KBC helpt werknemers op de fiets

“Steeds meer mensen zoeken een manier om aan het drukke verkeer te ontsnappen”, zegt Kristof Huysecom, verantwoordelijke Mobiliteit bij KBC Autolease. “We staan aan de vooravond van een fietsrevolutie en daar doen we graag aan mee. Met ons Velodroom-project kunnen al onze medewerkers een fiets op maat kiezen, inclusief opties.”

Vorig jaar kregen 160 KBC-medewerkers volgend mailtje: ‘Kies jezelf een superleuke fiets om op mooie dagen plezier te beleven op weg naar kantoor.’ “Onderzoek wijst uit dat mensen tot 25 km willen fietsen naar hun werk, maar toch zetten ze vaak de stap niet”, weet Kristof. “Ze zeggen dat hun fiets te oud is, ze denken dat het vaak regent - al regent het maar 6 procent van de tijd in België – of ze zijn nu eenmaal hun auto gewoon. Maar ze hebben ook allemaal last van files, en daar spelen wij op in.”

KBC biedt de mogelijkheid om al eens van thuis te werken en om het openbaar vervoer of de fiets te gebruiken. “En nu is er Velodroom, waarbij onze medewerkers zich engageren om minstens de helft van hun verplaatsingen van en naar het werk met de fiets te doen, zegt Kristof. “Fietsen is goed voor het milieu en het is gezond. Mensen geraken meer ontspannen op het werk. Ze zijn vaker op tijd. En wij moeten voor minder parkeerplaatsen zorgen. Bovendien is het goed voor het imago van de stad. Er rijden hier veel leuke fietsen rond. Er zijn veel goede fietspaden en – niet onbelangrijk – ook veel fietswinkels.”

Hoe werkt het?

Werner Franck, gedelegeerd bestuurder KBC Autolease, startte het Velodroom-project op. KBC voorziet een leasebudget, waarmee iedereen een fiets kan kiezen volgens zijn of haar wensen. De meesten kiezen een elektrische fiets, een racefiets of een plooifiets. “Door het loonruil principe is dit budgetneutraal voor de werkgever, en creëert het een fiscale hefboom naar de werknemer”, vervolgt Werner.

“Met het uitgespaarde bedrag kopen wij de fietsen en installeren we douches en fietsparkings. Inmiddels hebben al 100 medewerkers een nieuwe fiets. Bovendien hebben we ook een wachtlijst, maar die kandidaten moeten geduld hebben tot het najaar. De fietswinkels kunnen de vraag naar e-fietsen niet bijbenen.”


Johan Spruyt, KBC-Wilrijk: “Ik woon in Wommelgem, op 15 kilometer van mijn werk. Een ideale afstand voor een elektrische fiets. Ik ben nu een goed half uur onderweg, terwijl het met de auto veel langer duurt. Ik rij dan gemiddeld 15 km per uur. Bovendien word ik zenuwachtig in de file, terwijl de fiets ontspanning is.”

Laat de mobiliteit van uw bedrijf doorlichten

Inspirerend? Neem contact op met Slim naar Antwerpen om samen te bekijken welke ondersteuning mogelijk is. Zo is dit verhaal van KBC mee mogelijk geworden dankzij de mobiliteitsanalyse die er via het Provinciaal Mobiliteitspunt Antwerpen is gerealiseerd.

Heeft u bijvoorbeeld onvoldoende parkeerplaatsen voor alle werknemers? Of wilt u ondersteuning bij het verbeteren van de bereikbaarheid van uw bedrijf? Neem dan contact op via info@slimnaarantwerpen.be.

Deel deze pagina: