StartupVillage in Lange Gasthuisstraat vanaf 2016

De stad wil startups - jonge innovatieve ondernemingen - samenbrengen en alle kansen bieden om te groeien. Het college besliste daarom het pand in de Lange Gasthuisstraat 29-31 voor een periode van tien jaar ter beschikking te stellen voor de uitbouw van een StartupVillage.

 

Lees hier waarom StartupVillage de uitgelezen plaats is waar startups, grote bedrijven, mentors en investeerders samenkomen !

De StartupVillage moet een plek worden waar startups, grote bedrijven en investeerders elkaar vinden; een plek van bruisende ondernemersactiviteit en een plek die Antwerpen stevig verbindt met andere grote startupcities zoals New York, Londen, Haifa/Tel Aviv, Barcelona en Berlijn. Het stedelijk vastgoedbedrijf AG VESPA zal volgend jaar 2,3 miljoen euro investeren in de renovatie van het 3300 m² grote  pand. Timing voor de oplevering is het eerste kwartaal  van 2016. Het Vlaamse kennisinstituut iMinds wordt de eerste huurder en zal mee een boost geven aan innovatief ondernemerschap.  
 
Met het investeren in een StartupVillage volgt Antwerpen het voorbeeld van andere stedelijke overheden die innovatief ondernemen willen ondersteunen, zoals Parijs, Londen, Kopenhagen, Berlijn, Tel Aviv, Singapore en Rotterdam.

Startup-scene

Er groeit een belangrijke startup-scene in Antwerpen met verschillende private incubatie-initiatieven zoals Startit@KBC, Telenet Idealabs, de Stookplaats van Duval Union, activiteiten van het Vlaamse innovatie-instituut iMinds… Dit leidt vandaag tot een set van starters die de incubatiefase ontgroeien, maar nog niet financieel volgroeid zijn en op zoek gaan naar een goedkope locatie en contact met andere groeibedrijven. Om te vermijden dat deze bedrijven uitzwermen over de stad en allemaal eilandjes op zich worden of de stad zouden verlaten, is een centrale locatie - een StartupVillage – nodig; een uitgelezen businessplek voor startups die moeten groeien en internationaliseren.
 
Het college van burgemeester en schepenen heeft beslist om het pand in de Lange Gasthuisstraat 29-31 hiervoor gedurende tien jaar ter beschikking te stellen. Het stedelijk vastgoedbedrijf AG VESPA zal 2,3 miljoen euro investeren in de renovatie van het 3300 m² grote pand tegen het eerste kwartaal van 2016. De uitbouw van de StartUpVillage zal gebeuren in hecht partnerschap tussen de stad Antwerpen, het Vlaams innovatie-instituut iMinds, de Universiteit Antwerpen (met onder meer TechTransfer), Startit@KBC en Telenet Idealabs. Ook voor andere partners zoals Duval Union kan de StartupVillage van betekenis zijn. iMinds wordt de eerste huurder en opent daarmee een Antwerpse vestiging.  

Bruisende plek voor startups en groeibedrijven

De StartupVillage biedt groeiers een betaalbare en inspirerende locatie op wandelafstand van bovenvermelde incubatoren. 
 
De StartupVillage moet een bruisende plek worden waar startups en groeibedrijven zich vestigen en business en waarde creëren. Het is niet de bedoeling dat het door één partij wordt ingenomen. Verschillende bedrijven zullen er terecht kunnen. Er wordt gemikt op vier type huurders:

  • innovatieve groeiers: zij zijn de kerndoelgroep
  • incubatoren/acceleratoren die met privaat kapitaal investeren in innovatieve starters: dit zijn flankerende initiatieven die mee voor de dynamiek in het gebouw zorgen
  • innovatie-instituten die met publieke en/of private middelen investeren in innovatieve bedrijven
  • een uitbater van horecaruimte / business lounge. 

 
Huurders moeten voldoen aan criteria op vlak van leeftijd, grootte en aard van de onderneming. De exacte criteria worden nog verder uitgewerkt. Het zal voornamelijk gaan om groeiende startups die innovatieve producten op de markt brengen. Dat kunnen IT- en techbedrijven zijn, maar ook corporate spinoffs, e-healthbedrijven en retailstartups (denk bv. aan De Nieuwe Natie),… 
 
Een investeringscomité oordeelt over de kandidaten en bewaakt de inhoudelijke missie van het gebouw.
 
De startups mogen maximaal drie jaar in het gebouw blijven en betalen een huurprijs die lager is dan de marktprijs. Na drie jaar moeten ze voldoende maturiteit opgebouwd hebben om de reguliere Antwerpse kantorenmarkt te betreden. De StartupVillage is dus niet enkel een hefboom voor startups, het is ook een portaal naar de vastgoedmarkt.

 

Deel deze pagina: