Mekanik Strip in jonge Antwerpse handen

Stripboekenwinkel Mekanik Strip wordt overgenomen. Linda Torfs en Jan Van Damme zetten hun zaak op in 1983 aan de Sint Jacobsmarkt. Sindsdien groeide de winkel uit tot een fenomeen in de stripwereld en de stad. Na al die jaren meenden beide stichters dat het tijd werd om het kalmer aan te doen en de zaak over te laten. Na maanden zoeken is het nu eindelijk zo ver: Jens Lambrigts (31) en vriendin Kim Wuyts (32), twee enthousiaste en jonge Antwerpenaars, worden vanaf 1 oktober de nieuwe eigenaars.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om Mekanik over te nemen?
Jens: "Ik kwam als grote stripfanaat al jaren bij Mekanik over de vloer. Toen ik hoorde dat de uitbaters een overnemer zochten begon ik al wel een beetje te dromen. Toch heeft mijn vriendin Kim me over de streep moeten trekken om er echt voor te gaan, want het blijft natuurlijk een grote stap in een voor ons nieuwe wereld. Anderzijds heb ik er wel vertrouwen in. Op de Boekenbeurs is nog gebleken dat mensen weer meer strips kopen dan kookboeken. Dat wil toch wat zeggen. Mekanik Strip is ook een grote naam. Mensen kennen de winkel al. Ik zou eerlijk gezegd nooit met een nieuwe winkel willen concurreren met Mekanik. Bovendien staan oprichters Jan en Linda ons nog met raad en daad bij tot eind dit jaar. Dat is onschatbare knowhow." 

Jullie zijn allebei startende ondernemers. Wat zijn jullie eerste ervaringen in deze wereld?
Jens: "Ik heb tien jaar ervaring in de horeca. Bovendien hebben we een grote passie voor het product. We weten wat er leeft in de stripwereld. Het verkopen zal dus zeker wel lukken. Anderzijds moeten we leren omgaan met de administratie die bij zo'n zaak komt kijken. Ook financieel was dit geen evidente stap, maar met de hulp van een goede boekhouder en steunmaatregelen van de overheid voor starters is het toch gelukt. We zijn nog niet lang bezig, maar ik denk dat dit een project voor het leven is."

Wat zal er veranderen bij Mekanik Strip?
Jens: "Qua uitstraling en sfeer in de winkel zal er niet veel veranderen. Maar we gaan Mekanik voortaan wel ook als online winkel uitbouwen. Tegenwoordig is het erg makkelijk om online boeken en strips te bestellen. Dat wordt dan ook steeds populairder, dus we gaan zeker mee in die trend. Maar volgens mij is het wel een enorme meerwaarde dat we een fysieke winkel aan het online verhaal kunnen koppelen. In de winkel kunnen mensen de boeken doorbladeren en kunnen we hen makkelijk advies op maat geven. Zo ontdekken ze nieuwe series, die ze achteraf via de online shop kunnen blijven volgen."

Op 1 oktober gaan Jens en Kim aan de slag. Nog zeker tot eind 2014 zullen oprichters Jan en Linda hen mee begeleiden.

 

Lees meer over financiering en subsidies voor starters

Sectoren: 
Deel deze pagina: