Jobdate matcht maritieme bedrijven met bedienden en stagiairs

Maritieme bedrijven die een bediende of stagiair zoeken, zijn niet altijd gebaat bij een klassiek rekruteringstraject – daar kruipt veel tijd in en het levert niet altijd de juiste kandidaten op. Daarom nodigt Talentenstroom, het job- en opleidingspunt voor de Antwerpse haven en logistiek, hen uit op een jobdate. Intussen vonden er al twee professionele speeddates plaats en op 9 juni komt de derde eraan.

“Werkgevers en werkzoekenden in de maritieme sector vinden elkaar niet altijd even vlot”, vertelt Els Ceunen, projectleider bij Talentenstroom. “Daarom organiseren wij zo’n vijf keer per jaar een jobdate. Hierop nodigen we maritieme bedrijven uit die stageplaatsen of vacatures voor bedienden hebben. Op een halve dag maken ze kennis met tal van maritieme studenten en werkzoekenden met ervaring in de maritieme en logistieke sector. Nergens anders ontmoet een maritiem bedrijf zoveel kandidaten in één keer.” 

Ontmoet geïnteresseerden

“De jobdate start met een algemene presentatie die toont welke opleidingen de aanwezige cursisten volgden en hoe je ze al eens aan het werk kan zetten – bijvoorbeeld met een gratis stage, een beroepsinlevingsovereenkomst of een individuele beroepsopleiding”, legt Els Ceunen uit. “Daarna start de speeddate. Iedere werkgever krijgt de kans om geïnteresseerde kandidaten te ontmoeten, en even kennis te maken tijdens een persoonlijk gesprek. Elke kandidaat krijgt tien minuten om een goede eerste indruk te maken. Daarna kan de werkgever hem of haar uitnodigen voor een tweede, uitgebreider sollicitatiegesprek op kantoor. “

Vlotter vacatures invullen

Dat die tien minuten genoeg zijn om een professionele match te maken, bewijzen de succesverhalen van aanwezige bedrijven. 
 
Luc Coppens, Wirtz: “ Wij zochten al een tijd naar een hulpexpediteur en salesmedewerker. Niet gemakkelijk te vinden: de maritieme sector is voor velen nog onbekend en vaak ook nogal veeleisend – onze mensen moeten wel wat vaardigheden in huis hebben. Dat schrikt soms af. Om toch eens in een andere vijver te vissen, namen we deel aan deze jobdate. Op één namiddag ontmoette ik tien kandidaten, en twee sprongen er echt tussenuit. Zij werden intussen al voor een tweede gesprek uitgenodigd – hopelijk mondt dat uit in een aanwerving.”
 
Jurgen Vererre, Caravel International: “Vacatures invullen vraagt veel tijd, maar zo’n speeddate gaat – de naam zegt het al – wél snel. Je moet er een halve dag voor uittrekken, maar dan ontmoet je ineens wel meerdere kandidaten, mét de juiste achtergrond en grondig gescreend en begeleid door de specialisten en partners van Talentenstroom. Wij sloegen er alvast in om snel de geknipte expeditiebediende te vinden: een week na de jobdate vulden we onze vacature al in.”
 
 
Schrijf u in voor de volgende jobdate van Talentenstroom op 9 juni: www.talentenstroom.be/jobdate en ontmoet studenten uit de Se-n-Se opleidingen Internationaal Transport en Goederenverzending van KTA Brasschaat en KA Antwerpen,  cursisten uit werkzoekendenopleidingen, en werkzoekenden met ervaring.
 

Sectoren: 
Deel deze pagina: