Mijn Pop-uprestaurant strijkt neer op Antwerpen Zuid

Ze groeien niet als paddenstoelen, de Afro-Amerikaanse eetzaken in Antwerpen. Maar op het Zuid is er nu wel een pop-uprestaurant uit de grond geschoten. Lieve (24) en Mieke (32) proberen de veeleisende jury van VTM’s ‘Mijn Pop-uprestaurant!’ de volgende maanden te overtuigen.

De Gedempte Zuiderdokken: geen slechte plek om je eerste restaurant te beginnen.
Lieve: “Vind ik ook. We wonen allebei in Antwerpen, dus we kennen de stad. Het is een betere locatie dan tijdens de vorige editie aan het Centraal Station. Hier is het misschien meer afgelegen, maar het heeft wel meer klasse. Dat vindt het publiek ook. In april zijn we al helemaal volgeboekt. Dat belooft.”
Mieke: “Of dat stress meebrengt? Ik werk al in restaurants sinds mijn 15e.  Ervaring genoeg dus om met een vol reservatieboek om te gaan. Bovendien bereiden we het programma al twee maanden voor. Dankzij enkele handige tips staan we heel wat verder dan begin februari.”
 
Noem zo eens een tip?
Lieve: “We dresseren onze borden nu veel beter. Dat was nodig. Want je eet ook met je ogen. En de buik? Die weten we al lang te verwennen. De smaken van de Afro-Amerikaanse keuken kennen we op onze duim. We koken allebei al van ons vier jaar. In onze familie is lekker eten heel belangrijk.”
De Afro-Amerikaanse keuken, is dat de keuken van het zuiden van de VS?
Mieke: “Onze kookkunst gaat verder dan de VS. Wij zijn beiden geboren in Somalië. Van die periode nemen we enkele Afrikaanse smaken mee in onze gerechten. Niet alleen smaken trouwens. Ons interieur heeft heel wat Nubische invloeden. Onze kussens hebben we bijvoorbeeld laten maken uit stoffen die onze moeder ook zélf gebruikte.”
Lieve: ‘We hebben al overal in de wereld gezeten. Onze familie vind je in Dubaï, Argentinië, Louisiana ... Telkens we hen bezoeken, doorgronden we de plaatselijke keuken. En de smaken en gerechten die ons bevallen nemen we mee naar België. We noemen het graag ‘soulful kitchen’. Onze keuken is een melting pot. Soms ook letterlijk. Onze stoofpotjes zijn lekker én uniek, al zeg ik het zelf. Kleuren, geuren, smaken … we vermengen het allemaal tot een heerlijk gerecht. 
 
Wat staat er allemaal op het menu?
Lieve: “Gerechten met pit en bereid met passie. Gerechten die je in andere Antwerpse restaurants niet meteen vindt. Soms met exotische ingrediënten als zoete aardappels, gekruide kip of okra’s. Maar het zijn vooral de combinaties die hen uniek maken. Echt soulfood.” 
 
Geef eens een voorbeeld?
Mieke: “Allez, een tipje van de sluier. Onze chilisaus bevat de klassieke ingrediënten ... Maar ook koffie. Dat geeft het een 'finishing touch'. Wil u eens komen proeven? Gewoon reserveren op de website van VTM. Net als in alle restaurants, moet u wel een maand op voorhand reserveren.” (lacht)
 
Tot slot: Sergio Herman zit in de jury. Schrikt jullie dat niet af?
Lieve: “Totaal niet. Ik ken zijn reputatie, maar in het echt is hij een heel lieve man.”
 

  • Mijn Pop-uprestaurant!
  • elke dinsdag en donderdag om 20.35 uur bij VTM
  • Manils, het restaurant van Mieke en Lieve vindt u op de parking van de Gedempte Zuiderdokken
Sectoren: 
Deel deze pagina: