Marcus Weldon, CTO Nokia: “We gaan een boeiende technologische toekomst tegemoet”

“Wat we het liefst van al willen? Meer tijd. En dus moeten producten of diensten ervoor zorgen dat we tijd besparen. Precies daarom evolueren we naar de automation of everything.” Zo besluit Marcus Weldon, CTO van Nokia tijdens zijn keynote op het imec Technology Forum (ITF) dat op 16 en 17 mei doorging in Antwerpen.

“We werken al twintig jaar nauw samen met het onderzoekscentrum imec, onder meer rond sensoren. Dit biedt onder andere het Antwerpse project City of Things  veel opportuniteiten”, vertelt Marcus Weldon na zijn uiteenzetting. “Ik wou dus graag op ITF spreken en tonen hoe we vanuit Bell Labs - de industriële onderzoekstak van Nokia - de technologische toekomst zien. Als directeur van Bell Labs kom ik dagelijks in contact met boeiende ideeën. Naar mijn mening moet een goed idee een oplossing bieden voor de problemen van het nieuwe digitale tijdperk.”

Welke nieuwigheden komen onze richting uit?
“Een van de zaken waarmee we vandaag bezig zijn, is de creatie van een zesde zintuig. Door ons lichaam met sensoren te bedekken, kunnen we geluiden of geuren detecteren die we zelf niet kunnen oppikken. Zo zullen we bijvoorbeeld sneller gevaar opmerken. Onze industrie is vandaag de dag reeds bezig om sensoren te integreren in horloges en brillen. Wij geloven dat de echte doorbraak er pas zal komen als sensoren geïntegreerd worden in kleding. Onze Bell Labs researchers zijn reeds aan het experimenteren met deze technologie. Dankzij het Flanders Fashion Institute hebben we een samenwerking kunnen opzetten met FashionTech designster Jasna Rok, die slimme maar ook mooie en praktische kleding ontwerpt. Deze kleding zou in de toekomst een revolutie voor onze medische dienstverlening kunnen betekenen. Vandaag gaan we maar af en toe naar de huisarts, en meestal alleen maar als we ziek zijn. Maar op die manier kan je alleen maar meegeven hoe je je op dát moment voelt, en niet echt vertellen waaraan je werd blootgesteld. Stel nu dat je T-shirt met sensoren al de nodige data aan de dokter doorgeeft? Dan wordt medische opvolging iets helemaal anders.”

Wat moet er nog gebeuren voor we zover zijn?
“Vanuit Bell Labs zijn we erg bezig met alles rond ‘new senses’. Dit zijn nieuwe toepassingen die zaken kunnen ‘aanvoelen’, en die we zelflerend willen maken. Daarnaast moeten we ook de beveiliging en privacy van de verzamelde data in overweging nemen. We moeten datacenters oprichten, meer fiber voorzien, switchen naar 5G, … Daar zijn we nog niet, maar er zijn alvast geen hindernissen om daar te geraken. Ik reken op nog 10 à 20 jaar.”

Hebben we écht nood aan die automation of everything?
“Ja, als we het juist doen. Hoewel onze technologische sector al zoveel mogelijkheden heeft gecreëerd en we zoveel informatie krijgen, gaat het vandaag nog regelmatig om zaken die we niet echt nodig hebben en waarin we niet geïnteresseerd zijn. Als we  in de toekomst een digital assistent kunnen ontwikkelen die je alleen vertelt wat jij echt wil weten, hoe je gezondheid is, waar je best gaat eten en hoe het met je kinderen gaat, dan heb je er wél iets aan. En zo gaan we een boeiende toekomst tegemoet.”

Lees ook 'Toonaangevend tech event ITF voelt zich thuis in Antwerpen'

Sectoren: 
Deel deze pagina: