Labo haalt medewerkers van Antwerps maatwerkbedrijf in huis

Ook in tijden van verregaande automatisering blijven er productietaken over die best met de hand worden uitgevoerd. Vaak gaat het om repetitief werk waar veel mensen het moeilijk mee hebben. Lastig, want als kwaliteit vooropstaat, geeft motivatie de doorslag. Die motivatie voor repetitief werk vind je bij medewerkers van maatwerkbedrijven.

Bij maatwerkbedrijven werken mensen met het juiste profiel voor repetitief werk dat nauwkeurigheid en een constante kwaliteit vereist. Meestal verrichten ze dat werk in de ateliers van het maatwerkbedrijf. Dat werkt prima voor taken als kitten en verpakken, maar voor complexere taken is produceren in eigen huis niet altijd mogelijk. De oplossing? Een dedicated team van het maatwerkbedrijf dat permanent on site werkt, in het bedrijf van de klant.

Caroline Vernieuwe, key account manager bij Werminval: “Maatwerkbedrijven worden vaak geassocieerd met eenvoudige handenarbeid in een logistieke context. Maar we kunnen veel meer aan. Een goed voorbeeld is ons partnership met Lambo Laboratories in Wijnegem. Daar is permanent een Werminval-team van vier tot vijf medewerkers en een werkleider aan het werk in een clean room. Op die manier kan het bedrijf de specifieke competenties van onze medewerkers inzetten in de eigen productieomgeving.”

Productie on site

Het Werminval-team vervult bij Lambo Laboratories een welomschreven taak. Caroline Vernieuwe: “Onze mensen zijn verantwoordelijk voor de productie van zetpillen. Zij krijgen het materiaal in gelatinevorm, gieten het af, steken het uit in vormpjes en verpakken de producten samen met de bijsluiters in doosjes. De gelatine aanmaken doen ze niet zelf, maar voor het overige zijn ze helemaal verantwoordelijk voor de output.”

Uwe Leonard, managing director bij Lambo Laboratories: “Het Werminval-team is bij ons aan het werk gegaan in 2016. Lambo Laboratories is een familiebedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van zachte gelatinecapsules, zowel voor de farmaceutische industrie als voor de sector van de voedingssupplementen. Als contract manufacturer produceren we uitsluitend voor derden, dus niet onder eigen naam.”

Oog voor detail

Het Werminval-team verzorgt bij Lambo Laboratories de productie van een complete productlijn. Uwe Leonard: “De mensen van Werminval maken voor ons zetpillen tegen constipatie, onder toezicht van onze industrieapotheker en de werkleider van Werminval. We produceren de zetpillen in diverse vormen en verpakkingsformaten. Het productieproces is heel arbeidsintensief en verloopt deels handmatig. Het gaat om repetitief werk waarbij oog voor detail en aandacht voor kwaliteit erg belangrijk zijn.”

Caroline Vernieuwe: “Omdat de vraag naar het product toenam, moest de productie uitgebreid worden. Daar was een vijftal extra mensen voor nodig. Werminval verzorgde voor Lambo Laboratories al de groenvoorziening op het bedrijfsterrein. Zo is de bal aan het rollen gegaan.”


Focussen op core business

Medewerkers van een maatwerkbedrijf die farmaceutische producten maken? Kan perfect, zegt Caroline Vernieuwe: “Als je je mensen opleidt, kunnen ze ook complexere taken uitvoeren. Daardoor kunnen de eigen medewerkers van het bedrijf focussen op de core business. Voor sommige klanten is een inhouse team ook interessanter dan met uitzendkrachten werken. Het biedt meer stabiliteit omdat je werkt met een vast team en het is goedkoper.”

Uwe Leonard: “De productiviteit van het Werminval-team is vergelijkbaar met die van onze eigen medewerkers. Werminval stelt zich ook heel flexibel op. Als er iemand ziek is, zorgen ze voor een opgeleide vervanger. Bovendien past ons partnership met Werminval perfect in het belang dat we als familiebedrijf hechten aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat is voor ons bedrijf een kernwaarde.”

Alternatief voor buitenland

Was outsourcing naar het buitenland een alternatief voor het partnership met Werminval? Uwe Leonard: “Mogelijk, maar bij de productie van farmaceutische producten gelden strenge kwaliteitsnormen en is er permanent toezicht, zowel vanuit de overheid als in het bedrijf zelf. Dat maakt uitbesteden naar het buitenland niet gemakkelijk. Het strookt ook niet met onze visie op ondernemen. Produceren in België creëert toegevoegde waarde.”

De mensen van het Werminval-team werden door de medewerkers van Lambo Laboratories  vlot aanvaard als nieuwe collega’s. Uwe Leonard: “De mensen van Werminval maken net als onze eigen medewerkers gebruik van alle faciliteiten voor het personeel en worden uitgenodigd op personeelsvergaderingen en feestjes. We waren vooraf wat bezorgd over de integratie van het team in ons bedrijf. We zijn heel blij dat onze medewerkers onze visie delen en ons sociaal engagement actief ondersteunen.”

Medewerkers van maatwerkbedrijven in het eigen bedrijf: 5 voordelen

  • een opgeleid en dedicated team in het eigen bedrijf
  • het juiste profiel voor repetitieve handenarbeid
  • oog voor detail en aandacht voor kwaliteit
  • productie en controle in de eigen productieomgeving
  • gegarandeerde back-ups bij ziekte of afwezigheid

In de stad Antwerpen zijn 12 maatwerkbedrijven gevestigd. Samen bieden ze een ruime dienstverlening aan, van logistieke versterking, verpakking, assemblage, productie, bouw en renovatie tot schoonmaak, groenverzorging, recyclage, fietsbeheer en horeca.

Ontdek het aanbod  

of contacteer
Gina Verbeeck, expert werk en sociale economie | gina.verbeeck@stad.antwerpen.be | tel 32 3 338 21 14

 

Sectoren: 
Deel deze pagina: