MicroStart biedt lening aan ondernemers met meer ideeën dan geld

Foto: Dries Luyten

MicroStart helpt beginnende ondernemers – die tevergeefs bij een bank aankloppen – met een lening tot 15.000 euro. Zowel mensen met een beperkt inkomen als jong afgestudeerden krijgen zo toch zicht op een eigen zaak. 

Francine Carron van microStart: “Mensen die geen vast werk hebben of net zijn afgestudeerd, krijgen vaak geen lening bij een bank. Bij ons kunnen ze een microkrediet aanvragen. Wij stellen geen eisen aan het soort zaak dat de ondernemer wil beginnen. Als het microkrediet wordt toegestaan, geven we de eigenaar advies zodat de winkel niet alleen goed draait, maar er ook mooi uitziet.”

Armoedebestrijding

"Sommige handelaars hebben niet het budget om hun winkel op te knappen of ondervinden andere moeilijkheden. Maar als die zaken in de problemen komen,  hebben die handelaars vaak geen alternatief. In dat opzicht doet microStart aan armoedebestrijding. Als we het faillissement kunnen voorkomen met een microkrediet, is de kans groter dat mensen uit de armoede blijven. De mens is bij microStart altijd het belangrijkste in het hele dossier.”

Gepensioneerden

“Er zijn ook kantoren van microStart in andere steden. We zien wel een typisch Antwerps verschijnsel: gepensioneerden zetten hun ‘veredelde hobby’ professioneel verder na hun pensioen. En waarom niet: tegenwoordig is 65 jaar nog jong! Onze oudste klant is 71. Die kreeg ook geen krediet meer van een gewone bank.

Pas afgestudeerden

In andere steden is 90 procent van de kredietaanvragers van vreemde origine. In Antwerpen is dat de helft. Dat komt omdat microStart in Antwerpen ook ‘first believers' projecten steunt van pas afgestudeerde jongeren. Een klassieke bank gaat vaak niet mee in hun verhaal omdat de jongere zichzelf nog moet bewijzen. MicroStart doet dat wel.”

Antwerpen scoort goed

“Het Antwerpse kantoor van microStart is in november 2014 geopend. 1 op 3 kredietaanvragen werd goedgekeurd. En wat nog meer opvalt: 98,5 procent betaalt zijn lening netjes terug. Antwerpen scoort daarmee 3,5 procent hoger dan andere steden. De meeste mensen – die op andere plaatsen zijn geweigerd – appreciëren deze kans enorm. Hier vloeien wel eens tranen van vreugde.”

Meer info

 

Deel deze pagina: