Maatwerkbedrijf Arop levert innovatieve oplossingen voor Laboratoria Smeets

“Goede zakenrelaties draaien rond vertrouwen”, vindt Olivier Janssens, directeur van maatwerkbedrijf Arop. Dat geldt zeker voor het partnership tussen Arop en Laboratoria Smeets, een farmaceutische producent. De twee bedrijven waren jarenlang buren in het Wilrijkse industrieterrein, maar vonden elkaar vooral in de zoektocht naar flexibele productieoplossingen.

Tijdelijke productielijnen

Jef Verplaetse, Managing Director van Laboratoria Smeets: “Ons doel is om producten van uitstekende kwaliteit in de markt te zetten. Wij kloppen bij Arop aan voor technische processen die we zelf niet kunnen oplossen. Laboratoria Smeets ontwikkelt, maakt en verpakt farmaceutische producten en ook voedingssupplementen . We zijn in eerste plaats een productiebedrijf, maar voor sommige jobs – zoals het aanbrengen van speciale etiketten - zijn we zelf technisch niet uitgerust. We krijgen soms grote volumes producten uit het buitenland die we in nieuwe doosjes verpakken voor de Belgische markt. Om dat uit te voeren, werken we samen met Arop, dat tijdelijke, half geautomatiseerde productielijnen kan opzetten.”

‘Arop is geen onderaannemer, maar een partner”

“Herverpakken is maar een van de jobs die Arop kan overnemen”, licht Olivier toe. “Wij stellen op dit moment 219 arbeiders te werk; mensen met een arbeidshandicap die wij werk geven waarin ze uitmunten. Zij zijn actief in onze eigen productiehal in Wilrijk of gaan ter plaatse bij onze klanten. Onze mensen verpakken voeding, assembleren fietsen, etiketteren verpakkingen of monteren zeer diverse producten. Voor ons personeel is de afwisseling van het werk fascinerend en uitdagend. En voor onze klanten is die flexibiliteit een van onze grote selling points. Wij analyseren een klantenvraag, creëren een oplossing op maat en produceren. Arop is geen onderaannemer, maar een partner.”

Etiket kleven? Complexer dan het klinkt

Hoe ver die flexibiliteit kan gaan, blijkt uit de meest recente samenwerking tussen Laboratoria Smeets en Arop. Smeets ontwikkelde onlangs een neusstick voor de Franse markt. Een nieuw, natuurlijk middel tegen een verstopte neus. Na de productie van 125.000 exemplaren, volgde de uitdaging om het etiket rimpelloos op de stick te krijgen. Olivier: “Zonder helemaal technisch te gaan; heb je de vorm van een neusstick al eens bekeken? Het kokertje is conisch, wat betekent dat hij onderaan breder is dan bovenaan. Probeer daar maar eens een etiket mooi op te kleven.”


Jef: “Voor de vorm en de productie van de etiketten kregen we hulp van Reynders, een specialist in etiketten. Maar daarmee kleefde het etiket nog niet op de stick. Samen met Arop bestudeerden we deze case tot in detail. Het technische team van Arop verbaast mij telkens weer met hun doorzetting en creatieve oplossingen. Het maatwerkbedrijf ontwikkelde specifiek voor deze job machines om de etiketten halfautomatisch op de sticks aan te brengen.” De klant is zo tevreden met het geleverde werk, dat hij reeds tweemaal bijbesteld heeft.

Efficiënt maatwerk

“Voor zo’n uitdaging zoals de etiketten voor die neussticks gaan wij echt ver”, bevestigt Olivier. “Dat is een gevolg van onze beslissing om constant te kiezen voor innovatie. Een maatwerkbedrijf wordt uit de markt geduwd als het geen unieke meerwaarde biedt. Daarom kiezen we ervoor om meerwaarde te creëren die een ander bedrijf niet kan bieden. Technische innovatie dus. Omdat onze werknemers in halfautomatische productielijnen werken, halen ze een hoge efficiëntie. En ze zijn sterk in repetitief precisiewerk, waar verschillende van onze klanten nood aan hebben.

De neussticks voor Laboratoria Smeets zijn een perfecte illustratie van hoe wij bedrijven kunnen vooruithelpen. We hebben zelf de machines ontwikkeld en de job afgewerkt onder grote tijdsdruk. Die service kunnen we leveren omdat we alle kennis en technologie al in huis hebben. Is de job afgerond, dan gaan de machines aan de kant en maken we plaats voor de volgende opdracht. Een nieuwe productielijn die we kunnen opstarten met de kennis en ervaring die we dagelijks opbouwen.

“Een nieuwe productielijn kunnen we snel opstarten met de kennis en ervaring die we dagelijks opbouwen”

Die klantenservice vraagt van onze mensen een grote flexibiliteit. Voor de meesten is dat geen enkel probleem. De ene dag werken ze in de chocoladelijn, de volgende dag naaien ze kersenpitkussentjes of verpakken ze vitaminen voor dieren. Sommige van onze mensen hebben dan weer nood aan regelmaat en leven helemaal op als ze elke dag dezelfde nauwkeurige handeling doen aan dezelfde machine. We stellen onze teams zo samen dat elk talent tot zijn recht komt, in functie onze klanten.”

Specifieke productie voor voeding

Laboratoria Smeets doet ook regelmatig een beroep op Arop voor verpakking van voedingsproducten in de ‘clean room’. Net daarom vinden ook heel wat voedingsproducenten de weg naar Arop, zoals een aantal gerenommeerde chocolatiers. Jef: “De verpakking van onze voedingssupplementen moet voldoen aan strenge internationale voorwaarden. Arop heeft een infrastructuur uitgebouwd die voldoet aan alle hygiënenormen en zij worden elk jaar geauditeerd.”

“Samenwerken met een maatwerkbedrijf heeft alleen maar voordelen”, vat de Managing Director samen. “Ik ben elke keer weer onder de indruk van de technische kwaliteit die Arop levert. Wat ik ook vraag, ik weet dat ik oplossingen krijg. Dat soort samenwerkingen moet je koesteren.”

Lees meer getuigenissen over samenwerken met maatwerkbedrijven

Lees meer over samenwerken met maatwerkbedrijven

Sectoren: 
Deel deze pagina: