Koffie in Antwerpen

foto's: Jonas Verhulst

Dinsdag 2 fabruari is het lichtmis in Antwerpen. Tijd voor pannekoeken en een kopje koffie. Maar hoe komt die koffie hier terecht? De haven van Antwerpen speelt daar een belangrijke rol in. Zo komen de koffiebonen aan bij Kenneth Budts van de Molenbergnatie. 

In de haven van Antwerpen komt uit heel de wereld ruwe koffie aan. Kenneth Budts is logistiek manager bij Molenbergnatie. Hij neemt ons mee naar een van de loodsen, waar jutezakken met koffie hoog opgestapeld liggen. De ruwe koffie ruikt heel sterk naar hooi. Buiten laden dokwerkers zakken koffie van maar liefst 60-70 kilo uit een vrachtwagen.
 
Hoeveel koffie ligt hier in de Antwerpse haven? 
Kenneth Budts:  “Op dit moment 350.000 ton. Dat is meer dan in alle andere havens ter wereld samen, zoals Hamburg, Amsterdam,  New York … De koffie die hier ligt, komt uit Brazilië, Colombia, Guatemala, El Salvador, Mexico, Oeganda, Vietnam en Tanzania. Door de goede ligging is Antwerpen de belangrijkste opslagplaats van ruwe koffie. De schepen komen binnen langs de Schelde en we hebben in alle richtingen een goede verbinding, met Duitsland, Frankrijk en Nederland.”
 
Wat doet Molenbergnatie juist?
“Wij zorgen voor aangifte bij de douane, opslag, distributie … We doen dat voor alle grote Europese koffiemerken. Maar hier komen evengoed eigenaars van koffiebars met de auto een zak koffie halen die ze van een trader of koffiehandelaar kochten.”
 
Hoe belangrijk is koffie voor de haven en de stad?
“Koffie vraagt heel veel handenarbeid en zorgt dus voor veel werk. Wij werken met honderd tot tweehonderd havenarbeiders: dokwerkers, vorkliftchauffeurs, allemaal mensen met jarenlange ervaring. Dat maakt een groot verschil.”


Welke koffie drinkt u  het liefst?
“Een blend van arabica, een koffiesoort met een vrij frisse smaak. Tot drie jaar geleden dronk ik geen koffie, nu minstens een espresso of tien, om te proeven. Maar ik lig er niet wakker van.” (lacht)
 
 
 
bron: antwerpen.be

Sectoren: 
Deel deze pagina: