Mag u nog plastic zakjes meegeven aan uw klanten?

Naast herbuikbare draagtassen die u voor een zacht prijsje verkoopt, geeft u aan de kassa gratis platic zakjes mee aan klanten die dat vragen. Bij wijze van service. Maar mag u die wegwerpzakjes nog wel gratis meegeven?

In ons land geldt nog geen verbod op het meegeven van plastic zakjes, maar het wordt wel ontmoedigd. In België moeten winkeliers een belasting betalen op dunne plastic wegwerpzakjes van maximaal 20 micrometer dikte. Dat zijn de zogenaamde dunne plastic hemdzakjes die ze aan de kassa meegeven aan klanten. Anderzijds moet de producent of importeur van serviceverpakkingen zoals plastic zakjes ook een Groene Punt-bijdrage betalen aan Fost Plus. Zulke bijdragen worden doorgerekend in de prijs, waardoor die zakjes niet meer zo goedkoop zijn.

Bovendien wil Europa dat de lidstaten maatregelen nemen om het gebruik van plastic wegwerptasjes nog meer te reduceren. Europa stelde immers vast dat een gedeelte van de zakjes niet in de afvalverwerking belandt, maar als zwerfvuil op straat, in rivieren zeeën en oceanen terechtkomt. Daar bedreigen ze het leven van vogels, vissen en andere zeedieren. Een ontwerptekst van het Europees Parlement stelt dat consumenten die een plastic zakje vragen aan de kassa daarvoor moeten betalen. Hoeveel er betaald moet worden zou elke lidstaat zelf mogen invullen. Die tekst is evenwel nog geen wet. Het blijft afwachten wat er uit de bus komt.

Kort

  • U mag voorlopig nog gratis plastic wegwerpzakjes meegeven
  • De aankooppijs die u daar als ondernemer voor betaalt, is al wel aanzienlijk verhoogd.
  • Europa werkt aan een wet waardoor consumenten de zakjes verplicht moeten betalen.

 

bron: Unizo

Sectoren: 
Thema's: 
Deel deze pagina: