Kmo-netwerksessie: inspiratie en ontmoetingen rond circulaire economie

“Onverwachte partnerschappen zijn een noodzakelijk ingrediënt voor de transitie naar circulaire economie.” Daarmee vat Karen Vanderstraeten van Vlaanderen Circulair de reden samen waarom een dertigtal ondernemers op 20 september afzakten naar een netwerksessie in de Antwerpse Brouw Compagnie, die de stad Antwerpen in samenwerking met UNIZO en Antwerp Powered by Creatives organiseerde. Kmo’s en creatieve ondernemers bogen zich er samen over het thema ‘circulaire economie’.

Stefaan Vandist, die zichzelf omschrijft als een expert in innovatie, duurzaamheid en toekomstverkenning, begon de namiddag met een reeks inspirerende voorbeelden uit binnen- en buitenland. Elk van de initiatieven waarover hij sprak, zoekt naar manieren om af te stappen van een lineaire economie, waarbij elk product ‘afval in wording’ is, bestemd om op korte of lange termijn weggegooid te worden. Hoewel recyclage alvast een stap vooruit is, sluit circulaire economie afval zo goed als volledig uit. Dat is van groot ecologisch belang, maar levert ook economische voordelen op, zegt Vandist. “Een quasi-circulaire economie zou Europa tegen 2030 zomaar even 1800 miljard euro opleveren.”

Zeg niet zomaar ‘afval’ tegen koeienvoer

Sprekers Johan Van Dyck, oprichter van de Antwerpse Brouw Compagnie en brouwer van het Seefbier, en Jeroen Dierckx van het Minderhoutse bedrijf Nobel Flooring gaven elk een blik achter de schermen van hun eigen onderneming. Zo worden de dampen van het brouwproces bij de Antwerpse Brouw Compagnie niet via schoorstenen de lucht in gespuwd, maar worden ze opgevangen en omgezet in energie voor de verwarming van water. Zelfs de draf, de graanresten die overblijven na het brouwen, wordt opgehaald door een Lierse boer die er zijn koeien mee voedert.

Nobel Flooring, dat onlangs een OVAM Ecodesign Award won voor hun Rubbish 2.0-vloer, gebruikt houtresten uit hun eigen atelier voor een eigenzinnig vloerproduct. “Het is niet onze bedoeling om hier rijk van te worden”, zegt Jeroen daarover. “Als een andere houtfirma met hetzelfde concept aan de slag wil, moedigen we dat alleen maar aan. Ons verdienmodel steunt op onze vloeren uit Frans eikenhout. De Rubbish 2.0-vloeren zijn een manier om niet verkwistend om te gaan met onze kostbare grondstoffen.”

Creatieve wind

Nog interessanter wordt het wanneer Jeroen uitlegt hoe Nobel Flooring op dat baanbrekende, duurzame idee gekomen is. “De familie Nobel is al zes generaties gespecialiseerd in eikenhout”, legt hij uit. “Het is een klassiek familiebedrijf. Maar toen enkele jaren geleden Maarten Van Imschoot aan boord kwam, bracht die een frisse creatieve wind met zich mee. Hij is degene die ons vooruit duwt met innovatieve ideeën en het bedrijf durft uitdagen om verder te denken dan de traditionele business.” En juist dát is de bedoeling van deze netwerksessie: klassieke bedrijven in aanraking brengen met creatieve denkers.

“Inspiratie komt soms uit een onverwachte hoek”

De aanwezigen, een gezonde mix van mensen uit het bedrijfsleven en de creatieve sector, vinden elkaar al snel in een spontane netwerksessie. Creatieve ondernemers Inge De Clerck en Evy Puelinckx staan te popelen om processen op gang te brengen en hopen dat te kunnen doen voor een steeds breder publiek. “Wanneer je over circulaire economie begint, is dat vandaag nog steeds een beetje missionariswerk. We willen ons niet beperken tot de kleine groep ondernemers die al helemaal mee zijn met het circulaire verhaal. Het is tijd om er een grotere massa bij te betrekken.”

Ook Kurt Van Merode, een zelfstandig ingenieur-architect, kwam antwoorden en inspiratie zoeken tijdens deze netwerksessie. Zo vraagt hij zich af hoe men bij Nobel Flooring omgaat met de kwestie van end of life. “In een circulaire economie is dat een evidente vraag”, vindt hij. “Werken met gerecycleerde of afgedankte bouwmaterialen is één ding, maar wat doe je ermee wanneer het gebouw afgedankt of afgebroken wordt? Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een zwevend parket in plaats van een gelijmde constructie. Die kan je achteraf uitbreken en de materialen herbestemmen.” Hoewel Kurt zelf gespecialiseerd is in ecologische houtconstructies voor industriebouw, hoopt hij op onverwachte ontmoetingen met mensen uit andere sectoren. “Ik ben vooral benieuwd naar wat er zich buiten mijn eigen sector afspeelt. Je weet nooit in welke onverwachte hoek je inspiratie vindt.”

Bent u, als kmo of als creatieve ondernemer, ook geïnteresseerd in mogelijke kruisbestuivingen? Schrijf u dan in op de nieuwsbrief Ondernemen in Antwerpen om op de hoogte te blijven. Of blader door de lijst van inspirerende doeners op de website van Vlaanderen Circulair en lanceer zelf een circulair project met Vlaamse steun.

Thema's: 
Deel deze pagina: