Kantoorruimtes in IoT-hub The Beacon al voor de helft ingevuld

In het voormalige Tolhuis in Antwerpen wordt The Beacon ontwikkeld, een business en innovatiehub met kantoorruimtes voor topbedrijven in het Internet of Things (IoT). In The Beacon komen technologische corporates, innovatieve start-ups, scale-ups en onderzoekers samen om voor industrie, logistiek en smart cities sterke IoT-producten ontwikkelen. 

Na een eerste open call werden al 10 spraakmakende IoT-bedrijven geselecteerd. Zo werd al de helft van The Beacon ingevuld. Nog tot 24 juni staat een nieuwe call voor kantoorruimte open. 

De bedrijven die deel gaan uitmaken van The Beacon zijn Acceleran, AKKA Belgium, Aloxy, Citymesh, Dockflow, NxtPort, Orange Belgium, Rombit, Seafar en Verhaert. Ook Start it @KBC verhuist voor minstens twee jaar naar het Tolhuis. De start-up incubator zal er jonge start-ups begeleiden totdat de renovatie van zijn thuisfront in de Boerentoren achter de rug is.

IoT-topbedrijven in The Beacon

Een jury selecteerde uit de ingezonden kandidaturen de eerste 10 bedrijven die vanaf september deel zullen uitmaken van het unieke ecosysteem van The Beacon.

  • Accelleran ontwikkelt de mobiele netwerken van de toekomst. Het bedrijf gebruikt daarvoor Accelleran software in hun innovatieve ‘small cells’. Dit zijn radiocellen die bereik en capaciteit van netwerken vergroten. Een absolute noodzaak in 5G-netwerken die IoT, AR/VR, Private Netwerken en smart cities allemaal tegelijk zal mogelijk maken. In The Beacon is Accelleran de essentiële innovator van connectiviteitsoplossingen.
  • Als grootste engineering consultancy-bedrijf van België ontwikkelt AKKA innovatieve technologieën. In The Beacon zal de researchafdeling van het bedrijf een lab inrichten dat zich focust op digitalisatie, IoT en smart city-oplossingen. Zo wil AKKA samen met andere IoT-bedrijven in The Beacon mee vorm geven aan een innovatieve toekomst.
  • Als spin-off van imec en de Universiteit Antwerpen ontwikkelt Aloxy IoT-technologie voor de proces- en chemische industrie. Deze technologie moet de veiligheid verhogen, processen automatiseren en nieuwe inzichten in de productie verwerven. In The Beacon krijgt Aloxy de nodige ruimte voor lopende en toekomstige onderzoekssamenwerkingen.
  • Citymesh is een telecomoperator die gespecialiseerd is in het uitrollen van grootschalige draadloze netwerken in steden, havens en expohallen. Momenteel is Citymesh de enige Belgische operator die beschikt over een 5G-licentie. Vanuit The Beacon wil Citymesh zijn voortrekkersrol bekrachtigen in diverse smart city-projecten.
  • Dockflow transformeert traditionele, lineaire supply chains naar dynamische handelsnetwerken. De Antwerpse start-up doet dit door een netwerk-infrastructuur, een zogenaamde digitale backbone te ontwikkelen voor gegevensuitwisseling. Hierdoor kunnen zowel technologische, organisatorische als juridische innovaties geïmplementeerd worden.
  • NxtPort is een open data sharing platform dat digitale business mogelijk maakt via co-creatie. Het is de missie van NxtPort om haven gerelateerde processen en bedrijven efficiënter, veiliger en transparanter te maken door data tussen spelers in de supply chain te delen op een gecontroleerde en veilige manier, te verrijken en relevant te maken.
  • Als innovatieve challenger op de Belgische markt zet de mobiele operator Orange Belgium al langer in op IoT. Sinds 2017 heeft Orange een nationale dekking van zijn mobiele IoT-netwerk en eerder dit jaar lanceerde het de eerste end-to-end dienstverlening voor zijn klanten. Door nieuwe projecten uit te werken in The Beacon wil Orange grote stappen zetten in de verdere ontwikkeling van IoT-oplossingen.
  • De scale-up Rombit ontwikkelt totaaloplossingen voor smart cities en industriële ondernemingen. Rombit connecteert personeel, materieel en toestellen via één overzichtelijk cloudplatform. In The Beacon zal de scale-up aan onderzoek en ontwikkeling doen. Meer specifiek zal Rombit bekijken hoe zij voor de Antwerpse haven IoT-producten kunnen inzetten.
  • Seafar ontwikkelt technologie om onbemande schepen bij goederentransport via binnenvaart en in het havengebied aan te sturen. The Beacon is voor Seafar een uitgelezen uitvalsbasis om in samenwerking met andere partners, zoals het Havenbedrijf Antwerpen, nieuwe producten en diensten sneller te doen ontwikkelen.
  • Verhaert helpt ondernemingen in hun digitale transformatie door strategieën te ontwikkelen en verschillende types technologieën in nieuwe producten en businessmodellen te integreren. Het bedrijf stelt zijn geavanceerde expertise in productontwikkeling ter beschikking aan de bedrijven in The Beacon en zal start-ups ondersteunen met professionele incubatie- en acceleratieprogramma's.

Open call

Wilt u ook deel uitmaken van The Beacon? Een nieuwe call voor kantoorruimte in The Beacon staat open tot 24 juni.

Lees meer over The Beacon

Sectoren: 
Thema's: 
Deel deze pagina: