IoT Convention zet Antwerpen op de kaart als smart city

Wie benieuwd is naar het potentieel van IoT-toepassingen in een stad moet op 6 juni zeker naar de Internet of Things Convention komen in het Flanders Meeting & Convention Center in Antwerpen. Deze derde editie past helemaal in de ambitie van de stad om Antwerpen als ‘Capital of Things’ op de kaart te zetten.

Met telkens meer dan 1000 bezoekers is de Internet of Things Convention Europe de grootste conventie over IoT in de Benelux. De beurs brengt bedrijven, organisaties en overheden samen om kennis te maken met de mogelijkheden van het internet of things.

Smart City Antwerpen

Meer dan 35 sprekers uit het onderzoek en de bedrijfswereld komen hun kennis en expertise delen in verschillende lezingen verdeeld over vijf zalen. Het thema ‘smart cities’, focust op de rol van IoT binnen mobiliteit, economie, wonen en milieu.

Smart cities zijn steden die met sensoren en via het internet data verzamelen over de verschillende diensten en activiteiten van een stad. Aan de hand van deze data kan die stad nieuwe toepassingen ontwikkelen die bijdragen tot aangenaam wonen en werken in de stad.

Peter Buelens, president van Brewery of Ideas – organisator van de conventie, legt de nadruk op het maatschappelijke potentieel dat IoT met zich meebrengt. “Dankzij IoT kan een stad nieuwe toepassingen ontwikkelen die inzetten op betere luchtkwaliteit, veiligheid voor weggebruikers, vlotter verkeer of toegankelijke dienstverlening.”

Als mogelijk voorbeeld geeft Buelens een applicatie waarbij automobilisten realtime-informatie krijgen over vrije parkeerplaatsen in het centrum. Of treintickets die in de toekomst misschien automatisch betaald worden via de smartphone op basis van het afgelegde traject.“ Met die toepassingen kan elke stad het leven van haar bewoners veiliger, efficiënter en comfortabeler maken.”

Gaststad met voortrekkersrol

De keuze voor Antwerpen als gaststad was voor organisator Peter Buelens voor de hand liggend: “Een aantal jaren geleden was het concept ‘smart cities’ nog niet bekend. Antwerpen heeft als grootste stad van Vlaanderen een voortrekkersrol op zich genomen door in te spelen op deze opportuniteit.” Hiermee verwijst Peter Buelens naar recente initiatieven zoals The Beacon en Capital of Things waarmee Antwerpen fors investeert in IoT.

“Antwerpen heeft als grootste stad van Vlaanderen een voortrekkersrol genomen als het Over Internet of Things gaat.”

Hoewel Antwerpen op dit moment nog geen internationaal referentiepunt is binnen de sector, gelooft Peter Buelens in het  potentieel van Antwerpen. “De stad heeft ruime ervaring in het aantrekken van start-ups, en kent veel succesvolle samenwerkingen met de privésector. Partnerships met de Haven van Antwerpen, de Universiteit van Antwerpen en het internationaal gerenommeerde onderzoeksbureau Imec kunnen de stad internationaal op de kaart zetten, en haar ambities als smart city waarmaken.”

Praktisch

Sectoren: 
Deel deze pagina: