Jonge startup in de kijker: Deltaworx

Jeroen Poels (links in beeld)

Via Deltaworx verdienen honderden Antwerpse studenten elke avond flink bij in allerlei horecazaken en op evenementen. Zaakvoerder Jeroen Poels is zelf nog maar twintig, en ziet die jeugdige leeftijd als een troef: “Studenten zijn ons product. Een erg goed product, trouwens. Dan is het bijzonder nuttig dat ik die leeftijd nog niet ontgroeid ben.”

Vers van de schoolbanken

Jeroen startte zijn bedrijf toen hij nog op de schoolbanken zat – die van de middelbare school. “Ik was nog geen achttien maar had al heel wat ervaring in de horeca. De feestzaal in Kapellen waar ik werkte rekende op mij om tien man zaalpersoneel aan te sturen. Toen die zaak een andere richting insloeg, slaagde ik erin de helft van dat team onderdak te geven bij een andere klant in Brussel. En van daar bij nog andere klanten. Na een tijdje had ik iedereen in mijn directe omgeving opgevorderd om als student te komen werken. Dan merkte ik dat het tijd was om alles wat meer structuur te geven. Zo is Deltaworx ontstaan.”
“Vandaag zijn we twee jaar later en telt ons bedrijf acht vaste medewerkers. Elke week sturen we tientallen studenten de baan op naar horecazaken en hospitalityprojecten. Belangrijk: niemand die hier werkt is ouder dan 25. We zijn een écht jong bedrijf. Dat scoort ook bij de klanten.”

Horeca en studenten: ideale match

Jeroen: “Ik vind dat iedereen zijn eerste jaren in de horeca zou moeten werken. Dat is een fantastische leerschool in stressmanagement, nederigheid, klantgerichtheid, ... Studenten die hier starten worden daar ook goed op voorbereid: na een intakegesprek volgen twee testprojecten, een opleiding en een grondige evaluatie. Pas dan kom je in roulatie. Zo garanderen we dat de klant kwaliteit krijgt, maar ook dat onze studenten zich goed voelen in hun job.”
“Studenten zijn eigenaardige wezens: ze willen soms erg graag erg veel werken, en dan weer even niet. Dat mag bij ons. Niemand is verplicht om een vast aantal uren te presteren per maand of week. Het enige dat we eisen is volop inzet tijdens de projecten. Met die aanpak weten we heel veel studenten te overtuigen. Zij weten best dat ze als student overal min of meer hetzelfde zullen verdienen. Dus kiezen ze liefst voor een werkgever die hen waardeert en respecteert. En hen een warm nest geeft. Want we doen heel veel voor onze studenten.”

De volgende stap: studentenplatform

Jeroen kijkt vandaag al voorbij de horeca- en hospitalityscope van Deltaworx: “Studenten worden te vaak onderschat. Kijk naar werkgevers: ze willen graag het enthousiasme van de jongere, maar ook de ervaring van een dertiger. Dat kan natuurlijk niet. Daar willen wij iets aan doen, door jongeren een platform aan te reiken om ook buiten de horeca via ons aan de slag te gaan. Waarom zouden getalenteerde studenten architectuur geen plannen kunnen tekenen bij een klein bureau dat verzuipt in het werk? Of vertalers-tolken: die zijn voor ze hun diploma hebben écht al bekwaam om teksten te schrijven en te vertalen. Wij helpen ze via het platform aan studentenjobs in hun sector. En zo aan een rijk cv voor wanneer het echte werk eraan komt.”
“Op termijn moeten we daar trouwens verder in gaan als samenleving. Neem mezelf: ik vind het écht jammer dat ik geen hogeschooldiploma heb en dat ik bepaalde lessen en practica niet heb kunnen volgen omdat mijn zaak voorrang kreeg. Daar had ik veel kunnen bijleren. Maar niet tijdens de schooluren. En ook niet in avondonderwijs: een eigen zaak stopt niet om 18u ’s avonds. Waarom werken we niet aan een bijzonder statuut met flexibiliteit voor jonge ondernemers? Een beetje zoals topsporters dat al hebben. Dat moet kunnen.”

Sectoren: 
Deel deze pagina: