Je horecazaak heropent? Volg deze richtlijnen.

Na een lange sluitingsperiode mogen op 8 juni de deuren van logies, restaurants en cafés weer open. Onder het motto ‘samen tegen corona’ verwachten we dat elke zaakvoerder de heropening van de horeca mee in goede banen leidt. Als iedereen de regels respecteert, kunnen we alle klanten een fijn en veilig horecabezoek bieden. 

Houd rekening met deze maatregelen

Voor de horeca-ondernemers gelden deze regels: 

Elke zaakvoerder draagt zelf de verantwoordelijkheid over het respecteren van de regels in zijn zaak. Houd rekening met deze maatregelen:

  • Werk zoveel mogelijk met reserveringen.
  • Respecteer alle hygiënemaatregelen.
  • Personeel in de zaal en bij bediening op het terras draagt mondmaskers. Het personeel in de keuken draagt mondmaskers als de afstand van 1,5 meter niet kan worden gerespecteerd.
  • Enkel zittend consumeren is toegestaan.
  • Drankgelegenheden en restaurants mogen geopend zijn van 07.00u in de ochtend tot 01.00u ‘s nachts. 
  • Respecteer het sluitingsuur van 01.00 uur ‘s nachts en start vanaf 00.00 uur met afronden. Blijf minstens gedurende een ononderbroken periode van 5 opeenvolgende uren gesloten.
  • Ook de terrassen mogen niet meer gebruikt worden vanaf 01.00 uur ‘s nachts. 
  • Alle terrasmeubilair moet bij sluiting van de horecazaak veilig vastgemaakt worden. Bij stormweer moet het terrasmeubilair verwijderd worden van het openbaar domein. Tussen sluitings- en openingsuur moet het terrasmeubilair verwijderd/onbruikbaar gemaakt worden.
  • Plaats klanten aan tafels op minstens op 1,5 meter afstand van elkaar, tenzij de tafels worden gescheiden door een plexiwand of een gelijkwaardig alternatief van minimum 1,8 meter hoog. Op die manier kan de veiligheidsafstand tussen de bubbels gerespecteerd worden.   
  • Maximaal 10 personen per tafel.
  • Plaats buiten uw zaak geen grote objecten zoals sandwichborden die de voetgangersstroom kunnen belemmeren.
  • Zorg voor voldoende afvalbakken en plaats ze zo dicht mogelijk bij uw eigen gevel.
  • Duid een contactpersoon aan, zodat klanten en personeelsleden een mogelijke besmetting met het coronavirus kunnen melden om contact tracing te vergemakkelijken.
  • Er geldt ook een decibelbeperking voor de geluidsversterking van maximaal 80 dB(A).
  • Jassen mogen niet aangenomen worden door zaalpersoneel. Gasten hangen ze zelf op de voorziene plaats

Voor de klanten gelden deze regels:

  • Niet van tafel gaan, tenzij om het toilet te gebruiken of om de zaak te verlaten. Bestellen en betalen aan de toog zijn enkel toegestaan in eenmanszaken. Consumeren moet altijd zittend aan een tafel gebeuren;
  • Elektronisch betalen en handen regelmatig wassen;
  • Enkel roken op een zitplaats op het terras buiten;

 

Wat voorziet de stad?

Tijdelijke terrasuitbreiding

Waar mogelijk kunnen terrassen uitbreiden tot uiterlijk 31 oktober 2020. U hebt daar wel een toelating voor nodig.  Bekijk de voorwaarden van deze extra tijdelijke toelating, de zoneringsplannen en vraag hier uw toelating aan. 

Affiches

 

Monitoring

De stad zal in samenwerking met de politie de maatregelen en de situatie monitoren om de openbare veiligheid te garanderen. Op basis daarvan kan de stad beslissen om bijkomende maatregelen en eventueel sancties te nemen.

Meer info

Gids voor de heropstart van de horeca: preventiemaatregelen voor uw zaak.

Problemen melden

Ondervindt u problemen op het openbaar domein? Meld dit aan de Blauwe Lijn via 0800 123 12. Is het dringend? Bel dan 112.

Parkeren

Sinds 11 mei is parkeren in Antwerpen weer betalend en is de lage-emissiezone weer van kracht. Info op www.slimnaarantwerpen.be.

Sectoren: 
Deel deze pagina: