleding, sloten ze een alliantie en kochten ze samen een machine om de complexe FFP2-maskers te maken.

Hun ambities liggen hoog: naast een jaarproductie van 10 miljoen FFP2-maskers mikken ze met vier nieuwe machines zelfs op 190 miljoen chirurgische maskers per jaar, dat zijn er vier miljoen per week. ECA focust op de productie terwijl Van Heurck het logistieke en commerciële aspect voor zijn rekening neemt: een sterk staaltje Vlaams ondernemerschap dat de gezondheid van onze landgenoten voorop stelt.

Bescherming voor Helden

Een ander type collectief ontstond dan weer uit een rondvraag van ingenieur-ondernemer Antointe Schockaert. Vanuit zijn passie voor creativiteit en het oprichten van partnerships, lanceerde hij een LinkedIN-oproep die maar liefst acht professionals samenbracht in de cvso The Fair Production Company.

In de zomer van 2020 ambieert dit collectief via het initiatief ‘Bescherming voor Helden’ om één tot anderhalf miljoen mondmaskers per maand te produceren. Hun idee vertrekt vanuit innovatie en samenwerkingen over de verschillende sectoren en regiogrenzen heen.

Door te partneren met de sectorfederatie van de chemie essenscia en speerpuntcluster Catalisti komt dit initiatief in contact met de nodige ondernemers en kennisinstellingen. Een toonbeeld van samenwerking tussen onafhankelijke professionals, waarbij ieder zijn expertise gebruikt om de krachten efficiënter te bundelen en de productie te optimaliseren.

Zorg voor een Schort

Naast freelancers en industriële spelers slaan ook kleinere organisaties de handen in elkaar. Een synergie van drie kleinere organisaties uit Berchem zoekt onder de noemer Zorg voor een Schort dringend naar naai(st)ers die specifiek schorten kunnen naaien voor de zorgsector. Stoffenwinkel Eclips, het Buurtcentrum Posthof en theatercafé De Nieuwe Vrede werken samen en gebruiken het patroon van Creatives tegen Corona om beschermende schorten te maken.

 

Het collectief voorziet de stof en het patroon in een pakket dat bij Buurtcentrum Posthof afgehaald kan worden. Ook hier komt het brede Antwerpse netwerk tot zijn recht en trekken gelijkgezinde kleinere ondernemingen mee aan de kar om deze crisis te bedwingen.

Productontwikkelaars in actie

Dat ook de academische sector zich mee engageert met een inspirerend initiatief, mag in deze uitdagende tijden niet verbazen. Zo wil het Universitair Ziekenhuis Antwerpen een beroep doen op de expertise van de universiteit om in eigen land alternatieven voor de geavanceerde FFP2- en FFP3-mondmaskers te ontwikkelen.

Na een uitgebreide brainstorm volgden experimenten met HEPA-filters, 3D-printers en lasersnijders, waarna een team van productontwikkelaars in opleiding een aantal unieke oplossingen bedachten: bijvoorbeeld voor het ventiel, om beter uit te kunnen ademen.

Momenteel plant het samen met de industriële, toonaangevende partners Novosanis en Voxdale een noodproductie van 10.000 mondmaskers per week. Op deze manier bewijzen ook onze toekomstige ondernemers dat ze mee het initiatief nemen om de bevolking op alle mogelijke manieren te ondersteunen in deze moeizame tijden.

Veerkrachtige en geëngageerde ondernemers

Het ondernemerschap in de havenstad floreert enorm, dat bewijzen deze engagerende projecten die zowel onze landgenoten helpen als de Antwerpse en Belgische economie de nodige boost geven. Uit verbondenheid en flexibiliteit groeit steeds meer veerkracht: al deze kleine en grote bedrijven en collectieven hebben een onmiskenbaar aandeel in de productie van beschermende kledij.

Meer toonaangevende initiatieven vindt u op deze pagina.

Kent u nog andere projecten?

Meld ze ons via ondernemerstegencorona@antwerpen.be.

Copyright foto's: stad Antwerpen.

Deel deze pagina: