“Je móét dromen. En er alles aan doen om die droom waar te maken”

Ondernemen doe je met vallen en opstaan. Game-ontwikkelaar Wim Wouters kan ervan meespreken. Hij deed na dertien jaar de boeken toe voor zijn eigen bedrijf Grin. Hoe ga je daarna verder? We vroegen hem hoe hij het deed, weer opstaan na een spijtige val.

Wim Wouters: “Ik voel me helemaal klaar voor nieuwe, boeiende dingen. Dat gevoel is nieuw, ik heb het een tijdje moeilijk gehad. Mijn energie was op, ik had geen goesting meer. Na Grin ben ik in loondienst gaan werken, voor het eerst in mijn carrière. Ik ben altijd zelfstandige geweest. Na een paar maanden voelde ik de inspiratie voorzichtig terug opborrelen en ben ik deeltijds beginnen werken. Zo maakte ik tijd vrij om na te denken en achter ideeën aan te gaan, om te ‘spelen’ kortom.”

Een periode om terug ‘in te bollen’ dus?
“Zoiets, ja. Naast mijn job werk ik nu als freelancer via SMart. Dat is een interessant systeem voor freelancers om hun projecten administratief in orde te brengen. Simpel gezegd werkt het zo: ik sluit een contract af met mijn klant en geef dat door aan SMart. Na afloop van het project factureert SMart mijn klant, trekt RSZ, BTW, vakantiegeld en pensioensparen af, en wat er overblijft is mijn loon. Administratief wordt alles dus voor mij geregeld. Dat bespaart me veel beslommeringen.”

Je startte onlangs ook met Poppins & Wayne. Een nieuw passieproject?
“Poppins & Wayne is een koepel waaronder mijn vrouw Yasmin en ik samenwerken. Het is de perfecte combinatie van onze talenten: zij is copywriter, een echte verhalenvertelster met een oog voor magie – vandaar ‘Poppins’. Ik ben de ‘Wayne’ in ons duo, naar Bruce Wayne, een van de weinige superhelden zonder superkrachten. Batman gebruikt technologie om ongelooflijke dingen te doen. Een beetje zoals ik zelf dus. (lacht)”

“Met Poppins & Wayne slaan we een weg in die voor ons heel vanzelfsprekend is. We willen iets betekenen, een echte impact hebben. Dat doen we bijvoorbeeld met educatieve apps voor scholen. Op dit moment werken we aan een app over vluchtelingenverhalen. Hun route, hun ervaringen onderweg, de emoties die daarbij horen. Van zulke projecten krijg je energie. Andere zijn juist energievreters.”

Hoe zoek je daar een evenwicht tussen?
“Het liefst van al zou ik me natuurlijk alleen maar bezighouden met passieprojecten. In de laatste jaren bij Grin lukte dat heel goed. Je bouwt een reputatie op in de niche waarin je uitblinkt, en na een tijdje krijg je alleen nog dat soort opdrachten. Maar dat kan niet altijd. Er moet ook brood op de plank komen.”

Geloof je nog in droomprojecten?
“O, absoluut. Je móét dromen. En er dan alles aan doen om die droom waar te maken. Ik denk echt dat het mogelijk is om geld te verdienen zonder daarvoor je ziel te verkopen. Dat is me vroeger al gelukt, en dat zal me ongetwijfeld opnieuw lukken. Alleen is er geen snelle weg naar succes. Je komt nergens zonder hard te werken. En het is niet omdát je hard werkt, dat het lukt. Maar zonder hard werk lukt er zeker niets.”

Deel deze pagina: