Meer dan 100 Belgische talenten onder één dak bij Belgunique

Haspengouwse hangmatten, guilty pleasures uit Wespelaar en babyschoentjes uit Kapellen. Zeer uiteenlopende producten die één ding gemeen hebben: allemaal kwaliteitscreaties van Belgische bodem. En ze zijn te koop bij Belgunique, een nieuwe zaak in de Leopoldstraat. Met de hulp van de stad vonden zussen Sofie en Kim Smolders en Herman Maris aldus een winkelpand in het hart van de stad.

Ondernemer Sofie Smolders: “Onze nieuwe zaak is de fysieke winkel van Belgunique, een online community die sinds maart 2017 Belgische designers en designliefhebbers samenbrengt. Waarom? Omdat we het zonde vinden wanneer knappe creaties niet gezien worden of mooie verhalen geen gehoor vinden. We willen een platform zijn voor lokale talenten.”

Combinatie van online én offline shoppen

“Op ons online platform verzamelen we de producten van meer dan honderd lokale talenten. Je kan er heel gemakkelijk en snel shoppen. Maar soms wil je zo’n handgemaakte ketting wel eens ‘in het echt’ zien, het leder van een handtas voelen of een stukje artisanale nougat proeven. Dat kan dan in een fysieke winkel. De combinatie van online én offline shoppen is volgens ons ideaal om het talent van al die lokale producenten en designers te verkopen.”

“We vinden niet enkel de kwaliteit en de authenticiteit van de producten belangrijk. Ook het verhaal erachter willen we belichten. We zochten daarom een toffe plek waarin al die creaties en verhalen volledig tot hun recht kunnen komen.”

Op zoek naar het perfecte handelspand

De zoektocht naar een ideaal pand is niet gemakkelijk, dus zochten Sofie, Kim en Herman hulp. Sofie: “Omdat we twijfelden tussen twee totaal verschillende handelspanden in compleet verschillende wijken, vroegen we advies aan de stad Antwerpen. Tijdens een gesprek kregen we heel wat informatie. Zo kregen we van hen onder andere cijfers over het aantal passanten en gegevens over de andere winkels in de buurt. Zij keken ook kritisch naar de huurprijzen, want daar bleek veel verschil in te bestaan. Uiteindelijk konden we dankzij hun input de knoop doorhakken en kozen we voor het pand in de Leopoldstraat.”

“Ik wil Belgische designers en producenten een plek geven waar iedereen hun producten en verhalen kan ontdekken.”

Ook na de vestiging en opening van hun zaak, kunnen ondernemers nog bij de stad terecht voor ondersteuning en tips. Sofie is enthousiast: “Binnenkort komt er een expert langs die raad zal geven over de inrichting van onze winkel. Ik hoorde al verhalen van collega-ondernemers die door andere belichting of een beter opgebouwde vitrine tot twintig procent meer omzet draaien.”

Tip van experts

Dries Van Hofstraeten is de expert detailhandel investdesk bij de stad Antwerpen die Sofie, Kim en Herman begeleidde bij de zoektocht naar een geschikt handelspand. Hij heeft nog enkele tips voor wie een zaak wil openen in Antwerpen.

“Ken je publiek. Weet aan wie je je producten wil verkopen. Het Eilandje is een leuke, hippe plek, maar niet elke handelszaak vindt daar kopers. Moet jouw zaak het meer hebben van toeristen of toevallige passanten? Dan kies je beter voor een vestigingsplaats in het centrum. Sta ook stil bij de bereikbaarheid en parkeermogelijkheid in de buurt. Zo heeft een meubelzaak misschien parking nodig voor de deur, terwijl een boekenwinkel daar minder behoefte aan heeft. Denk dus goed na over je businessplan en baseer je daarop wanneer je op zoek gaat naar de ideale locatie.”

Ook op zoek naar een handelspand in Antwerpen?

Neem een kijkje

Ook zin om te ondernemen?

Boek hier een gratis startersgesprek

Start u uw eigen horecazaak of een winkel? Als startersgeschenk biedt stad Antwerpen u een coachingsessie op maat aan.

Maak hier uw keuze

Sectoren: 
Deel deze pagina: