Landmark moet Antwerpse diamantsector op de kaart zetten

De stad Antwerpen en de diamantsector zijn meer dan 550 jaar onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om deze unieke band te vieren organiseert de stad eind 2017 – begin 2018 een zogenaamd diamantjaar “Antwerp, shaping the Diamond Story”, waarbij de sector in al haar aspecten in de kijker wordt gezet met tal van evenementen. Tijdens deze periode zal ook het nieuwe belevingsmuseum DiVA Antwerp Home of Diamonds haar deuren openen op de Suikerrui.

Naar aanleiding van deze feestelijke periode wil de Antwerpse diamantsector een landmark onthullen dat de sector symboliseert in al haar aspecten. Want hoewel Antwerpen het grootste en belangrijkste handelscentrum in diamant ter wereld herbergt, is dit vandaag weinig zichtbaar in het Antwerpse straatbeeld.

Request For Proposal

Met de creatie van een kunstwerk wil het Antwerp World Diamond Centre met steun van de stad Antwerpen deze lacune invullen en de Antwerpse diamantwijk de permanente en prominente zichtbaarheid geven die de sector verdient. Het kunstwerk zal een plaats krijgen in de buurt van De Keyserlei, vlak bij het hart van de Antwerpse diamantwijk.

Het Antwerp World Diamond Centre lanceert vandaag een zogenaamde ‘Request For Proposal’ naar alle ontwerpbureaus en kunstenaars met de vraag een creatief concept uit te werken voor dit landmark. Het kunstwerk moet de diamantsector in al haar aspecten visualiseren: economisch, historisch, cultureel, etc.
Ontwerpers die een ontwerp willen insturen moeten rekening houden met volgende vereisten:

  • Het ontwerp moet een duidelijke en positieve link hebben met het handelscentrum en het product diamant
  • Het ontwerp moet het fascinerende verhaal vertellen van het handelscentrum dat al meer dan 550 jaar aanwezig is in Antwerpen
  • Het ontwerp moet bezoekers en toeristen intrigeren en het potentieel hebben een toeristische trekpleister te worden

Timing

De timing voor de uitwerking van dit kunstwerk verloopt als volgt:

  • 18 mei: optionele infosessie en een bezoek achter de schermen van de Antwerpse diamantwijk
  • 31 augustus: deadline voor het indienen van ontwerpen
  • 30 september: bekendmaken van weerhouden ontwerpen
  • 21 oktober: presentatie van weerhouden ontwerpen
  • november 2016 – augustus 2017: uitwerking en bouw van het landmark
  • september 2017: officiële inhuldiging van het landmark

Geïnteresseerden kunnen bijkomende informatie verkrijgen via het PR&Communications departement van het Antwerp World Diamond Centre, Hoveniersstraat 22, 2018 Antwerpen.

Bekijk de 'Request For Proposal’ en de oproep voor de kunstenaars vinden. Schrijf u in voor de infosessie.

Deel deze pagina: