Makerspace Antwerpen in The Beacon: bottom-up innovatie en prototyping

Anthony Liekens @ Makerspace Antwerpen, The Beacon. Copyright Jonathan Ramael

Het nieuwe Makerspace Antwerpen is sinds kort gevestigd in innovatiehub The Beacon. Het is een plek waar bedrijven en organisaties enerzijds begeleid worden bij het uitwerken van een succesvol innovatietraject en anderzijds een idee kunnen uitwerken tot een prototype. Dit op een inspirerende locatie tussen stad en haven, in een netwerk van innovatieve bedrijven die digitale oplossingen uitdenken. Deze makerspace is een concept dat Anthony Liekens indiende voor de call innovatieve oplossingen die stad Antwerpen in 2020 lanceerde.

Succesvolle bottom-up innovatietrajecten uitwerken

Makerspace Antwerpen focust in de eerste plaats op bottom-up innovatie bij bedrijven en organisaties. Door gericht vragen te stellen aan de medewerkers, denkpatronen te doorbreken en no nonsens naar de toekomst te kijken, geven ze aan welke innovatie zij nodig achten. Dit wordt naast de innovatienood vanuit het management gelegd. Een interessante vergelijking om een innovatie op te starten en bovendien, gedragen door de werknemers. 

“Brandweer Zone Antwerpen zal een bottom-up innovatietraject opstarten om de werking van het brandweerkorps efficiënter te maken”, vertelt Eva Van Gerven, directeur Technologie. “Het innovatieplan dat klaarligt, moet die efficiëntie verbeteren. Wij gebruiken design thinking methodieken om de brandweerlui zelf te laten vertellen wat hun werk efficiënter zou maken. Met als resultaat, een plan dat aanvullend kan zijn maar ook mogelijke conflicten met het initiële innovatieplan aangeeft.”

Lokale maakindustrie inspireren en prototypes bouwen

In Makerspace Antwerpen kunnen bedrijven proof of concepts uittesten. Alle nieuwe digitale productietechnieken, elektronica en een ruim assortiment aan materiaal zijn beschikbaar. Hier kan een concept verfijnd worden tot een technisch sterk prototype dat gebruiksvriendelijk en aantrekkelijk is. 

“In het kader van 'Hackable City of Things', een co-creatie traject waarbij technologie wordt ontwikkeld voor burgergroeperingen, wil imec een sensor ontwikkelen die burgers aan hun gevel kunnen bevestigen om geluidsoverlast in kaart te brengen. De sensoren zullen data aggregeren om het probleem beter te begrijpen en er gepaste acties aan te koppelen. Bij Makerspace Antwerpen wordt het prototype van deze geluidsensor ontwikkeld in samenspraak met imec experten en het platform ‘MaakDatMee’. Deze sensor zal door burgers zelf gebouwd worden en kwalitatief hoogstaande data genereren" vertelt Anthony.

 “Via Start it @KBC maken startups nu reeds gebruik van de Makerspace-expertise en onze infrastructuur“, voegt Anthony toe. “Maar we willen heel expliciet alle Antwerpse startups uitnodigen. Wij willen immers een zo breed mogelijke business ecologie aanspreken.”

Kennismaken met digitale technieken, voor bedrijven en bewoners

Via bootcamps kunnen werknemers workshops volgen om inzicht te krijgen in prototyping en om te leren werken met digitale productietechnieken. Van zodra het terug mogelijk is, zullen voor iedereen, ook voor bewoners van Antwerpen inspirerende workshops georganiseerd worden. “Later dit jaar plannen we een eerste fashion-tech workshop met Jasna Rock, een Antwerpse die innovatie toepast op mode en fashion”, licht Anthony toe.

“Met Fab Zero bieden we vanaf maart digitale opleidingstrajecten aan, aan een inclusief en divers publiek. Zij leren werken met elektronica en met machines als een lasercutter en een 3D printer”, vult Anthony verder aan. “En ze kunnen opdrachten hier in Makerspace Antwerpen – wanneer het terug coronaproof mag – in de praktijk uitvoeren.”

Makerspace Antwerpen vult The Beacon verder aan

De expertise in bottom-up innovatie en een plek vol nieuwe, digitale productietechnieken vullen het aanbod van The Beacon mooi aan. Door Makerspace Antwerpen te installeren in een community van technologiebedrijven, gespecialiseerd in Artificiële Intelligentie en Internet of Things, kan de makerspace netwerken met deze Antwerpse innovatieve business ecologie.

Makerspace Antwerpen is één van de 7 projecten, geselecteerd door stad Antwerpen na een oproep naar bedrijven om innovatieve oplossingen in bijzondere tijden voor te stellen. Voor deze oproep maakte de stad een totaal budget van 1 miljoen euro vrij.

“De stad geeft mij daarmee de durf om te investeren. Bovendien geeft ze me toegang tot de hele business ecologie waar we mee kunnen samenwerken om innovatieve ideeën uit te werken die de stad sterker kunnen maken;”

 

Een mooi aanbod van Makerspace Antwerpen

Makerspace Antwerpen biedt 5 bedrijven een gratis scan-uur aan om na te gaan waar de opportuniteiten liggen om aan innovatie te werken, zowel in bottom-up innovatie als in prototyping.

Interesse? Mail naar Makerspace Antwerpen of bel 0495 389 439

 

 

Deel deze pagina: