Lineas kiest voor bereikbaarheid met nieuwe kantoorlocatie in Berchem

Lineas is een van de grootste privébedrijven voor spoorvrachtvervoer in Europa. Tot voor kort had Lineas een Antwerpse uitvalsbasis en zijn hoofdkantoor van Lineas Intermodal aan het Houtdok, vlakbij het Havenhuis. “Die ligging was interessant omdat de haven vlakbij was. Maar we dwongen onze medewerkers eigenlijk om met de auto te komen werken”, zegt Sam Bruynseels, Chief Commercial Officer van Lineas en Managing Director van Lineas Intermodal. “Toen we op zoek moesten naar een nieuwe locatie, lag een kantoor vlakbij het station van Berchem voor de hand.”

Modal shift

“De missie van Lineas is de modal shift van transport over de weg naar het spoor”, legt Sam Bruynseels uit. “We verbinden onder andere de Haven van Antwerpen met de rest van Europa over het spoor. En hoe meer vrachtvervoer er met de trein gaat, hoe lager de druk op de wegen. Dat leidt tot minder files en minder uitstoot: een win-win waar we helemaal achter staan. Het is alleen maar logisch dat we die lijn ook doortrekken in onze eigen organisatie. Vandaag de dag vinden we het niet meer duurzaam om te werken op een locatie waar je werknemers bijna dwingt om met de auto te komen.”

Bereikbaarheid als troef

Lineas ging daarom op zoek naar kantoorruimte die moest voldoen aan een aantal vereisten. Bereikbaarheid stond met stip bovenaan. “We vonden het logisch om te kiezen voor een locatie in de buurt van een station”, zegt Bruynseels. “En omdat Berchem ook met de auto nog vrij vlot bereikbaar is, was de keuze snel gemaakt. Je ziet aan de nieuwe ontwikkelingen in Berchem dat we niet de enige zijn die op die manier redeneren. PostX speelt bereikbaarheid bijvoorbeeld uit als grote troef. Zelf hebben we onze nieuwe locatie gevonden aan de Roderveldlaan. Eerder een toevalstreffer. Onze nieuwe kantoorruimte kon met minimale ingrepen aangepast worden aan onze activiteiten.”

“Ons hoofdkantoor ligt in Brussel-Noord, op wandelafstand van het station. Nu we ook hier op een boogscheut van het station zitten, wordt het veel gemakkelijker om flexibel te werken. Een spontane meeting met een collega die in Brussel zit? Kan perfect; op een uurtje tijd zit je tegenover elkaar. En ondertussen heb je ook nog je mail gecheckt op de trein, wat in de auto natuurlijk niet lukt.”

War for talent

“Bereikbaarheid maakt ook deel uit van onze strategie in de war for talent. Als werkgever heb je een streepje voor wanneer je toont dat je begaan bent met het welzijn van je werknemers. En die willen vandaag liever niet twee keer per dag in de file staan. We zijn graag pragmatisch en flexibel op dat vlak. Medewerkers die een auto nodig hebben voor hun werk, krijgen die natuurlijk ter beschikking. En ook salariswagens horen nog tot de mogelijkheden. Maar we maken het gemakkelijk en aantrekkelijk om ook de trein te nemen met een gratis abonnement, of om met de fiets te komen met een fietsvergoeding. Ze kunnen al die mogelijkheden combineren zoals ze willen. Zo geven we onze mensen de keuze.”

Flexibiliteit

Of de nieuwe ligging een verschil maakt op de werkvloer? “Je ziet dat mensen gebruikmaken van de flexibiliteit die we hen nu kunnen bieden”, zegt Sam Bruynseels. “We bieden hen hier flexplekken aan voor mensen die in regel in Brussel werken, wat inhoudt dat ze zelf beslissen of ze hier werken of in Brussel. Op vrijdag is het kantoor in Berchem opvallend drukker bezet. Die flexplekken bieden trouwens niet alleen vrijheid, ze zijn ook plaatsbesparend. En dat is ook weer ecologisch verantwoord. Zo proberen we dus te kiezen voor oplossingen die passen bij onze missie en ons DNA als onderneming.”

 

Wilt u informatie om uw werknemers vlot naar het werk te begeleiden?
Surf naar https://www.slimnaarantwerpen.be/nl/werkgevers

Deel deze pagina: