Launch European Network of U-space Demonstrators in Antwerp

Op vrijdag 19 oktober lanceerde de Europese Commissaris voor Transport Violeta Bulc het Europese netwerk voor drone demonstrators in Antwerpen. Het Havenbedrijf Antwerpen en Unifly zijn daarin sleutelpartners. Een belangrijke erkenning voor de groeiende rol van Antwerpen als referentiepunt voor digitale innovatie in Europa.

Network U-space demonstrators

Het netwerk van U-space demonstrators is een initiatief van de European Aviation Safety Agency, SESAR Joint Undertaking en EUROCONTROL. Het heeft als doel de belangrijkste spelers te verzamelen die meebouwen aan een systeem voor een veilig, inzichtelijk en duurzaam droneverkeer in Europa: een Europese U-space. Met de activiteiten van het Havenbedrijf Antwerpen en Unifly neemt Antwerpen een cruciale rol in dit netwerk.    

Havenbedrijf pionier in gebruik van drones

Het Havenbedrijf Antwerpen zet al langer in op het gebruik van drones in de haven. In de woorden van Erwin Verstraelen, Chief Digital and Innovation Officer, Antwerp Port Authority: “Drones will become indispensable in the near future, not the least in our port, to support our role as operator and regulator. Furthermore, in our role of community builder, we facilitate the use of drones as much as possible for all stakeholders. Given the particular nature of our port, this has to be done in a safe manner. Through our participation in this network, we are confirming our pioneering role and ambition to be an open and innovative hub that institutionalizes new technologies.”

Unifly als global leader in traffic management systems voor drones

Andere cruciale speler in het netwerk is Unifly, een Antwerpse organisatie die is opgestart in 2015 en nu al global leader is geworden op het vlak van traffic management solutions voor drones. Het bedrijf ontwikkelt technologie die in staat stelt om vliegende drones met elkaar te connecteren en inzichtelijk te maken voor overheden, operators en burgers. Volgens Marc Kegelaers, CEO of Unifly: “Dit Europees network van U-Space demonstrators is een primeur. Het is een uitnodiging aan alle belanghebbenden van deze ontluikende industrie om samen te werken met de regulator en te kijken hoe een solide regelgeving kan worden opgebouwd zodat de Europese drone services markt werkelijkheid kan worden. Wij kijken er naar uit om met onze internationale ervaring te kunnen bijdragen aan dit initiatief. De veilige integratie van het droneverkeer staat voor ons centraal.”

Lancering in Havenhuis

De lancering van het netwerk voor U-space demonstrators vond plaats op 19 oktober in het nieuwe Havenhuis van Antwerpen. In aanwezigheid van Europese Commissaris voor Transport Violeta Bulc werden de verschillende projecten getoond en gaf Unifly een live U-space demonstratie. Het netwerk werkt nu verder aan de planning van haar activiteiten.

Voor meer info over Antwerpen als hub van digitale innovatie surf naar www.businessinantwerp.eu/clusters/digital-innovation.    

Sectoren: 
Deel deze pagina: